14-09-2010 |

Tene Konan Sineği Bile Hisseden 'Yapay Cilt' Geliştirildi

ABD'nin iki prestijli üniversitesi Stanford ve Berkeley'den araştırmacılar, insan cildine yakın esneklik ve hassasiyete sahip yapay cilt icat etmeyi başardı. Sentetik cildin, 20 miligram ağırlığındaki bir sineğin yüzeyine konmasını veya havalanmasını hissedebildiği belirtiliyor. Bilim adamları, bu yapay cilt prototiplerinin özellikle robot teknolojisinde önemli kullanım alanı bulacağını ifade ediyor.

Amerikalı bilim adamları tıp dünyasında çığır açacak bir buluşa daha imza attı. ABD'nin California eyaletindeki iki prestijli ünversitesi Stanford ve Berkeley'den araştırmacılar, insan cildine yakın esneklik ve hassasiyete sahip yapay cilt geliştirmeyi başardı. Bu yapay deri ile kaplı protezlerin yardımı ile engelli veya ampute kişilere dokunma hissinin yeniden sağlanması amaçlanıyor.

Akademisyenler 'Nature Materials' dergisinde yayımladıkları makalede, Stanford Üniversitesi'ndeki çalışmalarda geliştirilen ve özel olarak üretilen ultra ince bir film üzerinde mini transistörlere sahip sentetik cildin, 20 miligram ağırlığındaki bir sineğin yüzeyine konmasını veya havalanmasını hissedebildiğini belirtiyor. Bu yapay cildin tepki süresinin insanınkiyle kıyaslanabilir düzeyde, saniyenin birkaç binde biri kadar hızlı olduğuna dikkat çeken araştırmacılar, ancak bu prototipin özellikle acı hissi gibi bazı özelliklerde şimdilik insan cildi kadar hassas olmadığını kabul ediyor.

Berkeley Üniversitesi'ndeki araştırmalarda geliştirilen sentetik deri, milimetrenin birkaç milyonda biri çapındaki 'nano-ipliklerin' yerleştirildiği bir kauçuk malzemeden üretildi. Bilim adamları makalelerinde, bu prototip yapay cildin, 0 ila 15 kilopascal basıncı tespit edebilecek kapasitede olduğunu, bunun da insan elinin bir klavyeye veya bir cisme dokunmasına eşdeğer olduğunu ifade ediyor. Çalışmalarında henüz işin başında olduklarını ve bu yapay cilt prototiplerinin özellikle robot teknolojisinde önemli kullanım alanı bulacağını vurgulayan araştırmacılar, "Örneğin bulaşık yıkayabilen bir robot yapmak istersek, öncelikle onun bardakları tutarken kırmamasını sağlamalıyız. Aynı zamanda robota, objeyi düşürmeden tutabilmesi için gerekli yeteneği de vermeliyiz." diyor.

Bilim adamları, uzun vadede 'elektronik cilt' için tıbbi alanda uygulamalar geliştirmeyi umuyor. Bu yapay deri ile kaplı protezlerin yardımı ve bunun sinir sistemine entegre edilmesiyle, engelli veya ampute kişilere dokunma hissinin yeniden sağlanması amaçlanıyor. SAN FRANCISCO AA

Kaynak: http://www.zaman.com.tr

Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı
Üyelik Gerekli

Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Diğer