Saime Toptan: Sağlıklı Öğrencilerin, Engellilerle Kaynaşmaları Sağlanmalı

Toptan, Denizli Halk Eğitim Merkezi'nde "Ortaöğretim Öğrencilerinin Engellilere Bakışı" konulu bir konferans verdi. Konferansa Denizli Valisi Yavuz Erkmen'in eşi Nevhilal Erkmen, Vali Yardımcısı Halil İbrahim Ertekin, İl Milli Eğitim Müdürü Mahmut Oğuz, Belediye Başkanı Nihat Zeybekci'nin eşi Ayşen Zeybekci, öğretmen ve öğrenciler katıldı.
Konferans öncesinde duygu ve düşüncelerini dile getiren İl Milli Eğitim Müdürü Oğuz, Saime Toptan'ı engellilere yönelik çalışmalarından dolayı kutlayarak, eğitim alanında Denizli'de engelliler için çeşitli çalışmalar yürütüldüğünü ifade etti. Oğuz'un konuşmasının ardından, bir tanıtım filmi gösterildi. Filmdeki iki engellinin bale gösterisi ise orada bulunanları duygulandırdı.
Daha sonra geçilen konferansta Toptan, ortaöğretim öğrencilerinin engellilere bakışını değerlendirdi.
Engelliler konusunda Türkiye'de önemli mesafeler alındığını belirten Toptan, "2005 yılında yürürlüğe konulan Engelliler Yasası'yla ailelerin, 'Benden sonra çocuğum nasıl yaşayacak?' sorusuna cevap verme zemini aşağı yukarı belirlendi. O bakımdan engellileri toplumla karıştıracak, topluma engellilerin özelliklerini fark ettirecek bir sistemin yaygınlaşması ya da engellilerin ve engelsizlerin bu sistem içinde yaşamını sürdürmesi gerekmektedir." dedi.
Türkiye nüfusunun yüzde 12,29'unun engelli vatandaşlardan oluştuğunu, bunun da 8,5 milyon kişi demek olduğunu vurgulayan Toptan, "Engellilerle doğrudan ilgili kişileri de sayarsak ortaya 25 milyon gibi bir rakam çıkar. Akrabaları da işin içine katarsak 40 milyona ulaşırız. Bu da nüfusumuzun yarısından fazlası demek." şeklinde konuştu.
Engellilerin problemlerinin çözülmesi için yapılması gerekenlere de değinen Saime Toptan, engelli çocuğu olan ailelerin kimseden saklamaması, öğretmenlerin de öğrencileri ve ailelerini engelli olma konusunda bilinçlendirmesi gerektiğini anlattı.
Toptan, yöneticilerin engellilerin haklarını bilmesi ve sıkıntılarının kısa yoldan çözümü için her türlü çalışmayı yapması gerektiğini kaydederek, sivil toplum kuruluşlarının da toplumu engelliler konusunda bilinçlendirmesi gerektiğini dile getirdi.
Herkesin birer engelli adayı olduğunun altını çizen Toptan, "Bir toplumun medeni olarak yaşama şartı, özürlülerinin yaşama standardıyla ölçülür." dedi.
Saime Toptan, konferansın son bölümünde katılımcıların sorularını cevapladı.
Toptan, son olarak da kendi yazdığı ve gelirini İstanbul Zihin Engelliler İçin Eğitim ve Dayanışma Vakfı'na (İZEV) bağışladığı "Engelsiz Hayat" adlı kitabını imzaladı.
(CİHAN)
[ Üyelere Özel ] 15-03-2009 03:14:43
Sayın Saime Toptan hanım efendi basından izliyor ve taktir ediyorum. onun bilmesi gerekenler var.Ben İzmirdeyim.İzmirde özürlü eğitimini anlatayım Diğer illeri siz tamin edin.
1-3-14 yaş arasında olan eğitilebilir zihinsel engelli bireyleringidebileceği resmi özel eğitim okulu yoktur.
2- Bu çocuklar özel özel eğitim okullarına giderler.Bu okullar zenginlerin gittiğ iözel kollej ler gibi görülüyor millieğitim bakanlığınca.Ücretlerini veli ödesin diyorlar.Resmi okul açma dıkları gibi ram tarafından özel özel eğitim okullarına gönderilen bu çocuklara bakanlık kitapta vermiyor.
özürlü bireyleri okula taşıma projesine de bu çocukları sokmuyorlar. Bu çocukların okulları tamgün bakanlık bunlara yemekte vermiyor.
Birisinin bunları Saime hanım efendiye anlatması lazım Bizler ulaşamıyoruz.Lütfen ulaşabilenler anlatsın.Yapılan bu ayırımcılık önlenmeli.Okuma haklarından mahrum edilen bu çocuklara saime hanımın sahip çıkacağına inanıyorum.Devletin özürlü bireylerin %3 üne hizmet verdiğini %97 nin kendi kaderi ile başbaşa bırakıldığı özürlüler idaresi başkanlığı raporlarında var.Özürlü eğitimi görüntüde ve mutlu bir azınlığa yapılıyor.(mutlu azınlık sözünün sebebi gidebilecek okul buldukları içindir).Aysbergin görünen yüzünü tv lere taşıyarak özürlülere verilelen hizmette sınır yok diyorlar ve sayın Saime hanım gibi samimi ve gerçekçi insanlarıda yanıltıyorlar.Saime hanımın dikatini çekmeme yardımcı olacak bir hayırsever arıyorum.Saygılarımla Osman Sarızeybek