30-09-2020 |

Eğitim Fakültesi Öğrencilerinde Duygu Dışavurumunun Öznel İyi Oluş Üzerindeki Yordayıcı Etkisi

Araştırma, eğitim fakültesi öğrencilerinin duygu dışavurumu düzeylerinin, öznel iyi oluş düzeyleri üzerindeki yordayıcılığını incelemektedir.

”Nasıl mutlu olunur?” sorusu, çağlar boyunca sorulmuştur. Pozitif psikolojide mutluluk, “öznel iyi oluş” kavramıyla çalışılmaktadır. Öznel iyi oluş, çeşitli değişkenler açısından incelenmiştir. Örneğin; Kuzucu (2006), duyguları fark etmeye ve ifade etmeye yönelik psikoeğitim programının, üniversite öğrencilerinin duygusal farkındalık düzeylerine, duyguları ifade etme eğilimine, psikolojik ve öznel iyi oluşlarına etkisini araştırmıştır (akt. Şahin, 2011). Çalışmada, duyguların ifadesi ve öznel iyi oluş düzeyi birlikte incelenmiştir. Dolayısıyla çalışma, duyguların ifadesi ile ilişkili olan duygu dışavurumunun, öznel iyi oluş düzeyi üzerinde yordayıcılığı olup olmadığını düşündürmektedir. Araştırmada, eğitim fakültesinde öğrenim gören öğrencilerin duygu dışavurumu düzeylerinin, öznel iyi oluş düzeyleri üzerindeki yordayıcılığının incelenmesi amaçlanmıştır. Genellikle klinik tanı almış örneklemler üzerinde incelenen duygu dışavurumunun, sağlıklı bireyler ve günlük yaşam bağlamlarında da incelenmesi gerekmektedir. Araştırma, bu eksikliğin giderilmesinde bir adım olmayı amaçlamaktadır.

Dost, T. M., (2004). Üniversite Öğrencilerinin Öznel İyi Oluş Düzeyleri. (Yayınlanmamış doktora tezi, Hacettepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara).
Gross, J. J., John, O. P. (1995). Facets of emotional expressivity: Three self-report factors and their correlates. Pers Individ Dif, 19, 555-68.
Kuzucu, Y. (2006). Duyguları Fark Etmeye ve İfade Etmeye Yönelik Bir Psikoeğitim Programının, Üniversite Öğrencilerinin Duygusal Farkındalık Düzeylerine, Duyguları İfade Etme Eğilimlerine, Psikolojik ve Öznel İyi Oluşlarına Etkisi. (Yayınlanmamış doktora tezi, Ankara Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara).
Şahin, G. N. (2011). Üniversite Öğrencilerinin Kendini Açma, Öznel İyi Oluş ve Algıladıkları Sosyal Destek Düzeylerinin Karşılaştırılması. (Yüksek lisans tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İzmir). http://acikerisim.deu.edu.tr/ adresinden temin edilmiştir.
Tunay A. Ş., Barışkın, E. (2017). Kültür ve cinsiyet bağlamında Berkeley Duygu İfadesi Ölçeğinin geçerlilik ve güvenilirlik ölçütleri. Türk Psikiyatri Dergisi, 2017;28(1),43-50.

Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı
Üyelik Gerekli

Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen