Türkiyeye Model Olan Projeyle 964 Sokak Çocuğu Meslek Sahibi Oldu

Yüzlerce Çocuğu Sokaktan Kurtarıp Türkiye'ye Model Bir Proje Olan Şahinbey Kaymakamlığı 'Sokakta Çalışan Çocuklar Rehabilitasyon ve Eğitim Merkezi'nde 964 Çocuk Meslek Sahibi Oldu.
Önceleri caddelerde mendil satan ya da kavşaklarda otomobil camı silen çocuklar, halı ve kilim dokuyarak, takı tasarlayarak ya da çanta dikip kutnu kumaşı üreterek aile bütçelerine katkı sağlıyor.
Uyuşturucu madde kullanımı ve suça bulaşma riski altında bulunan çocuklar, kollarına taktıkları 'altın bilezik' sayesinde okul masraflarını da karşılamaya başladı.
Merkezin; rehabilitasyon, danışmanlık, mesleki eğitim, kreş ve gündüz bakım gibi hizmetlerden ise bugüne kadar 16 bin kişi yararlandı.
Şahinbey Kaymakamlığı, sokakta çalışan çocuklar için 3 yıl önce önemli bir adım attı. Kaymakamlıkça açılan Sokakta Çalışan Çocuklar Rehabilitasyon ve Eğitim Merkezi sayesinde sokakta çalışan ya da risk altında bulunan 964 çocuk, meslek sahibi oldu. Çocuklar, merkezde takı tasarımından çanta dikimine, halı dokumacılığından kutnuculuğa ve ev idaresinden ütücülüğe kadar birçok mesleği öğrendi.
Göçle kente gelen bu çocukların aileleri ise mesleki eğitim ve değişik programlarla topluma adapte edildi. Merkezin hayat bulduğu proje, geçtiğimiz yıl Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü tarafından 'Yılın Sosyal Hizmet Örnek Projesi' seçildi. Bu çocuklardan bir bölümü şimdilerde yeni bir heyecanı yaşıyor.
Şahinbey Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'nın desteğiyle 40 halı tezgahı satın alındı ve sosyal inceleme sonucu belirlenen ailelerin evlerine kuruldu. Evlerinde anneleriyle halı dokumaya başlayan bu öğrenciler, eğitim masraflarını da kendileri karşılamaya başladı. Küçük gelirleriyle 1-2 odalı evlerinin elektrik, su ve mutfak masraflarına ortak olan ilköğretim ya da lise öğrencileri, geleceğe daha bir ümitle bakıyor. Gençler, doktor, mühendis, kimyager ve öğretmen olmanın hayalleri ile ilmekleri daha sıkı ve hızlı atıyor. Çanta üretiminin inceliklerini öğrenen gençlerde yaz tatili boyunca değişik imalathanelerde 'iyi' ücretlerle iş hayatına adım attı. 40 aile ve sokakta çalışan 100 çocuğa hizmet verilmesi düşüncesiyle açılan merkeze yoğun ilgi var. Merkezin hizmetlerinden faydalanmak isteyen 300'ü aşkın çocuk ise sırada bekliyor.
Rabia İnan (38), kızları Çiğdem (16) ve Nergis (13) ile evindeki tezgahta halı dokuyor. Bacağındaki damar tıkanıklığından ötürü kocası 9 yıldır çalışamayan İnan için kendilerine verilen 2 tezgah, yeni bir başlangıç olmuş.
Kızları bir tezgahta kendisi de diğer tezgahta halı dokuyan İnan, 5 çocuğunu büyütüp okutmak için gece gündüz çalıştığını söyledi. Tek isteğinin onların geçimini sağlamak olduğunu belirten İnan, kendilerine tezgah veren Şahinbey Kaymakamı Ali Çınar ile merkez yetkililerine teşekkür etti.
Mehmet Rüştü Uzel Endüstri Meslek Lisesi'nde okuyan Çiğdem İnan'ın ise konuşurken gözlerinin içi gülüyor. Halı dokuyarak okul masraflarını çıkardıklarını anlatan Çiğdem, kimyager olmak için gece gündüz çalışıyor.
İnan, "Tek isteğim elime mesleğimi alıp ülkeme ve insanımıza faydalı olmak. Bize bu imkanı verenlerden Allah razı olsun" diye konuşuyor. Utangaçlığından boynu yerden kalkmayan İlköğretim 8. sınıf öğrencisi Nergis ise öğretmenliği hayal ederek ilmekleri hızlı hızlı atıyor.
El halıcılığı mesleki eğitim kursunu 215 sokak çocuğu ve velisinin tamamladığını belirten Şahinbey Sokakta Çalışan Çocuklar Rehabilitasyon ve Eğitim Merkezi Sorumlusu Sosyal Hizmetler Uzmanı Adil Şiraz, yapılan sosyal inceleme sonrası bu ailelerden 40'ına evlerinde halı dokuyabilmeleri amacıyla tezgah dağıtıldığını söyledi. Şiraz, halı ve kilim dokumacılığı, kutnu üretimi, çantacılık, ev idaresi ve ütücülük, takı tasarımı, bilgisayar ve futbol kursunu bitiren 964 çocuğun sertifika aldığını dile getirdi. Halı üretimi yapan ailelerle tüccar arasında bağlantı sağladıklarını da belirten Şiraz, ailelerin şehre uyumlarını sağlamak ve sosyal sorunlarını en aza indirmek amacıyla rehabilitasyon hizmeti verdiklerini anlattı. Şiraz, risk altındaki bu kişilerin gözetim altında olduğunu ve kontrollerinin düzenli olarak yapıldığını da vurguladı.
Ailelerin ilk etapta yolluk, Milas halısı, portre halılar ve araba minderleri ürettiklerini anlatan Şiraz, özel sipariş üzerine minyatür halı tezgahlarına isimlik ve değişik nesne, resim ve şekiller dokuyacaklarını belirtti.
Sokakta çalışan çocukların rehabilitasyonu için 3 yıl önce başlatılan projenin sürdürülebilir olduğunu belirten Şiraz, şöyle devam etti: "Bugüne kadar bin 653 çocuk ve ailesi hakkında ayrı ayrı dosyalar açıldı. Hane halkını da kattığımızda 16 bin kişiyi şehir hayatına adapte ettik. Nüfus müdürlüğüne ve sağlık ocağına bile gidemeyen ebeveynlerimiz, eğitimler sonrası her işini kendisi görmeye başladı. Göçle şehre gelen bu ailelerimizin okul öncesi dönemdeki çocukları gündüz bakım ve kreş hizmetlerimizden yararlanıyor. Bu çocukların, erken çocukluk gelişimlerinin sağlanması yönünde de bir proje hazırladık. Projemiz Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü'nce onaylandı. 109 aile ve 161 çocuğumuzun okul öncesi eğitimi ile bedensel, motor, bilişsel ve sosyal gelişimlerini bu proje ile sağlamayı hedefliyoruz. Projemiz, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü'nün son yıllarda sosyal hizmet alanında destek verdiği tek proje. Öte yandan sosyal risk altında bulunan 300'ü aşkın çocuğumuz merkezimizden hizmet almak için sırada bekliyor."
Kaynak: http://www.haberler.com
Yorumlar (0)
Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.