Sanal Yol Haritası İçin 144 Bin km Yol Yaptı

Buldabul'un sahibi Onur Berkol, Bul Bul adını verdiği navigasyon cihazı geliştirdi.
Teknolojinin hızla geliştiği günümüzde uydu görüntülerinin de desteğiyle bir yerden bir yere gitmek artık çok kolay. İnternetteki harita programlarının yanı sıra uydu sayesinde kullanıcının yerini belirten gitmek istediği yere gitmesini sağlayan yer-yön belirten navigasyon cihazları da gittikçe yaygınlaşıyor.
Türkçe 'Bul Bul' adı verdiği navigasyonun B90 modelini piyasaya süren Onur Berkol ve arkadaşları, İstanbul'un haritasını çıkarmak için 52 bin kilometre yol yaptı. Berkol, karayollarının haritasını çıkarmak için de 92 bin kilometre yol yapınca arabasının motoru yanmış. Onur Berkol, Sony Ericsson'da uzun süre çalıştıktan sonra kendi firması Buldabul'u kurdu. Tamamen Türkçe bir navigasyon sistemi üzerine araştırmalar yaptı. Ancak, çok zorlukla karşılaştı. 2005'te Nokia tarafından satın alınan ABD'li Navtech firmasıyla birlikte çalışmaya başlayan Berkol, önce Türkiye'nin haritalarını çıkardı. İlk etapta uydu görüntüleri alındı. Görüntüler kendi başına bir şey ifade etmediği için on binlerce noktadan kontrol yapılması gerekliydi. Görüntüler iki boyutlu hale getirildiğinde sıkışmalar da dikkate alınarak orta çizgileri çekildi. Sonraki aşamada Büyükşehir Belediyesi'nden paftalar istendi. Pafta ile uyum sağlandıktan sonra sahaya çıkıp gidiş geliş, tek yön gibi noktalar tespit edildi. Bunun için 7 ay boyunca İstanbul sokak sokak dolaşıldı ve 32 araçla 52 bin kilometre yol yapıldı. Bu şekilde toplam 29 ilin haritaları çıkarıldı. Şirket 81 ilin karayolları haritasını çıkardı. İl haritaları gibi pafta olmadığı için yine yollara düşüldü. Bunun için Onur Berkol ve bir arkadaşı yurtdışından getirilen GPS cihazıyla yola çıktı. Büyükşehir belediyeleriyle ilçe belediyeleri arasındaki yol düzenlemelerindeki farklılık da harita çizimini zorlaştıran faktörlerden biriydi. Orta şeritten 40 kilometre hızla gidilmesi gerekiyordu. Sadece bir kez işaret konulması gerektiği için yol yapım çalışmalarında bile saatlerce beklendi. Berkol'ün geçen sene aldığı sıfır kilometre arabası 92 bin kilometre yol yapınca motoru yandı. Haritalar çıkarıldıktan sonra yazılımı da hazırlandı ve tüm hazırlıklar bitince Bulbul B90 modeli yurtdışında yaptırıldı. B90'a diğer navigasyon cihazlarından farklı olarak kullanıcının normal güzergahın dışında takip ettiği farklı yol varsa dördüncüsünde güzergahı ona göre yeniden belirleyecek yapay zeka sistemi yerleştirildi. Avrupa ve Amerika'daki navigasyon cihazlarında trafik yoğunluğu ve yol durumu bilgisini veren sistemin kullanıldığını dile getiren Berkol, Türkiye'de buna ilişkin altyapının olmadığını aktardı. Bu yayının yapılması için kullanılacak frekansın kimin sorumluluğunda olduğu belli değil. İstanbul belediyesi trafik bilgilerini üretiyor ama bunun nasıl yayınlanacağına ilişkin bir düzenleme yok. Türkiye'de 2006'dan bu yana 16 bin cihaz satıldı. Berkol, 2008'de 12 bin cihaz satmayı hedefliyor. Cihazın ortalama fiyatı yaklaşık 500 YTL. Türkiye'de 134 noktada ürünü satışa sunduklarını kaydeden Berkol, pazarın büyük bir potansiyele sahip olduğunu vurguladı.
Görme engelliler için özel cep telefonu
Firmanın bir diğer önemli projesi ise görme engelliler için cep telefonu. Bunun için ilköğretim okulu öğrencileri için kullanılan, üzerinde annesi, babası ve okulunu arayacağı üç tuş bulunan telefondan yola çıkan Berkol, projeyi İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile birlikte yürütecek. Yaklaşık bin görme engelliye dağıtılacak cihazda doktoru, evi ve çağrı merkezini aramak için 3 tuş bulunacak. Sokağa çıkan bir görme engelli yolu unuttuğunda hemen çağrı merkezini arayacak. Telefondaki cihazla şahsın yerini belirleyen görevli haritadan bakarak adım adım yolu tarif edecek. Sistem için 20 GSM hattı ve 20 çağrı merkezi görevlisi tahsis edilecek.
Kaynak: Abdulhamit Yıldız / İstanbul http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=627505
Yorumlar (0)
Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.