Vücudunu Korumak İçin Aklını Kullan!

TND'nin dikkat çekmek için hazırladığı gri zemin üzerinde 'Önce Düşün! Vücudunu korumak için aklını kullan Suya Balıklama Atlamak Çok Tehlikelidir' yazısı yer alıyor.
Türk Nöroşirürji Derneği -TND (Beyin ve Sinir Cerrahları Bilimsel ve Mesleki Örgütü) “Önce Düşün” Kurulu, yaz aylarında kaza sonucu oluşan kafa ve omurilik yaralanmaları, kalıcı sakatlıklar ve ölümlerin artışına karşı dikkat çekiyor!
Türk Nöroşirürji Derneği “Önce Düşün” Kurulu, İstanbul’da İETT Belediye Otobüslerinde “Önce Düşün, Vücudunu Korumak İçin Aklını Kullan!” sloganı ile kafa ve omurilik yaralanmalarında önemli etkenlerden olan:
-Kask takmadan motosiklet ve bisiklete binilmemesi
-Suya balıklama atlanılmaması
-Araç kullanırken emniyet kemeri takılması
-Taşıt kullanıcıları ve yayaların trafik kurallarına uymaları
-11 yaşına kadar tüm çocukların arka koltuğa bağlanan çocuk koltuklarında oturtulmaması konularında hazırlattığı afişlerle halkı dikkatli olmaları konusunda uyarıyor.
TND Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Murad Bavbek, TNDer Önce Düşün Kurulu adına yaptığı açıklamada, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verileri ve yapılan diğer araştırmalara göre özellikle motosiklet kazalarında koruyucu başlık (kask) takılması halinde sağ kalım ve kalıcı sakatlıktan kurtulma oranının %75 oranında azaldığını belirtti.
Dr. Bavbek kask kullanmayanların kullananlarla karşılaştırıldığında:
2.5-5 kat daha fazla ölümcül kafa travmasına maruz kaldıkları,
1.5 kat daha fazla hastaneye yatış gerektiren yaralanmalara sahip oldukları,
2 kat daha fazla ölümcül olmayan kafa yaralanmalarına maruz kaldıklarının görüldüğünü belirtti.
Emniyet kemerinin doğru kullanımının ise yine DSÖ verilerine göre; kazalardaki ölüm riskini % 43 ila % 65 oranında azalttığını belirtti.
Yine yaz aylarında serinlemek amacıyla balıklama atlayarak suya giren vatandaşlarımızın yaşanan kazalar sonucunda yaşanan kafa ve omurilik travmaları sonucu ölüm ve ağır sakatlıklara maruz kaldıklarını belirtti.
Trafik kurallarına uymanın sürücü ve yayalar açısından bir zorunluluk olduğunu belirten Dr. Bavbek, sadece karayollarında değil, jet-ski adı verilen deniz taşıtlarında dahi can yeleği ve koruyucu başlık takılmasının kafa travmaları ve omurilik yaralanmaları açısından son derece önemli olduğuna değindi.
Dr. Bavbek, Dünya Sağlık Örgütü’nce yapılan araştırmalara göre:
-Dünya motorlu taşıt sayısının yarısından azına sahip olmasına rağmen, karayollarında meydana gelen kazaların %90’ı orta ve düşük gelir sahibi ülkelerde gerçekleşiyor.
-Dünya Sağlık Örgütü 2030 yılında trafik kazalarından ölüm oranının, hastalık sebebiyle ölümler sıralamasında 5. Sıraya yükseleceğini öngörmektedir. (2004 yılında 9. Sırada idi)
-Yaşlara göre ölüm sıralamasında trafik kazaları 15-29 yaş aralığında 1nci sırada; 05-14 yaş aralığında 2nci; 30-44 yaş aralığında ise 3ncü sırada bulunduğunu belirtti.
Dr. Bavbek, TNDer Önce Düşün Kurulu olarak: Ülkemizde Kafa ve Omurilik yaralanmaları konusunda farkındalığı artırmak ve bilinçlendirmek amacıyla gerekli eğitim etkinliklerinde bulunmak, bunun için özellikle ilkokuldan başlayarak gençlere ve erişkinlere riskli davranışlardan vazgeçirici programlar hazırlamak, önerilerde bulunmak, hazırlanmış programları toplantılar veya basın-yayın yoluyla hedef gruplara ulaştırmak konusunda 2010 yılının önemli bir başlangıç olduğuna inandıklarını belirtti.
NOT: Detaylı bilgi ve görüş almak için derneği arayabilirsiniz.
Bilgi için:
Türk Nöroşirürji Derneği – Mukadder Çerçi – 0312-212 64 08
Yorumlar (0)
Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.