08-11-2016 |

Aileye Öneriler ve Tanılama

Herkese tekrar merhaba

 

Dünkü ilk yazımda özel eğitim öğrencilerinin değerlendirme aşamalarını yazmıştık. Bugün ise Özel eğitim öğrencileri ile ilgili biraz ön bilgiler verip tanımlama aşamasını anlatacağız.

 

Aslında özel eğitim kapsamı ve sınırları çok geniş sadece özel çocuğu olan aileleri veya özel eğitim öğrencisi olan öğretmenleri değil tüm insanlığı ilgilendiren bir durumdur. Çevrenizde herzaman özel eğitime ihtiyaç duyan insanlar vardır ve var olmaya da devam edeceklerdir. Bunlardan dolayı bizi bu konu ilgilendirmiyor deyip okumadan geçmeyin.

 

Evet arkadaşlar ailelere bugün bazı öneriler vereceğim elbette ileriki günlerde de vereceğim bunlar bazı ön öneriler.

 

1. Lütfen çocuğunuzun engelli olmasının hırsını ondan çıkarmayın, yetersizliğinin suçlusu o değil.

 

2. Çözüm yolları arayın çocuklarınızın yetersizliğine rağmen, rahat yaşamaları için hayatlarını rahat ve bağımsız bir şekilde sürdürebilmeleri için önlemler alın evi onlara göre dizayn edin.

 

3. Çocuğunuzu en iyi siz tanırsınız ve diğerlerine oranla en çok vakti siz geçiriyorsunuz bunun için çocuğunuzun eğitiminin her aşamasında yer alın

 

Bugünluk 3 öneri diğerleri daha sonra :)

 https://ozelegitimci26.blogspot.com.tr/

 

TANILAMA: Sevgili aileler ilk önce size söylemek istiyorum lütfen ama lütfen çocuğunuza doğru taninın konması için elinizden geleni yapın.  Ve yapılan doğru değerlendirme sonucu konulan taniya itiraz etmeyin.

 

Günümüzde insanların mesleklerini severek yapmak yerine sadece kar amaçlı para için yaptığını biliyoruz elbette genelleme yapmıyorum ama buda bir gerçek bunun için işini iyi yapan insanların tanı koymasına dikkat edin,araştırın ve ona götürün.

Öğrenci, veli, verilen eğitimler, kesilen faturalara ait ayrıntılı istatistik çıkartın.

 

Maddi durumu iyi olmayan aileler çocuğunuzun yetersizliğini yüksek oranda çıkartmasını sağlayarak, devletten maddi destek almaya çalışan aileler bu yaptiginiz çok yanlış ve çocuğunuzun hayatını mahvediyorsunuz, geleceğini elinden alıyorsunuz.

 

Aileler çocuklarına rapor çıkartılmasına karşı çıkıyor bazı durumlarda fakat bu rapor o çocuğun düzeyine göre eğitim almasını sağlar ve bağımsız yaşaması için ilk ve en büyük adımı atmış olursunuz.  Bu durum çalıştığım kurumdada var uygulama okulunda ( ağır zihinsel yetersizliği olan bireylerin olduğu okul ) olması gereken bir öğrenci ailesinin onayı olmaması nedeniyle hafif raporu almış ve özel eğitim okulunda hafif düzeyde yetersizliği olan bireylerle birlikte eğitim görmekte hem öğretmen o öğrenci ile yeteri kadar vakit geçiremiyor, bireysel eğitim yapamıyor, öğrenci ile yeteri kadar ilgilenemiuor çünkü diğer öğrenciler lede ilgilenmek zorunda kalıyor hemde diğer çocukların eğitim esnasında dikkatlarinin dağılmasına sebep oluyor. Bunun için aile her ne düşünürse düşünsün çocuğuna konulacak taninın doğru olması gerekir öğrencinin seviyesine uygun eğitim alıp daha çok yarar sağlaması için.

