01-07-2012 |

Psikologlar Özel Eğitimden Tasfiye mi Ediliyor?

Özel Eğitim Kurumları Yönetmeliği ile psikologların ders saati yarıya düşürüldü. Uygulama psikologların hak kaybına neden olurken, engelli çocuğun gelişimini de olumsuz etkileyecek

 

21 Mayıs’ta yürürlüğe giren Özel Eğitim Kurumları Yönetmeliği psikologların özel eğitim merkezlerinde verdiği ders saatini haftada 40 saatten 20 saate indirdi. Yapılan düzenleme ile birlikte özel eğitim merkezlerinde engelli çocuklara özel eğitim veren psikologlar resmi olarak tanınmayan ve bu nedenle devlet tarafından ödeneği karşılanmayan aile eğitimi alanına kaydırılıyor. Söz konusu düzenlemenin meslektaşları için ciddi bir hak kaybına neden olacağını belirten psikologlar, uygulamayla engelli çocuğun gelişiminin de olumsuz etkileneceğini ifade ediyor.

‘PSİKOLOGLAR ALANIN DIŞINA İTİLİYOR’

Türk Psikologlar Derneği İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Özlem Hakan, yönetmelikle gelen uygulamanın psikologlar için ciddi bir hak kaybına neden olacağını belirterek şöyle konuşuyor:

 

“Meslektaşlarımızın mezun olduktan sonra ilk seçtikleri çalışma alanlarından biri özel eğitimdir. Söz konusu uygulama psikologların alanın dışına itilmesine neden olacak. Milli Eğitim Bakanlığı psikologların engelli çocukların ailelerine verilen eğitime yoğunlaşmasını istiyor. Aile eğitimi engellilere yönelik eğitim ve rehabilitasyon hizmetinin çok önemli bir boyutu. Ancak resmi olarak tanımlanmadığı için devlet tarafından karşılanan bir ödeneği yok. Kurumlar da kendini zor döndürdüğü için bu hizmetin ücretini karşılayamıyor. Bu durum psikologlar için ciddi bir hak kaybına, istihdam kaybına neden olacaktır. Biz uygulamaya karşı her türlü yasal mücadelemizi vereceğiz.”

 

ENGELLİ ÇOCUKLAR İÇİN EĞİTİM KAYBI

Düzenlemenin engelli çocuklar için eğitim kaybı anlamına geldiğini belirten Hakan, uygulamadan en çok okul öncesi çağdaki ve ergenliğe geçiş aşamasındaki davranış bozukluğu olan engelli çocukların etkileyeceğini ifade etti. Hakan, “Ergenlik çağına gelmiş ya da davranış problemi olan engelli çocuklara ilişkin bir çalışma yapılamayacak; çünkü ders saati yarıya indirilmiş olacak. Çocuk, ihtiyacı olduğu halde bundan yararlanamayacak. Uygulamayla birlikte hem psikologların ve hem de ailenin çocuğun gelişimini takip etmesi çok daha zor olacak” diye belirtti.

 

‘İŞSİZLEŞME SÜRECİNİN BİR PARÇASI’

Toplumsal Dayanışma İçin Psikologlar Derneği Üyesi Baran Gürsel ise dernek olarak yönetmeliğin getirdiği düzenlemeye karşı yasal mücadele vereceklerini belirtirken, “Yönetmelikle getirilen uygulamanın hem psikologlar için hem de öğrenciler için çok büyük bir hak kaybı getireceğini düşünüyoruz. Genel bir güvencesizleşme ve işsizleşme süreci yaşanıyor ve bu uygulamayı biz bu doğrultuda değerlendiriyoruz. Bizim talebimiz hem daha önceki düzenlemelerle düşürülen modül sayısının artırılması ve hem de tam zamanlı çalışmaya geçilmesi yönünde. Aile görüşmelerinin de resmi olarak tanınmasını istiyoruz” diye konuştu.

Kaynak: http://www.birgun.net  OLGU KUNDAKÇI/BirGün

Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı
Üyelik Gerekli

Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.