Uluslararası ortak İşaret dili töreninde, Beş ülkenin İşaret diliyle İstiklal Marşı okundu

İZMİR (CİHAN) - Avrupa Birliği (AB) Ulusal Eğitim Öğretim Programları Birimi aracılığıyla desteklenen, Uluslararası Leonardo Da Vinci-Yenilik Transferi projelerinden, "İşaretleri Yaygınlaştıralım-Spread The Sign" isimli proje, İzmir’den Kınık Mert Öztüre Özel Eğitim Meslek Lisesi Müdürlüğü tarafından yürütülüyor. Vali Mustafa Cahit Kıraç, ”Bu projeyle engellilerin işaret dili evrensel hale getirilerek, ülkeler arası istihdam da sağlanacak.” dedi. Milli Eğitim Bakanlığı Orta Öğretim Genel Müdürü Dr. Ruhi Çelik ise Türkiye’deki 65 okulda 65 çeşit işaret dili olduğunu, gönderilen eğitimcilerin işaret dilini bilmediğini söyledi.
On bir ülkede 20 Ekim 2008'de başlayan projenin 31 Ekim 2010’da bitirilmesi gerekiyor. Bu amaçla 11 ülke temsilcilerinin katlımıyla İnciraltı Crown Plaza'da bir tören düzelendi. Beş ülkenin işaret diliyle İstiklâl Marşı okunmasıyla başlayan törende konuşan Vali Kıraç, toplumun engellilere bakış açısının değiştirilmesi, engelli çocuğa sahip ailelerin bilinçlendirilmesi, kaygılarının giderilmesi, yönetici, öğretmen, öğrenci ve diğer velilerin eğitimi ve engellilerin de temel haklardan eşit yararlanabilmesini sağlamanın önemli olduğunu vurguladı. Kıraç, ”Tek işaret diliyle insanların anlaştırılması amaçlanmaktadır. Ümit ederim, gelecekte dünya genelinde daha güzel, daha yaygın ortak bir işaret diline gidecek çalışmalar başarılabilir.” şeklinde konuştu.
İl Millî Eğitim Müdürü Mehmet Rağip Üye ise İzmir’in AB projelerinde ilk sıralarda olduğunu, uluslararası bir projeye daha evsahipliği yaptığını söyledi. Şehirdeki okulların engellilere uygun hale getirildiğini belirten Üye ”Önümüzdeki sene öğretmenlere, öğrencilerin uyum süreciyle ilgili seminer verilmesi planlandı.” dedi. Kaynaştırma eğitimi veren okullarının bulunduğunu belirten Üye, İzmir’de 21 resmi merkezli okul, 16 özel okul, 123 özel eğitim ve rehabilitasyon merkezi, 9 rehberlik araştırma merkezi, 3 hastane ilköğretim okulu olmak üzere toplam 172 kurumda yaklaşık 2 bin 439 öğrenci buluduğunu hatırlatarak, resmilerden 24 ve özellerden 8 tanesinde öğretilebilir zihinsel engeli, ikisinde ise işitme engelli ilköğretim okulu olduğunu söyledi.
Orta Öğretim Genel Müdürü Dr. Çelik de 49 ilde yatılı işitme engelliler okulu, 16 mesleki eğitim okulu bulunduğunnu kaydederek, uluslararası ortak işaret dili olması ve standartının belirlenmesi için yapılan projenin önemli olduğunu vurguladı. Çelik, ”Bana bağlı 65 okul var ama 65 de işaret dili var desem yanlış olmaz. Okullara gönderdiğimiz öğretmenlerin çoğu, işaret dilini bilimiyor. Engelliler ortak işaret dilinin oluşturulmasında yetki Türk Dil Kurumu’na verilmişti. Kaynak aktarılmasına rağmen hâlâ hayata geçirilemediği için yetki Milli Eğitim Bakanlığı'na geri verildi.” diye konuştu. Dr. Ruhi Çelik, bazı üniversitlerin işaret dili öğretilmesine karşı olduğunu vurgulayarak, bunun doğuştan itibaren erken teşhis yapılırsa doğru olduğunu ancak geç teşhiste geçerli olmadığını savundu.
Proje hakkında bilgi veren Kınık Mert Öztüre Özel Eğitim Meslek Lisesi Müdür Yardımcısı Gökhan Kaya ise temel amacın, farklı ülkelerin işaret dillerini tek havuzda toplayarak evrensel bir işaret dili sözlüğü hazırlamak olduğunu söyledi. Şu an için 13 dil seçeneği sunan bu sözlüğün 11 ülkenin işaretlerini barındırdığını anlatan Kaya, “2010 Mayıs ayı itibariye Almanya, Fransa, İngiltere, İsveç, İspanya, Portekiz, Çek Cumhuriyeti, Finlandiya, Litvanya, Rusya ve Türkiye'den, özellikle mesleki uygulamalara yönelik 14 başlıkta 41 bin 624 işaret görüntüsü projenin internet sitesine yüklenmiş olup halen yeni kelimelere ait yüklemeler devam etmektedir. Bu çalışma, bulundurduğu farklı diller ve kelime çeşitliliği bakımından dünyada bugüne kadar yapılmış en büyük işaret dili literatür çalışmasıdır. Her yaş grubu ve eğitim düzeyindeki kişilere hitap edebilecek çalışmanın asıl hedef kitlesi, kendi ülkesinde ya da farklı bir ülkede meslek eğitimi almak, staj çalışması yapmak ya da iş bulmak isteyen işitme engellilere, seçtiği ülkenin işaret dilini öğretmektir.” dedi. Müdür Yardımcısı Kaya, projenin resmi bitiş tarihinin 20 Ekim 2010 olduğunu hatırlatarak, "Bu tarih ve final toplantısı, çalışmanın sonu değildir. Projenin, ‘Avrupa İşaret Dili Araştırma Merkezi’ adı altında kurumsal bir kimliğe kavuşabilmesi için çalışmalar devam etmektedir.” şeklinde konuştu.
Törene Vali Kıraç, Orta Öğretim Genel Müdürü Çelik, İl Millî Eğitim Müdürü Üye, Millî Eğitim müdür yardımcıları, şube müdürleri, ilçe müdürleri ve yabancı ülke temsilcileri katıldı. Tören sonunda plaketler verildi ve 10. Yıl Marşı, işaret diliyle okundu.
(CİHAN)
[ Üyelere Özel ] 20-06-2010 23:15:58
Öncelikle hataları düzeltelim."Orta Öğretim Genel Müdürü" değil "Özel eğitim Genel Müdürü." Ruhi ÇELİK değil; Ruhi KILIÇ.Uluslararası işaret dilinden önce ulusal işaret dilini oluşturup uygulayalım.