Özel Berksoy Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi - Verilen Eğitimler

Özel Berksoy Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi - Verilen Eğitimler
Özel Berksoy Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi

Verilen Eğitimler

*ZİHİNSEL YETERSİZLİK

*KONUŞMA EĞİTİMİ

*FİZİK TEDAVİ

*AİLE EĞİTİMİ

*PSİKOLOJİK DESTEK

*ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ

*DAVRANIŞ BOZUKLUĞU

*ÖZ BAKIM BECERİLERİ

*AT TERAPİ *UZAY TERAPİ *HAVUZ TERAPİ

*İŞİTME ENGELLİLER

BİREYSEL EĞİTİM:

Her öğrencimiz için ayrı ayrı geliştirilen, onun ihtiyaçlarına yönelik olarak, ailesinin ve öğretmenlerinin görüşleri doğrultusunda hazırlanan bireysel sınıflarda bire bir uygulanan bir eğitim programıdır.Bireysel eğitimde, öğrencimizin önce tüm becerileri belirlenir, hedefler bu beceriler esas alınarak saptanır.Uygun araç-gereçler yöntem ve teknikler kullanılarak hedeflenen beceriler kazandırılmaya çalışılır.

Her bireysel eğitim seansı 45 dakikadır. Bireysel eğitimi özel eğitim öğretmeni, çocuk gelişimi ve eğitimi öğretmeni, okul öncesi öğretmeni, dil ve konuşma terapisti, fizyoterapist, özel eğitim sertifikalı sınıf öğretmeni ayrı ayrı verebilir.Ayda en az 6 seans bireysel eğitim verilmesi zorunludur.

GRUP EĞİTİMİ:

Grup eğitimi, öğrencimizin bireysel eğitimde kazandığı becerileri geliştirmesi, yaşıtları ve çevresi ile iyi bir iletişim kurarak sosyalleşmesi, toplumda dikkat etmesi gereken davranışları öğrenmesi amacı ile yapılır.
Aynı grupta yer alacak öğrencilerimiz belirlenirken öğretmenlerinin görüşü belirleyici olmakta ve her öğrencimiz kendi özelliklerine en uygun gruba alınmaktadır.
Grup eğitimi öğrencimizin okulda, evde veya arkadaşları ile beraberken sergilediği davranışlar hakkında bilgi vereceğinden oldukça önemlidir.Edinilen bilgiler ışığında davranış problemleri devam ettiği okul ile işbirliği içine girilerek daha kolay çözülebilmekte, öğrencimizin olumlu davranışlarından övgü ile söz edilerek kendine olan güveni artırılmaktadır.
Grup eğitimi seanslarımız 45 dakikadır. İki eğitimci tarafından yapılmakta olup, ortalama altı öğrenciden oluşmaktadır.

KONUŞMA BOZUKLUĞU:

Konuşma bozukluğu konuşmanın akışında, ritminde, vurgularında, ses birimlerinin çıkarılışında ve anlaşılmasında bir bozukluğun olması durumudur.
Merkezimizde yaş sınırı olmaksızın işitme engelli tüm çocuklara konuşma eğitimi verilmekte ve bu çocukların rehabilitasyonu sağlanmaktadır. Fakat bu konuda asıl yapılması gereken doğumdan itibaren çocukta işitme kaybının tespit edilerek gerekiyorsa işitme cihazının kullanımının sağlanması ve ailenin eğitilmesidir.
İşitme engelliler diğer engel grupları içerisinde daha özel bir yere sahiptirler. Çünkü engelleri sadece iletişim kurduklarında fark edilebilir. Aslında bu durum diğer insanların işaret dilini öğrenmesiyle kolaylıkla aşılabilir. Ancak pek çok insan işaret dilini öğrenmek için uğraşmaz. Bu sebeple bu kişilerin rehabilitasyonu onların ruh sağlığı için de oldukça önemlidir.

HİPOTERAPİ(AT TERAPİ):

Hipoterapi atların \'terapist\' olarak kullanıldığı bir tedavi yöntemidir. Günümüzde pek çok ülkede tıbbi bir tedavi şekli olarak kabul edilmekte ve uygulanmaktadır. Hipoterapinin birçok faydası vardır. Özellikle, attan yayılan sıcaklık reflekslerin, dolaşım sisteminin ve metabolizmanın düzenlenmesine yardımcı olur. Bu sıcaklık solunum sisteminin çalışmasını artırdığı gibi bağırsaklarda itme hareketini uyararak bu organlardaki sorunların giderilmesini sağlar. Denge reaksiyonlarını uyararak gövde dengesini ve düzgün duruşu geliştirir. Ayrıca kendine güveni artırır. Sorumluluk ve başarı duygusu verir. Planlama ve hareket kabiliyetini geliştirir.

FİZİK TEDAVİ:

Fiziksel ve sosyal gelişim geriliği olan çocuklarımızın, normal yaşam standartlarına ulaştırılması ve günlük yaşam aktivitelerine fonksiyonel olarak uyum sağlaması amacıyla merkezimizde fizik tedavi uygulamaları yapılmaktadır. Fizyoterapistlerimiz hastalık gruplarına göre değişen tedavi programlarıyla (yürüme ve denge eğitimi, egzersiz programları, solunum ve gevşeme teknikleri, ortez yaklaşımları&hellip) eğitim vermektedir.

HİDROTERAPİ(HAVUZ TERAPİ):

Hidroterapi, suyun tedavi amaçlı uygun sıcaklıkta kullanılmasıdır. Egzersizler, normal mette yapıldığından çok daha kolay ve az enerji harcayarak yapılır.

Uygun sıcaklıktaki havuzda yapılan su içi egzersizleri gevşemeye, zayıf kas gruplarının kuvvetlendirilmesine oturma, ayakta durma, yürüme, merdiven inip çıkma gibi fonksiyonel becerilerin kazandırılmasına yardımcı olur.

PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK HİZMETİ:

Öğrenciye ve aileye psikolojik danışmanlık hizmeti verilerek, içinde bulunan sorun alanlarıyla ilgili olarak alternatif çözümler üretilmekte, kişinin ve ailesinin durumu kabullenmesi ve daha iyiye ulaşabilmek için hareket etmesi sağlanmaktadır.

Anne ve babaları, anne olma-baba olma, çocuğa yaklaşım konusunda bilgilendirmek, bilinçlendirmek ve beceri sahibi yapmak asıl amaçtır. Bu amaç doğrultusunda anne-babaların ve çocuğun gereksinimlerine uygun hizmetlerin geliştirilmesine yönelik aile eğitimi programları düzenlenmektedir.