Todev (Türkiye Otistiklere Destek ve Eğitim Vakfı) - Verilen Eğitimler

Todev (Türkiye Otistiklere Destek ve Eğitim Vakfı) - Verilen Eğitimler
Todev (Türkiye Otistiklere Destek ve Eğitim Vakfı)

Verilen Eğitimler

Başvuru ve Değerlendirme

Merkezimize genellikle çocuklarının gelişiminde bir farklılık gözlemlediği için danışma ihtiyacı duyan yada daha önce tanısı konmuş çocukların eğitim almasını isteyen aileler başvurmaktadırlar. Danışmanlık hizmeti almak için rehabilitasyon merkezine başvuran aileler, çocuğun geliş sebebine göre, yardım alabilecekleri doktor, hastane, eğitim kurumu ve benzeri yerler hakkında; özellikle de çocuğa verilebilecek eğitim hakkında bilgilendirilir ve yönlendirilirler. Kurumumuzda verilen hizmet kapsamı içinde yer almıyorlarsa uygun kurumlara yönlendirilirler. Henüz bir tanı almamış olan çocukların değerlendirilmesi yapıldıktan sonra, aile en uygun olan kuruma yönlendirilerek veya merkezimizde danışmanlık hizmeti veren uzman hekimlerle bağlantı kurularak, mümkünse, çocuğun kesin teşhisinin konması sağlanır. Eğitim alma amacıyla rehabilitasyon merkezine başvuran aileler ise geciktirilmeden merkezde eğitime başlatılırlar. Tüm hastalıklarda olduğu gibi erken teşhis ve tedavinin otizmde de önemi büyüktür. Bugün için otizmin bir tedavisi yoktur. Otizmin erken yaşta tespit edilip, bilinen tek ‘tedavi’ yöntemi olan özel eğitime erken yaşta başlanması, ilerleyen dönemlerde hastalığın gidişatı açısından belirleyici olmaktadır. Günümüzde otistik bireyler bebeklik döneminde dahi fark edilebilmektedirler. Dolayısıyla bireyin durumu belli olur olmaz uygun kuruma ulaşabilmesi, özellikle de uygun eğitimi alabilmesi için hiç vakit kaybedilmemesi gerekmektedir. Kurumumuza başvuran aileler mümkün olan en kısa sürede uygun yönlendirmeyi alarak eğitime başlatılırlar. Yapılan bütün başvurular, otistik bireyin yaşı ve düzeyi dikkate alınmaksızın değerlendirilir.

Otizm Tanısı Almış Çocuklar için TODEV’de Eğitim

Tanı konulduktan sonra eğitim alma amacıyla rehabilitasyon merkezine başvuran aileler eğitimin başlamasından önce çocukla ilgili bilgi alınması için birkaç kez görüşmeye çağrılırlar.

Ailelerle yapılan ilk görüşmede anamnez formu adını verdiğimiz bir form, ayrıntılı şekilde doldurulur. Bu form çocuğun; doğum, doğum sırası ve sonrası bilgileri ile bebeklik, çocukluk ve ergenlik dönemindeki gelişim öyküsünü içerir. Ayrıca nerede kim tarafından teşhis konduğu, teşhise götüren nedenler, varsa çocuğun almış olduğu eğitim veya tıbbi tedavisi ile ilgili de sorular yöneltilir; kullanmış veya kullanmakta olduğu ilaçlar, daha önce geçirmiş olduğu hastalık, kaza ve benzeri durumlar; ailede benzer hastalık olup olmadığı hakkında da bilgi alınır.

Daha sonraki görüşmede çocuğun performansı; zihinsel, motor, dil, özbakım ve psikososyal alanlardaki durumunu belirleyen bir ölçekle değerlendirilir. Bu form, çocuğun tüm beceri alanlarındaki yapabildiği veya yapamadığı becerilerin değerlendirilmesini sağlamakla birlikte; uzmanın çocuğu en iyi şekilde tanımasını, ailenin de çocuğunu farklı bir açıdan gözlemlemesini sağlar.

Bu ölçekten alınan sonuçlar doğrultusunda çocuğun gelişiminin yaşıtlarının altında olduğu alanların geliştirilmesine yönelik kısa ve uzun vadeli hedefleri içeren bir program hazırlanarak bireysel ve grup eğitimine başlanır. Burada öncelikli hedef; çocuğun takvim yaşının altında kalan becerilerinin yaşının gerektirdiği beceri düzeyine ulaştırılması, bunun yanında iyi düzeyde olan becerilerinin de geliştirilmesidir

Bireysel ve grup eğitiminde eğitim odasının yanı sıra spor salonu, mutfak, bahçe gibi farklı ortamlar, bilgisayar ve kaset çalar gibi yoğun uyaran sağlayacak araçlar da kullanılabilir.