Protez Operasyonu

Ankara polisinin haziranda düzenlediği 'protez operasyonu', yolsuzluğun boyutuyla birlikte mevzuattaki sorunları da ortaya çıkardı. 85 kişinin gözaltına alındığı operasyonda ithal protez cihazlarını doktorlara reçete ettirip yerine kullanılmış yerli malzeme takan birçok kişi tespit edildi. Yolsuzluğun devlete faturasının milyonlarca dolar olduğu ileri sürülüyor. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun yayınladığı Sağlık Uygulamaları Tebliği ise adeta bu tür sahtekârlıklara kapı aralıyor. Tebliğdeki fiyat listelerinde (5-C) hastaların kullandığı ortez ve protezlerin yanına eklenen 'ithal' ibaresi, konuyu suistimal edecekler için davetiye niteliği taşıdığı gibi, yerli üreticiyi de yok sayıyor. Üstelik bu ifadelerin tebliğe girmesiyle yabancı üreticilerin Türkiye'de protez pazarına girmesi paralellik arz ediyor.
Kalitelerine göre fiyatlandırılmayan ortez ve protez cihazları 'ithal' ve 'yerli' diye ayrılıyor. Örneğin yerli protez için 600 YTL ödeyen devlet, Çin malı bile olsa sadece gümrükten giriş yaptığı için ithale bin 400 YTL veriyor. Bu cihazların kalitesi bazen yerlilerden daha kötü çıkıyor. Yerli üreticiler, fiyatlandırmanın yerli-yabancı diye değil, kalite üzerinden yapılmasını talep ediyor.
İTHAL 1400 YERLİ 600 YTL
Protez, vücutta eksik uzuvların yerini doldurmak için kullanılan cihazlara verilen isim. Çene, yüz, diş, kol, el, bacak, kulak, hatta saç için bile protez üretiliyor.
Ortez ise işlevini kısmen ya da tamamen yitirmiş uzvun performansını artırmak amacıyla vücuda eklenen parçaların adı.
Türkiye nüfusunun yüzde 1'inin ortopedik özürlü olduğu düşünüldüğünde sektörün en az 700 bin kişiye hitap ettiği ortaya çıkıyor. Milyon dolarlık bir pazarda yerli-yabancı savaşı yaşanıyor. Protez ve ortez cihazlarına olan ilgi de teknolojik gelişmeler ışığında son 10 yılda büyük değişim yaşadı. Geçmişte iptidai yöntemlerle (elde) yapılan malzemelerin yerini bugün AB standartlarındaki ürünler aldı.
ABD gibi ülkelerde bacağını kaybeden bir kişiye takılan protezler ile eksik uzuvlar neredeyse hissedilmiyor. Fiyatları 30 bin YTL'ye kadar çıkıyor. Türk sigorta sistemi ise mekanik cihazları tercih ediyor.
Sigortalılar için ne kadar protez bedeli
Protezdeki 'ithal sorun' devleti vuruyor Özürlüleri hayata bağlayan protez bacakta milyonlarca dolarlık yolsuzluk tespit edildi. Bu yolsuzluğa kapı aralayan mevzuat ise gözden kaçırılıyor. Türk sigorta sistemi, ithal ürünü teşvik ediyor, yerliye ise yaşama şansı tanımıyor.
Sigortalılar için ne kadar protez bedeli ödeneceği her yıl Resmi Gazete'de yayımlanıyor. Bu noktada fiyat iki kriter üzerinden belirleniyor. Maliye, Sağlık, Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanlıklarının birlikte hazırladığı Sağlık Uygulama Tebliği'ne göre, ithal yüzük kilitli uzun yürüme ortezi bin 465 YTL. Aynı ürünün yerlisine ise devlet 563 YTL ödüyor.
Kaynak:http://www.aksiyon.com.tr/detay.php?id=31128
Yorumlar (0)
Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.