 

 https://ozelegitimci26.blogspot.com.tr/

Öğrencinin tanısının doğru yapılması öğrenciye eğitim verecek olan öğretmenin işini kolaylaştırır, verilen raporda öğrencinin yapamadığı becerilerin doğru olması öğretmenin derhal o becerileri kazandırmaya başlamasını sağlar. Aksi taktirde okul öğretmeni öğrenci için gözlemler yaparak o becerileri kendisi yeniden duzenleyecektir zaman ve emek kaybı olacaktır.

 

Aileler çocuklarınız, kardesleriniz, akrabalariniz özel insanlar olarak dünyaya geliyorlar. Diğer insanlar arasından seçilmiş olarak. Onlar birer melek olarak dünyaya geliyor. Bundan dolayı doğru değerlendirmeler sonucunda çocuğunuza verilecek olan doğru rapora itiraz etmeyin. Onunda başarma duygusunu tatmaya, zorlanmadan yapabileceği derslere , hevesle gideceği bir okula ve bagimsiz tek basina ileride yaşamak için öncelikli ogrenmesi gerekenleri ogrenmeye hakki var. Bunlardan dolayı itiraz etmeden doğru taninın konmasına izin verelim.

Öğrencilere verilen dersleri MEBBİS'e otomatik aktarın.

 

 https://ozelegitimci26.blogspot.com.tr/

Tanilama yapıldıktan sonra öğrencinin tanısı raporuna yazılır. Ve bu rapor ile çocuk hiçbir zaman eğitim hakkını kaybetmez, bundan dolayı öğrenci raporuna göre gönderileceği okul seçilir ve öğrenci oraya yonlendirilir. Gittiği kurumdaki öğrenciler de seviyesine uygun olacağından daha mutlu olacak ve daha kolay sosyal ortama uyum sağlayacaktır . Fakat öncelikli amaç kaynaştırma eğitimine gondermektir  yasi ve seviyesi uymuyorsa diğer kurumlar düşünülür ve oraya gönderilir.

 

Eğitsel tanı Rehberlik ve Araştırma Merkezinde (RAM), tıbbi tanı ise hastahanelerde yapılır.

RAM'larda özel eğitim uzmanları yer alır ve değerlendirmeyi onlar ile o kurumda çalışan psikologlar yapar. Ra


porlarına yaptıkları değerlendirme sonucunda öğrencinin yapamadığı davranışlarda yer alır.

 

Bugünlük  de bu kadar calistigim icin gec saatlerde yukleme yapiyorum kusura bakmayin elimden geldiği kadar her gün bir yazı yazacağım teşekkür ederim yarın ise ailelere öneriler ile tanilama sonucunda verilen yetersizlik raporu doğrultusunda kazanılan yasal hakları yazacağım şimdiden teşekkürler

 

SORULARI YORUMA YAZABİLİRSİNİZ..

İletişim: hadogan44@gmail.com

Her Çocuk Özeldir....

https://ozelegitimci26.blogspot.com.tr/

Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı
Üyelik Gerekli

Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Özel Eğitim Öğretmeni

PKT, KDF, BEP, GÖF ve diğer formları otomasyonunuz otomatik hazırlasın

Eleman mı Arıyorsunuz?

Çalışanınız sizi yüzüstü bıraktı, ortada mı kaldınız?

Artık bunları dert etmeyin! Hemen bir iş ilanı ver, gelen başvuruları incele, birkaç görüşme yap ve uzmanla çalışmaya başla. Hepsi bu...

Ücretsiz İş İlanı
Özel eğitim ve sağlığın ortak paydası olan Rehabilitasyon.com adresinin sektöre özel iş veren ile iş arayan arasında ne kadar iyi bir köprü olduğunu görebilmeniz için çok kısa süreliğini ÜCRETSİZ bir İş İlanı verebilirsiniz.
İş mi Arıyorsunuz?

Mezun oldunuz, iş mi arıyorsunuz?

Artık bunları dert etmeyin! Hemen özgeçmişini doldur ve "İş Arıyorum" ilanı ver, kurumlar seni arasın. Hepsi bu...