08-03-2007 |

Sadece Engellilerin Çalıştışabildiği ENİŞMER Projesi Hayata Geçirildi

Kocaeli'nin Gebze ilçesine bağlı Çayırova Belediyesi, Gebze Kaymakamlığı, Gebze   Ticaret Odası (GTO) ve Gebze İş ve İşçi Bulma Kurumu'nun girişimiyle sadece   engelli vatandaşların çalışacağı örnek bir proje olan Engelliler İş Merkezi'nin   (ENİŞMER) açılışı gerçekleştirildi.   Kendisi de görme engelli olan AK Parti   İstanbul Milletvekili Lokman Ayva'nın katılımıyla yapılan açılış; Kocaeli Valisi   Gökhan Sözer, Gebze Kaymakamı Mehmet Emin Avcı, Gebze Belediye Başkanı İbrahim   Pehlivan, Çayırova Belediye Başkanı Faruk Taşçı, KBB Genel Sekreter yardımcısı   Gülser UstaoğluGebze Ticaret Odası Başkanı İbrahim Başaran ve GTO Meclis üyesi   işadamı Sedat Bilgiç, İŞKUR Gebze Şube Müdürü Öztekin Kaşukci ve Gebze Sosyal   Hizmetler Müdürü Bekir Yümnü ve vatandaşların katılımıyla gerçekleşti.

  Engellilerin önlerine dört hedef koymaları gerektiğini ve bu hedeflerin   ilkinde engellilerin yemek ve içmek dahil olmak üzere kendi ihtiyaçlarını   karşılamaları olduğunu söyleyen Milletvekili Ayva, "Engelliler olarak başta   yemek ve içmek olmak üzere kendi kendimize yeterli olacağız. Bilgili ve kültürlü   olacağız, mahallemizden geçen otobüsün güzergahını dahi bileceğiz. Meslek sahibi   ve üretken olmak zorundayız. Toplumsal hayata katılacağız, örneğin başsağlığı   dileklerine gideceğiz, bayramlaşmalara katılacağız" dedi.

   Hükümetin   engellilere yönelik istihdam çalışmalarından örnekler veren Lokman Ayva, "Kamu   sektöründe engelli çalıştırma oranının yüzde 3'ten 4'e çıkması dahi engelli   istihdamını yüzde 33 oranına yükseltti" dedi. 4 yıl içinde işe yerleştirilen   engelli sayısını anlatan Ayva şöyle devam etti: "2002'de 12 bin, 2003'te 13 bin,   2004'te 17 bin, 2005'te 23 bin, 2006'da 21 bin engelli istihdam edildi. 2006   yılında, bir önceki yıla oranla düşüş oldu çünkü istihdam edecek engelli sayısı   azaldı. Dört yıl içinde 80 bine yaklaşan bu rakam,neredeyse Cumhuriyet tarihi   boyunca istihdam edilen kadardır."

   Engellinin önündeki en büyük hedefin   görevlendirme olduğunu söyleyen Ayva sözlerini şöyle tamamladı: "İstanbul   Büyükşehir Belediyesi'nde çalıştığım yıllardı. Erdoğan'ı da o yıllardan tanırım.   Bana bir görev verdiler, sadece geleni geçeni kaydetmek. Halbuki ben Boğaziçi   Üniversitesi'ni bitirmiş biriyim. Sonra İBB'de Özürlüler Koordinasyon Merkezi'ni   kurduk. Milletvekilliği için bıraktığımda 17 kişi istihdam ediyordu, şimdi o   rakam 400'e ulaştı. Geçenlerde yurt dışına çıkacağım, evde eşim 'Sana oralarda   kim bakacak' diyor. Meclis'te ülkenin savaşa girip girmemesi için yetkim var.   Ama evdeki konumum bile farklı. Yüreğim burkuldu."

   Kocaeli Valisi Gökhan   Sözer de engelli ve özürlülere ayrı bir gözle bakmanın bir anlamı olmadığına   değinip bugün çok güzel bir tesisin açılışının yapıldığını, özürlü ve   engellilerinin emeğinin değerlendirileceğini söyledi.

   Gebze Kaymakamı   Mehmet Emin Avcı, engellilerin Türkiye'nin üzerinde yük olmak istemediğine   değindi. Avcı, "Engelliler, engellilerin önündeki tüm engellerin kalkmasını   istiyor. Ülkemizde istatistiklere göre engelli ve çok hasta sayısının yüzde 12   oranında. ENİŞMER türü yapılanmalar ile engelliler üretime kazandırılacak."   dedi.

   Gebze Ticaret Odası Başkanı İbrahim Başaran ve Gebze Rotary Kulübü   üyesi, GTO Meclis üyesi Sedat Bilgiç de projenin önemi ve kuruluş dönemi üzerine   kısa bilgilendirmede bulundu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının   ardından Hanımeli Rehabilitasyon Merkezi'nin engelli öğrencilerden oluşan halk   oyunları topluluğunun gösterisiyle süren etkinlikte konuşmaların ardından   açılışa geçildi.

   GTO Başkanı Başaran, bir insan olarak bu eserin ortaya   çıkmasının kendisini heyecanlandırdığını söyledi. Bu gün ayrıcalıklı bir duygu   yoğunluğu içinde olduğunu belirten Başkan Başaran, "Bu gün ben mutluyum,   onurluyum ve gururluyum. Diyorum ki, yüce Yaradan'ın verdiği zekayla bir şeyler   yapan, üreten insan O'na yakın olan insandır. İşte engelli ve engelli olmayan,   ama çalışan, alın teriyle geçinen bu insanları kutluyorum. Buradaki her bir   kardeşim yaptığı hizmetle bu memleketin üretimine, ihracatına ve varlığına katkı   sunacaktır." şeklinde konuştu.

   Çayırova Belediyesi hizmet binası içinde   faaliyet gösteren ENİŞMER, 600 metrekare kapalı alana sahip. Müteahhit firma   esprisiyle çalışan ENİŞMER'de bugün itibariyle 34'ü engelli 40 kişi çalışıyor.   34 engelli Deka, Areva ve Betasan firmaları için elektrik malzeme montajı,   jeneratör malzemesi üretimi ve kutu montajında bulunuyor. Asgari ücretle, sosyal   güvenceli olarak çalışan işçilerin maaşı ENİŞMER tarafından ödeniyor. ENİŞMER   sözü geçen firmalardan yapılan işin bedelini tahsil ediyor. Üretim ve montajda   kullanılan ekipmanlar ise işi yaptıran firmalar tarafından ENİŞMER'e hibe   edildi. Diğer altı kişi engellilerin yapamayacağı işler için   görevlendiriliyor.

Kaynak: http://www.engelliler.net/

Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı
Üyelik Gerekli

Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.