29-11-2008 |

Sağlık Uygulama Tebliği'ne Tepkiler Sürüyor

TTB İstanbul Tabip Odası, Türkiye Sakatlar Derneği, İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği, Altınokta Körler Derneği İstanbul Şubesi ve Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği İstanbul Şubesi bir araya gelerek Sağlık Uygulama Tebliği'nin halk sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerini kamuoyuna duyurdular. Ortak açıklamada özetle aşağıdaki görüşler yer aldı.

Adı geçen sivil toplum örgütleri, saptadıkları sorunları bir rapor halinde hükümete iletecekler ve ilk adımda SUT (Sağlık Uygulama Tebliği)'nin uygulamadan kaldırılmasını talep ediyorlar. "Sosyal devletin gereklerine uygun sağlık politikaları oluşturulması, herkese eşit ve ücretsiz sağlık hizmeti verilmesi hedefi doğrultusunda herkesi ortak bir mücadele hattında buluşmaya davet ediyoruz" denilen açıklamada özetle aşağıdaki görüşler yer aldı.

Ülkemizin sosyal güvenlik ve sağlık sistemi 1 Ekim'den başlayarak yürürlüğe giren 5510 sayılı yasa ile tümüyle değiştirilmiştir. 11 Eylül 2008 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak uygulamaya konulan SUTebliği ciddi sonuçlar doğuracak bir niteliğe sahiptir.

Herkese eşit ve ücretsiz sağlık hizmeti verilmesi hedefi doğrultusunda herkesi ortak bir mücadele hattında buluşmaya davet ediyoruz. En temel kamu hizmetlerinden biri olan sağlık hizmeti için hem sigorta primi alınmakta hem de ek ücret talep edilmektedir. Gelirleri çoğaltmayı, giderleri azaltmayı temel alan mevcut uygulamayla sosyal devlet ilkesinden hızla uzaklaşılmaktadır. Sağlık hizmeti ticarileştirilmekte, bir furya şeklinde uygulanan özelleştirme politikalarıyla içinden çıkılması zor yeni sorunlar yaratılmaktadır.

Bir hizmet için iki ayrı ücret 5510 sayılı yasa ve SUT'nin dikkat çeken en önemli bölümü vatandaşlarımıza ek bir maliyet yükü getirmesidir.

Sağlık hizmetlerinden yararlanmak için 18 yaşını dolduran her vatandaşımızın genel sağlık sigortası primi ödemesi zorunlu kılınmıştır. Bu primlerin dışında da vatandaşlarımızdan katılım payı adı altında yeni ücretler istenmektedir. Aynı hizmet için çifte ücretlendirme yapılmakta, yani haksız kazanç elde edilerek vatandaşlar mağdur edilmektedir.

 

Hükümete ve ilgili kurumlara sunulmak üzere düzenlenen raporda, "SUT raporunda katılım payı kaldırılmalıdır" dendi.Engellilerin bir çok yönden etkileneceği savunulan raporla ilgili gelişmeler gelecek günlerde belli olacak.

Kaynak: MedicalTribunePerspektif

Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı
Üyelik Gerekli

Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.