Sabahat Akşıray Otistik Çocuklar Eğitim Merkezi

Sabahat Akşıray Otistik Çocuklar Eğitim Merkezi
Sabahat Akşıray Otistik Çocuklar Eğitim Merkezi

Kurumsal

Merkez; İnsan Dost İhsan Vakfı’nın (İDİV) Kamu yararına hizmet etmesi için, dönemin İzmir Valisi Sayın Kutlu AKTAŞ’la yapılan görüşmeler sonucunda ve Valinin girişimleriyle Otistik Çocuklara Eğitsel Tedavi ve Rehabilitasyon sağlanması amacıyla tesisin yapılması gündeme gelmiştir.

Merkezin sahip olduğu arazi 34000 metrekare olup İDİV tarafından Maliye Hazinesinden satın alınmıştır. Tesisin temeli 30.10.1994 yılında Devlet Bakanı Ali Şevki EREK’in katılımı ile atılmıştır. Binanın yapımı İDİV üyeleri, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, Hayırsever Vatandaşlar, İzmir Valiliği ve İl Özel İdaresinin katkılarıyla tamamlanmıştır.Merkezin iç donanımı yine İDİV’in katkıları ile çeşitli kişi ve yardım kuruluşları tarafından düzenlenmiştir.

Tesis İzmir’ e 40 km. uzaklıkta olup, şehrin gürültüsü ve karmaşasından uzak, doğayla iç içe bir kampüs niteliğindedir. Dünyanın bir çok yerinde İDİV vakfının yaptığı incelemeler sonucunda otistik çocukların özelliklerinden dolayı, bu çocuklara hizmet veren merkezlerin, şehir merkezinden uzakta, sakin ve sessiz ortamlarda daha sağlıklı çalışıldığının tespit edilmesi üzerine ve İzmir İli merkezinde bu şartları sağlayacak bir mekanın bulunmaması dolayısı ile Emiralem Beldesi uygun görülmüştür.

Merkez tamamlandıktan sonra Sağlık Bakanlığı ile yapılan protokol doğrultusunda “ Otistik Çocuklar Rehabilitasyon Merkezi” olarak faaliyete geçmiş, Şubat 2001 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığına devredilmesine kadar çalışmalarını sürdürmüştür.

MERKEZİN BÖLÜMLERİ

Merkezde; Müdür, Müdür yardımcısı odası, Rehberlik Servisi, Memur odası, Revir,Öğretmenler odası, Koruma derneği odası, 10 grup eğitimi odası, 3 bireysel eğitim odası, spor salonu, resim atölyesi, müzik atölyesi, kondisyon salonu, kapalı yüzme havuzu, yemekhane, kafeterya bulunmaktadır. Kapalı devre kamera sistemi, merkezi müzik sistemi ile donatılmıştır.

MERKEZİN KAPASİTESİ

Otistik Çocuklar Eğitim Projesi yönetmeliği uyarınca ; “Bireysel eğitim ağırlıklı grup eğitimi uygulanır. Grup eğitimi 2- 4 öğrenci ile yapılır.” Maddesine göre merkezin fiziki kapasitesi göz önüne alındığında şimdilik 50 öğrenciye hizmet verecek durumdadır.

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞINA DEVRİNDEN SONRA YAPILAN ÇALIŞMALAR:

Anayasanın 42. maddesinde yer alan “Hiç kimse eğitim – öğretim hakkından mahrum bırakılamaz” ibaresi doğrultusunda ve Milli Eğitim Bakanlığının “ Otistik Çocuklar Eğitim Projesi” kapsamında, 2508 sayılı tebliğler dergisinde yayınlanan yönetmelik uyarınca eğitim verilecek çocukların belirlenmesi için çalışmalar yapılmıştır. OÇEM çalışma ekibi İzmir İlinde toplam 450 otistik çocuğun eğitim çağında olduğunu saptamıştır. Milli Eğitim Bakanlığı Personelinden oluşan OÇEM çalışma ekibi 08.05.2001 tarihinden itibaren merkezde görev yapmaya başlamış, tespit edilen çocukların performanslarını almış ve Otistik Çocuklar Eğitim Projesindeki kriterler doğrultusunda kayıtları yapılmıştır.

08.05.2001 tarihinden itibaren İzmir Büyükşehir Belediyesi ile yapılan görüşmeler sonucunda ;İZBETON AŞ. Tarafından;

Binanın iç ve dış cephe onarımı yapılmış, yüzme havuzunun sağlıklı kullanılması için gerekli bakımı sağlanmıştır. Ayrıca otistik çocukların eğitiminde kullanılmak üzere ;

  • 1 adet basketbol sahası,

  • 1 adet futbol sahası,

  • Minyatür trafik parkur alanı,

  • Minyatür hayvanat bahçesi,

  • At ahırı,

  • 150 kişilik anfi titatro,

  • 2 adet cam sera,

  • 1 adet atölye

  • Çevre düzenlemesi, yaptırılmıştır.

Ayrıca otistik çocukların eğitiminde kullanılmak üzere gerekli olan eğitim materyalleri, merkeze ulaşımın sağlanması amacıyla belediye otobüsleri tahsisi ve yardımcı hizmet personeli İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanmaktadır.

EĞİTİM – ÖĞRETİME YÖNELİK ÇALIŞMALAR

Merkez Şubat 2001 tarihinde İDİV tarafından protokolle OÇEM projesi doğrultusunda bağımsız OÇEM olarak otistik çocukların eğitimine yönelik olarak Milli Eğitim Bakanlığına devredilmiştir. Bu tarihten itibaren İzmir İli içerisinde otistik çocukların eğitiminde görev yapmak isteyen öğretmenlere yönelik hizmet içi eğitim kursları düzenlenmiş ve belirli periyotlarla okul içinde eğitim seminerleri yapılmaktadır. Ayrıca ailelere yönelik eğitim seminerleri ile çalışmalar desteklenmektedir.

Merkeze toplam 93 öğrenci aday kaydını yaptırmıştır. Devam eden öğrenci sayısı 55 dir. Gerekli fiziki koşullar ve personel sağlandıkça kayıtlarda sıra bekleyen öğrenciler çağrılacaktır.

Eğitim – öğretimin sağlıklı bir şekilde yürütülmesi amacıyla üniversitelerle işbirliğine gidilerek otizm alanı ile eğitsel ve tıbbi gelişimler takip edilmektedir.