Özürlülere, Her Özrü İçin Günde 2 Ders Bedava Eğitim Verilecek

Mevzuatı görmek için tıklayınız
Özürlü bireylere, her bir özrü için bir günde en fazla 2 ders saati bireysel veya 2 ders saati grup eğitimi verilecek ve eğitim giderleri Milli Eğitim Bakanlığınca karşılanacak.
Özürlü Bireylere Uygulanacak Destek Eğitim Programları ve Eğitim Giderlerinin Karşılanmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlandı.
Yönetmelik, Özel Öğretim Kurumları Kanunu kapsamında açılan özel eğitim okulları ile özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde özürlü bireylere uygulanacak destek eğitim programlarının kapsam ve sürelerini, özür grupları ve dereceleri ile eğitim giderlerinin MEB tarafından karşılanmasına ilişkin usul ve esasları düzenliyor.
Yönetmeliğe göre, "özürlü sağlık kurulu raporu düzenlemeye yetkili sağlık kurum veya kuruluşlarınca verilen sağlık kurulu raporuyla asgari yüzde 20 özürlü olduğu tespit edilen, özel eğitim değerlendirme kurulları tarafından da eğitsel değerlendirme ve tanılamaları yapılarak destek eğitimi almaları uygun görülen görme, işitme, dil-konuşma, spastik, zihinsel, ortopedik veya ruhsal özürü olan kişiler" özürlü birey olarak tanımlanacak.
Milli Eğitim Bakanlığınca destek eğitim giderleri karşılanacak özür grupları; görme, işitme, dil-konuşma, spastik, zihinsel, ortopedik veya ruhsal özürlü olmak üzere 7 gruba ayrıldı. Her bir grubun destek eğitim programları ve süreleri, özür durumuna göre farklı olarak belirlendi.
Kurumlar, özürlü bireylerin bireysel veya grup ders eğitimlerinin gün ve saatlerinin yer aldığı aylık çalışma takvimini hazırlayarak, bir sonraki ayın eğitimine başlamadan önce, doğrudan bağlı bulundukları il/ilçe milli eğitim müdürlüğüne teslim edecekler. Bireysel veya grup eğitimi, aylık çalışma takviminde belirlenen gün ve saatlerde verilecek.
Özürlü bireye, her bir özrü için bir günde en fazla 2 ders saati bireysel veya 2 ders saati grup eğitimi verilecek ve bir ay esas alınarak haftalara dengeli olarak dağıtılacak.
Özürlü bireylerin destek eğitimi giderlerinin, her yıl aylık olarak Maliye Bakanlığınca belirlenen tutarının Milli Eğitim Bakanlığınca karşılanabilmesi için, şu koşullar gerekiyor:
"- Özürlü bireyin sağlık kurulu raporuyla özür grubu i çin asgari yüzde 20 özürlü olduğunun tespit edilmiş ve özel eğitim değerlendirme kurullar ınca da eğitsel değerlendirme ve tanılamalarının yapılarak düzenlenen raporda destek eğitimi almasının önerilmiş olması,
- Özürlü bireyin kuruma ve Özürlü Birey Modülüne kayıtlı olması,
- Özürlü bireyin alması gereken destek eğitimi programının, kurumda uygulanmak üzere Bakanlık veya valilik izninin alınmış olması,
- Kurumda, destek eğitimi programında yer alan modülleri uygulamak üzere yeterli sayıda ve belirli niteliklere sahip eğitim personelinin görevlendirilmiş olması,
- Özürlü bireye kurumca, aylık olarak belirlenen tutar karşılığında bir ayda en az sekiz ders saati bireysel ve/veya dört ders saati grup eğitiminin verilmiş olması,
- Özürlü bireye verilen bireysel ve/veya grup eğitimi süresinin, özel eğitim değerlendirme kurulunca özürlü bireye önerilen destek eğitim programlarında yer alan modül/modüller için belirlenen toplam ders saati sayısından az olmaması."
Özürlü bireylerin aylık destek eğitimi giderleri, Maliye Bakanlığınca belirlenecek ve Milli Eğitim Bakanlığı bütçesine bu amaçla konulan ödenekten, kurumca özürlü bireye bir ayda 8 ders saati bireysel ve/veya 4 ders saati grup eğitimi verilmesi şartıyla ödenecek.
Ancak, kurumlarca özürlü bireylere herhangi bir nedenle ayda 8 ders saati bireysel ve 4 ders saati grup eğitiminin tamamının verilememesi halinde, Maliye Bakanlığınca bireysel eğitim için belirlenen tutarın 8'e, grup eğitimi için belirlenen tutarın ise 4'e bölünmesiyle bulunan sayı, kurumca verilen ders saati sayısı ile çarpılarak elde edilen tutar, kurumlara ödenecek.
Özürlü bireylerin bir yıllık süre içinde kurum değ iştirmesi durumunda, Milli Eğitim Bakanlığınca en fazla iki farklı kuruma ödeme yapılacak. Ancak, velinin başka il veya ilçeye taşınması ve zorunlu nedenlerden dolayı kurum değiştirmesi durumunda ikiden fazla farklı kuruma da ödeme yapılabilecek.
