Torba'dan 'Engelli' İçin İndirim Çıktı

Kamuoyunda ‘torba yasa’ olarak bilinen ve Meclis’te kabuedilen düzenlemedeki engellilerle ilgili düzenlemeler dikkat çekti. Gül’ün onayından sonra yürürlüğe girecek yasayla engelli araçlarına ÖTV indirimi yapılacak, engellilere iş ilişkisinde ayrım yapılamayacak
Kamuoyunda “torba yasa” olarak bilinen düzenleme, TBMM GeneKurulu’nda 208 oy ile kabuedilerek yasalaştı. Yasada engellilerle ilgili pek çok düzenleme yer aldı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün onayıyla yürürlüğe girecek yasa, engellilerin hayatına pek çok yenilik getirecek.
Yasa uyarınca korumalı iş yerinde çalıştırılan ve iş gücü piyasasına kazandırılmaları güç olan zihinseve ruhsaengellilere işverenlerce zamanında ödenen ücretler Hazine tarafından işverene ödenecek. Otoyolların işletmesi, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı altında kurulacak bir şirkete devredilecek ve halka arz edilecek. Yasada öne çıkan bazı maddeler şöyle:
Afet ve AciDurum Yüksek Kurulu ile Afet ve AciDurum Koordinasyon Kurulu kurulacak.
Otoyolların işletmesi, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı altında kurulacak bir şirkete devredilecek ve halka arz edilecek.
Türkiye Diyanet Vakfı’na ait hastaneler, Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu’na devredilecek.
Aile ve SosyaPolitikalar Bakanlığı’na, yurtdışı ve merkez teşkilatlarında kullanılmak üzere 2 bin 302 kadro ihdas edilecek. SosyaGüvenlik Kurumu’na da 20 kadro verilecek.
Korumalı iş yerinde çalıştırılan ve iş gücü piyasasına kazandırılmaları güç olan zihinseve ruhsaengellilere işverenlerce zamanında ödenen ücretler Hazine tarafından işverene ödenecek. Ücret ödemelerinin yıllık brüt tutarının yüzde 100’ü tutarında iş yeri indirimi yapılacak. Bu işyerlerinde çalışan ve iş gücü piyasasına kazandırılmaları güç olan zihinseve ruhsaengellilerinin işsizlik sigortası işveren payı Hazine’den karşılanacak.
Eğitim engellenemeyecek
Doğrudan ve dolaylı ayrımcılık dahiolmak üzere engelliliğe dayalı her türlü ayrımcılık yasak olacak.
Tekerlekli sandalye ya da sedye kullanımı zorunlu olan engellilerin yüksek tavanlı araçları için ÖTV indirimi yapılacak.
Özeve kamu toplu taşıma sistemleri ile sürücü koltuğu hariç sekiz veya daha fazla koltuğu bulunan özeve kamu toplu taşıma araçlarının engellilerin erişebilirliğine uygun olması zorunlu olacak. Düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihi takip eden altı aylık süreden sonra üretilen, sürücü koltuğu hariç dokuz veya daha fazla oturma yeri olan araçlardan erişilebilir olmayanlara, şehir içi ve şehirlerarası yolcu taşıma hizmeti için yetki belgesi, izin veya ruhsat verilmeyecek.
Hiçbir gerekçeyle engellilerin eğitim alması engellenemeyecek.
İşitme engellilerin eğitim ve iletişimlerinin sağlanması amacıyla Türk işaret dili sistemi oluşturulacak.
Türkiye’de ortaya çıkarılan buluşların kullanımı teşvik edilecek.
Yılda en fazla 400 yabancı hastanın ve refakatçilerinin masrafları Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu tarafından karşılanacak.
SosyaYardım Vakfı, vakıf gelirleri ya da İşsizlik Sigortası Fonu kaynakları kullanılarak yurt ya da pansiyon yapabilecek.
Aile konutu olarak özgülenen taşınmaz malın maliki olmayan eş, tapu kütüğüne konutla ilgili gerekli şerhin verilmesini tapu müdürlüğünden isteyebilecek.
KİK’te yeni düzen
Kamu İhale Kurumu (KİK), aşırı düşük tekliflerin tespiti, değerlendirilmesi ve ekonomik açıdan en avantajlı teklifin belirlenmesi amacıyla sınır değerler ve sorgulama kriterleri belirlemeye, ihalenin sonuçlandırılabilmesine, yaklaşık maliyeti eşik değerlerin yarısına kadar olan hizmet alımları ile yapım işleri ihalelerinde sınır değerin altında olan tekliflerin reddedilmesine ilişkin düzenlemeler yapmaya yetkili olacak. KİK, ihale üzerinde kalan isteklinin teklifinin sınır değerin altında olması halinde, bu istekliden yaklaşık maliyetin yüzde 6’sından az ve yüzde 15’inden fazla olmamak üzere alınacak kesin teminat oranına ilişkin düzenlemeler yapabilecek.
Kaynak: http://gundem.milliyet.com.tr/torba-dan-engelli-icin-indirim/gundem/detay/1833719/default.htm
Yorumlar (0)
Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.