Sağlık Uygulama Tebliğindeki Bu Miktar Yeniden Değerlendirilmeli

İşitme, canlıların etraflarında oluşan sesleri işitme organları vasıtasıyla algılamasıdır. Sesin kulak tarafından duyulan yüksekliğine sesin şiddeti denir. Şiddet birimi desibel’dir (dB). Desibel insan kulağının işitebildiği en küçük ses şiddetidir(ör. fısıltı sesi 30 dB, konuşma sesi 40-60 dB, bağırma sesi 80-90 dB gib).
Sesleri algılama yetisindeki tam ya da kısmî bir azalmaya ise işitme kaybı denir. İşitme kaybının telafisinde genellikle işitmeyi tekrar sağlamak amacı ile tasarlanmış işitme cihazları kullanılır. Bir diğer yöntemde koklear implant yöntemidir.
İyi bir işitme cihazı ile 70 – 90 dB gibi ileri derecede işitme kaybı (Konuşma seslerinin hiçbirini duyamaz. ) sorunları telafi edilebilmektedir. İşitme engellilerin çoğunlukla tercih ettiği kulak arkası işitme cihazının (Piyasa koşullarında teknolojisi kullanışlı) tek bir tanesinin ortalama fiyatı 3500 TL. civarındadır. İki kulak için kullanmak istendiğinde yaklaşık 7000 TL.’yi bulmaktadır.
Hal böyle iken Sağlık Uygulama Tebliği gereği Sosyal Güvenlik Kurumunca her bir işitme cihazı için ödenen (dijital programlanabilir) bedel ise sadece 550 (0-4 yaş için 990, 5-12 yaş için 880, 13-18 yaş için 825) TL’dir. İki işitme cihazı için yetişkin bir engelliye ödenen miktar maksimum 1100 TL. olmaktadır. Bir diğer yöntem olan koklear implant uygulamasında ise Devlet tarafından sadece koklear implant konuşma işlemcisi için ödenen miktar 11.400 TL’dir. Diğer ekipmanlar ve ameliyat giderleri ile bu miktarlar çok daha yüksek oranlarda olabilmektedir.
Elbette ki koklear implant için yapılan bu ödemeler yapılmalıdır. Ancak bizim burada dikkat çekmeye çalıştığımız husus işitme cihazları için ödenen devlet katkısının çok yetersiz olduğudur. Bu kapsamda da işitme engellilerin çoğunluğu tarafından kullanılan işitme cihazları için ödenen devlet katkının mutlaka yeniden değerlendirilmesi gerektiğidir.
İşitme cihazlarının çok pahalı teknolojik cihazlar olduğu aşikârdır. İşitme engelli bireylerin zaten engellerinden dolayı ekstra giderleri olabilmektedir. Bunun yanında bu cihazların temininde yapılan ödemeler altından kalkamayacakları ekonomik giderler olarak karşılarına çıkabilmektedir. Ayrıca bu cihazlar herhangi bir özel sigortalama kapsamında olmadığı için olası bir kayıp, kazaen kırılma, bozulma vs. halinde, engellilerin yaptığı bu giderler daha da katlanabilmektedir.
Bu kapsamda işitme cihazları için uygulanan mevcut uygulamadan biran önce vazgeçilerek, diğer sağlık hizmetlerinde olduğu gibi bu cihazlar içinde katkı payı ödeme imkânı sağlanmasının işitme engelli bireyleri ekonomik yönden büyük oranda rahatlatacağı düşünülmektedir. Hiç olmazsa Sosyal Güvenlik Kurumunca yapılan geri ödeme miktarlarının arttırılarak piyasa koşullarına uygun bir hale getirilmesi sağlanmalıdır.
Kaynak: http://www.engellihaber.org
Yorumlar (0)
Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.