Özürlüler Kampı Açıldı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Florya Özürlüler Yaz Kampı açıldı. Kamp, bu sezon Haziran-31 Ekim 2009 tarihleri arasında hizmet verecek.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Florya Özürlüler Yaz Kampı, Başkan Kadir Topbaş ile Vali Muammer Güler’in katılımıyla düzenlenen şenlikle açıldı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Özürlüler Müdürlüğü (İSÖM) bünyesinde faaliyet gösteren Florya Özürlüler Yaz Kampı, Başkan Kadir Topbaş ile Vali Muammer Güler’in katılımıyla düzenlenen şenlikle açıldı. Engelli vatandaşlarla ailelerinin katıldığı şenlikte İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi Özürlüler Komisyonu Başkanı Cemal Merdan, Bakırköy Kaymakamı Dursun Ali Şahin, İSKİ Genel Müdürü Mevlüt Vural da yer aldı.
Şenlikte çocuk şarkıları ve palyaçolar eşliğinde eğlenen engelli çocuklar, Başkan Kadir Topbaş ve Vali Güler’in ziyaretiyle daha da şenlendiler. Özürlü çocuklar tarafından üretilen el sanatları sergisini gezen Kadir Topbaş ve Muammer Güler, engelli çocukların el emeği ve göz nuruyla yaptığı eserleri hayranlıkla gezdiler. Tuzla Zihinsel Özürlüler Kolbastı Ekibi’nin gösterisi, Küçükçekmeceli engellilerin halk oyunları ve bağlama gösterileri de şenliğe katılanları coşturdu. Halk oyunu gösterilerine Başkan Topbaş ve Vali Güler de eşlik etti. Ümraniye Zihinsel Engelliler Okulu ‘Sıra Gecesi’, İSÖM Öğretmenleri Müzik Gurubu’nun söylediği şarkılar ile illizyon ve jonkyör gösterileri de şenliğe katılanlardan büyük alkış aldı.
Özürlüler Koordinasyon Merkezi, İstanbul Özürlüler Merkezi ve Özürlüler Yaz Kampı ile özürlü vatandaşlara önemli hizmetler sunduklarını ve şu an Özürlüler Müdürlüğü’ne kayıtlı 75 bin 797 engelli vatandaşın İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden çeşitli hizmetler aldığını anlatan Kadir Topbaş, yeni açtıkları tesislerle birlikte Özürlüler Merkezlerinin sayısının 19’a ulaştığını ve bu merkezlerde yılda yaklaşık 100 bin özürlü ve yakınına hizmet verdiklerini kaydetti. Özürlüler merkezlerinin yaptığı faaliyetlerin temel amacının özürlülerin topluma bir yük olmasını engellemek, üretici olarak toplumsal hayata daha aktif katılımlarını sağlamak olduğunu dile getiren Topbaş, konuşmasını şöyle sürdürdü;
“Özürlülerin istihdamı noktasında kariyer destek eğitimleri ve mesleki rehabilitasyon çalışmaları sürdürüyoruz. İstanbul’un farklı semtlerinde açtığımız zihinsel özürlüler eğitim ve beceri kazandırma merkezleri ile gündüz bakım ve eğitimi ve meslek atölyelerinden oluşan 10 merkezle özürlü çocuklara hizmet veriyoruz. 2008 yılında başlatılan karma eğitimler kapsamında, 6 bin 500 seans mesleki eğitim vererek her yıl yüzlerce gencimizi iş hayatına hazırlıyoruz. Takı tasarımından İngilizceye, bilgisayar işletmenliğinden ahşap boyamaya kadar pek çok branşta eğitim imkânı sağlıyoruz. Özürlü ve işvereni buluşturuyoruz. Şu ana kadar 485 özürlü bireyin istihdam edilmesini sağladık. Ayrıca, İŞKUR ile birlikte Çağrı Merkezi Eğitimi Projesi’ni hayata geçirdik. Böylece bu projelerle özürlülerimize hem gelir, hem de çağın gerekliliklerine uygun meslek