Özel eğitim değerlendirme kurulunca, özürlü bireye destek eğitim program ve modüllerinde belirtilen eğitimin tekrar alınmasının önerilmesi halinde, Bakanlıkça, bu program ve modüllerinde belirtilen eğitim için en fazla 2 defa ödeme yapılacak.
Özürlü bireye özel eğitim değerlendirme kurulunca düzenlenen raporun süresi bitmeden önerilen modülün tamamlanıp kurulca tekrar aynı modülün önerilmesi halinde de ödeme yapılacak.
Destek eğitim hizmetini sunan veya bu hizmetten yararlananların, gerçek dışı beyanda bulunmak suretiyle fazladan ödemeye sebebiyet vermeleri durumunda bu tutarlar, iki katı ve kanuni faiziyle birlikte ilgililerden müteselsilen geri tahsil edilecek. Bu fiillerin kurumlar tarafından yapılması halinde, ayrıca kurum aç ma izinleri iptal edilecek.
Kurumlarda ücretsiz eğitim verilecek özürlü bireyler, 11 Şubat 2009 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Özel Öğretim Kurumlarında Ücretsiz veya Burslu Okutulacak Öğrenci ve Kursiyerler Hakkında Yönetmelik hükümleri doğrultusunda belirlenecek.
Bu yönetmelik kapsamındaki işlemleri gerçekleştiren kurumlar, Milli Eğitim Bakanlığı veya il/ilçe milli eğitim müdürlüklerince yılda en az bir defa denetime tabi tutulacak.
Destek eğitim programları dışında, kurumlarda halen uygulanmakta olan öğretim programlarına, 2009 yılı sonuna kadar mevcut eğitim personeliyle devam edilecek.
Yönetmelikteki, "Özürlü bireye kurumca aylık olarak belirlenen tutar karşılığında bir ayda en az 8 ders saati bireysel ve/veya 4 ders saati grup eğitimi verilmesi" hükmü ile "Özürlü bireylerin aylık destek eğitim giderlerinin Maliye Bakanlığınca belirlenmesi ve özürlü bireye aylık belirlenen ders saati kadar eğitim verilmesi şartıyla ödeme yapılması" ve "kurumlarca özürlü bireylere herhangi bir nedenle ayda 8 ders saati bireysel ve 4 ders saati grup eğitimimin tamamının verilememesi halinde, Maliye Bakanlığınca bireysel eğitim için belirlenen tutarın dörde bölünmesiyle bulunan sayının kurumca verilen ders saati sayısı ile çarpılarak elde edilen tutarın kurumlara ödenmesi" hükmü, 1 Ocak 2010 tarihinde yürürlüğe girecek.
Kaynak: http://www.netgazete.com
[ Üyelere Özel ] 23-07-2009 13:15:11
21 yada 22.07.2009 tarihli (özür dilerim tarihi tam hatırlayamıyorum)Sabah ve Milliyet gazetelerinin internet sayfalarında okuduğum bir haberle ters düşen bir uygulama görüyorum. Sitede Devletin 3 yıllık Tasarruf Paketi adı altında aldığı kararların en son sıralarında özel eğitim giderleri ve engelli çocukların kaynaştırma eğitimleri ile ilgili kısıtlamalar yapılacağı 3 yıllık bir dönemde de yüksek meblağlarda tasarruf yapılacağı haberi yazıyordu. Yorumu sizlere bırakıyorum
[ Üyelere Özel ] 14-07-2009 17:31:05
Evet başlık yanlış olmuş bencede...
ders saatlerinin artması engelli bireyler ve bu işe gönül vermiş öğretmenler ve kurumlar için sevindirici. Ama ders saati arttırılırken toplam ücret sabit kalacak gibi anlaşılıyor içerikten. eğer böyle olursa ders başına düşen birim fiyat düşecektir. buda işini doğru yapan zaten zor durumda olan kurumların dahada zor duruma düşmelerine sebep olacaktır... Herkese iyi çalışmalar.
[ Üyelere Özel ] 11-07-2009 09:59:47
Haber başlığı sanırım yanlış atılmış. Çünkü;
1- Özürlü değil Engelli
2- Zaten devlet her "engellinin" aldığı eğitimin ücretini ödüyordu. 6 bireysel + 4 grup olarak,
3- Yeni olan bu saatin 6+4 değil de 8+4 e çıkartılması. Yani eğitime desteği arttırdı.
Umarım bu artırımı yaparken saat başına ödediği miktarı azaltmaz. Çünkü şuan bile zor durumda olan kurumlar o zaman çok daha zor duruma düşecektir. Sonuç olarak da bu da engelliye verilen hizmet kalitesinin düşmesine sebep verecektir.
[ Üyelere Özel ] 10-07-2009 22:09:43
bence az bile ama bu bile bizi düsündüklerıni gösterir