05-02-2009 |

Yeni Gelişimlerle Otizm Paneli Gerçekleşti

Kadıköy Belediyesi Brifing Salonu'nda "Otizmde Yeni Gelişmelerin Hayata Geçirilmesi" adlı panel Prof. Dr. Gönül Kırcaali iftar ve Dr. Yeşim Güleç Aslan'ın katılımıyla yapıldı. Panelde aileler otizmle ilgili bilgilendirilirken onların karşılaştıkları sorunlar dinlenerek çözüm bulunmaya çalışıldı.

Panele konuşmacı olarak katılandan Prof. Dr. Kırcaali otizmli çocuklar için olumlu davranışsal destek stratejileri olduğunu belirterek, otistik çocukların gözlenerek uygulamalı davranış analizinin uzman tarafından yapılması gerektiğini söyledi. Kırcaali, okula gitme yaşı gelen otistik çocukların doğrudan kaynaştırma eğitimine gitmeden önce 6 ay12 ay kadar özel eğitim alması gerektiğinin altını çizdi. "Kaynaştırma"nın, bireyselleştirilmiş eğitim plan ve programlan içerisinde uygun görülen özürlü çocuklarla, normal akranlarının eğitim ve sosyal yönlerden bütünleştirilmesini sağlayan bir program olduğunu söyleyen Kırcaali, bu konuda sözlerini şöyle sürdürdü: "Çocuklar kaynaştırma programına sistematik eğitimle önceden hazırlanmalı. Ancak devlet okullarında otizmli çocuklarla ilgili eğitim alan öğretmenler yetersiz.

Günümüzde üniversitelerde özel eğitim ve kaynaştırmayla ilgili ders veriliyor. Bu nedenle okullardaki öğretmenler özürlü gruplarına yönelik eğitim almalı, özellikle sınıf öğretmenleri otistik çocuklarla ilgili ne kadar önemli eğitim alırsa, diğer çocukların da otistik çocuklara yaklaşımı olumlu olur. Bü yüzden her öğretmen aynı zamanda kaynaştırma öğretmeni olmalı". Otistik çocukların tüm sınıflarda akranlarıyla birlikte normal sınıflarda eğitim alması gerektiğini vurgulayan Kırcaali "Otistik çocuklar diğer arkadaşlrıyla öğrenim görebileceği kaynaştırma eğitiminden sonra basan sağlayabiliyor. Eğer basan sağlanamazsa o çocuklar özür grupla nyla eğitim alabilir. Amacımız; her çocuğun eğitimde ve toplumda kaynaştırma sağmaktır" dedi.

Kırcaali, 2 Nisan Dünya Otizm gününde de otistik çocukların sorunların;  çözümü konusunda isteklerini sıralayacaklarını söyledi.

Panelde söz alan Dr. Yeşim Güleç Aslan da bilimsel dayanaklı uygulamaların takip edilmesi gerektiğini belirterek, otistik çocuklara yoğun eğitimler sunulması gerektiğini söyledi. Dr. Yeşim Güleç Aslan, otistik çocuklara erken yaşlarda yoğun ve sistematik eğitimler verilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

Kaynak: GazeteKadıköy

Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı
Üyelik Gerekli

Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.