kazandırmayı hedefliyoruz. Özürlüler Merkezimiz içinde yer alan geniş kapsamlı sağlık ünitesinde, özürlülere yönelik tıbbî rehabilitasyon hizmetlerini tamamen ücretsiz olarak sürdürüyoruz. Yılda yaklaşık 30 bin seans psikolojik danışmanlık ve fizik tedavi hizmeti sunuyoruz. Özürlü vatandaşlarımızı sosyal rehabilitasyon uygulamaları kapsamında, tiyatro, sinema ve konserlere götürüyor; tarihi ve turistik mekânlara yapılan gezilere katılmalarını sağlıyoruz. Bu çerçevede 135 bin özürlü ve yakınına sosyal rehabilitasyon hizmeti verdik. Ayrıca İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak, özürlülere ve yaşlılara ulaşım hizmeti veriyoruz. Bu amaçla 105 araçlık filomuzla, İstanbullu özürlülere 2007-2009 yıllarında 130 bin kez ulaşım hizmeti sunduk. Bu sayıyı hızla artırıyoruz. Engelli vatandaşlarımız eğitim kurumlarına, kamu kurum ve kuruluşlarına, bankalara, alışveriş yerlerine, gezi amaçlı yerlere bu araçlarla gidebiliyorlar. Özürlüler Merkezinde ihtiyaç sahibi özürlülere, tekerlekli sandalye, işitme cihazı, hasta altı bezi ve beyaz baston gibi birçok yardımlarda bulunuyoruz. Bu yardım 45 bine ulaştı. Görme engelli vatandaşlarımızın okuma ihtiyacını karşılamak üzere Eyüp Görme Engelliler Kütüphanesi’ni açtık. Ayrıca ‘Sesli Seyyar Kitap Projesi’ni hayata geçirmiştik. Görme engelli vatandaşlarımız artık kitaba çok daha kolay ulaşabiliyorlar. Özürlü insanlarımızı spor etkinliklerine yönlendiriyoruz. Kendi ilçelerinde bulunan Belediyemizin spor komplekslerinden ücretsiz şekilde yararlanabiliyorlar. Sporla rehabilitasyon çalışmaları kapsamında yılda bin 700 özürlü yüzme, jimnastik, judo, basketbol, okçuluk futbol faaliyetlerinden ücretsiz faydalanıyor. Bir de Topkapı da özürlü öğrencilerin de özel trafik eğitimi alabileceği geniş kapsamlı bir trafik eğitim parkı oluşturduk. İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak bütün bu projeleri hayata geçirirken amacımız özürlü vatandaşlarımızın dertlerine çare olmaktır. Hepsinin güzel yüzlerini güldürmektir.”
Bu sezon Haziran-31 Ekim 2009 tarihleri arasında hizmet verecek Florya-Çiroz’daki Özürlüler Yaz Kampı’ndan 5 bin 280 özürlü ve özürlü yakını yararlanacak. Toplam 60 bin metrekarelik alan üzerine kurulmuş olan Çiroz Özürlüler Yaz Kampı’nın odaları televizyon, klima, sıcak su gibi konfora sahip. Bu odalarda kalacak özürlü ve özürlü yakınları kamp süresince tarihi ve turistik geziler, konser, şenlik, spor organizasyonlarının yanı sıra doğum günü kutlaması, bilgi- yetenek yarışmaları ve film gösterimleri gibi etkinliklerle vakit geçirecek. Çeşitli sosyal aktivite alanlarının yanı sıra 55 müstakil evin de yer aldığı kampta özürlü ve özürlü yakınları birer hafta tatil yapacak.
İSÖM tarafından sürdürülen özürlü ve yakınlarına ücretsiz yaz kampı hizmetinden 2004 yılından bu yana toplam 15 bin 018 İstanbullu özürlü ve özürlü yakını yararlandı. Çiroz özürlüler yaz kampının 2007 yılında hizmete açılmasıyla yaz kampının 3 bin 200 olan yıllık kapasitesi 5 bin 280 kişiye çıkarılmıştı.
Kaynak: http://www.haber34.com
[ Üyelere Özel ] 19-06-2009 13:57:07
bu tur aktıvıteler cogaltılmalı daha sık yapılmalı