Özürlüler İçin Kolaylaştırıcı Tedbirlerin Uluslararası Örnekleri Paylaşıldı

9-10 Şubat 2012 tarihlerinde İstanbul Hilton Convention Center’da Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Dünya Bankası ve Dünya Sağlık Örgütü işbirliğiyle iki toplantı düzenlendi. Birinci gün Aile ve Sosyal Politikalar Bakanımız Sayın Fatma Şahin’in katılımı ile Dünya Engellilik Raporu’nun tanıtımı yapıldı.
10 Şubat 2012 Cuma günü “Engellilik Ölçümünün İyileştirilmesi ve Engelliler için Kolaylaştırıcı bir Ortamın Yaratılması: Uluslararası Deneyimlerden Çıkarılabilecek Dersler Konferansı” yapıldı. İkinci günün açılış konuşmasında Dünya Bankası Temsilcisi Aleksandra Posarac dünyadaki iyi örnekleri paylaşmanın ve evrensel tasarımın önemini ifade etti. Açılışta Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sayın Dr.N.Abdülgazi Alataş da konuşmasında özürlülere verilecek hizmetlerdeki yapılanma değişikliğinden ve sivil toplum örgütleri ile yapılan işbirliklerinden bahsetti.
Konferansın ilk oturumu “Engelliler İçin Kolaylaştırıcı Ortamlar ve Evrensel Erişim” konusunda yapıldı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Sayın Dr. Aylin Çiftçi’nin moderatörlüğünde yürütülen bu oturumda Sayın Çiftçi ulaşılabilirliğin önemini vurguladı.
Güney Afrika’dan Philip Thompson, evrensel erişim ile ilgili temel kavramlar ve bazı ülkelerden iyi uygulama örneklerinden bahsetti. Her insanın önemli olduğunu unutmadan çevreyi tasarlamak gerektiğini, adil kullanım, kullanımda esneklik, algılanabilir bilgi, basit ve sezgisel kullanım, hataların tolere edilebilirliği, az fiziksel güç gerektiren kullanım, yaklaşmaya ve kullanıma uygun ölçüler ve mekan seçimi olan tasarımın 7 ilkesini atlamamak gerektiğini ifade etti.
Brezilya’dan Angela Carneiro da Cunba’da ulaşılabilirlikte Brezilya örneğini verdi. Özellikle tarihi kentlerde, kentin özelliğini bozmadan gerekli tasarımın nasıl yapılabileceğinden ve özellikle disiplinler arası bir ekibin kurulmasından bahsetti.
İspanya’dan Maria Medina Higueras ve Jose Luis Borau Jordan sunumlarını birlikte yaptılar ve Avilla örneğini verdiler. Özellikle turizm şehirlerinde alınan tedbirlerden bahsettiler.
Konferansın ikinci oturumu “Erişilebilir Ulaşım” konusunda gerçekleşti. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Danışmanı Sayın Nükhet Aşkın’ın moderatörlüğünde yürütülen bu oturumda Sayın Aşkın engelsiz havaalanı, TCDD garlarının ulaşılabilirliği için yapılmaya başlanılan çalışmalar, PTT’nin yaptığı uygulamalar ve görme özürlülerin bağımsız hareketini desteklemesi planlanan nevigasyon özelliği olan gören göz projesinden bahsetti.
Dünya Bankası’ndan Julie Babinard, erişilebilir karayolu ulaşımı, kavramlar ve uluslararsı iyi uygulama örneklerini anlattı. Konuşmasında ulaşımda erişilebilirliğin önemine, ulaşımda erişilebilirliğin desteklenmesi için kanun ve yönetmelik örneklerine, erişilebilir ulaşımın önündeki tipik engellere, erişilebilir bir ulaşım zincirinin öğeleri ve farklı ulaşım biçimlerinden iyi uygulama örneklerine yer verdi.
İngiltere’den Dr.Chiristopher Mitchell de kişinin kendi başına hareket edebilmesinin bağımsız bir yaşam için zorunluğu olduğunu söyledi. Toplu taşıma kullanan insanların raylı sistemler, otobüs, taksi ve telefonla çağrı sistemi ile çalışan özel transfer araçları gibi bir dizi seçeneğe ihtiyaç duyulduğunu ve bu sistemlerin ulaşılabilir olması gerektiğini ifade etti.
Öğleden sonra devam eden üçüncü oturumun konusu ise erişilebilir bilgi ve iletişim ortamı için temel kavramlar ve iyi uygulama örnekleri oldu. Dünya Bankasından Aleksandra Posarac’ın moderatörlüğünü yaptığı bu oturumda Axel Loblois bilgi ve iletişim teknolojilerinin erişilebilirliği konusunda bilgi verdi. Özürlülerin topluma tam katılımı için bilgi ve iletişim teknolojilerinin özürlüler için tam erişilebilir olması gerektiğinden bahsetti.
Fiziksel çevreye ulaşılabilirlikte standartlar, kurallar var iken bilgiye erişimde benzer kurallar olmadığını söyledi. Engelli kişilerin önündeki bariyerler olan web sitelerinden, bilgisayar arabirimlerinden, cep ve sabit telefonlardan, ATM’ler ve elektronik büfelerden, televizyondan, e-devlet elektronik hizmet uygulamalarından ve dijital içeriklerden ve çözüm önerilerinden bahsetti.
İtalya Politecnico di Milano Üniversitesi Rektörlük Engellilik Temsilcisi Prof.Dr.Licia Sbattela İtalyan Modeli’nin etkinliği ve Politecnico di Milano’nun istihdam uygulamsı, erişilebilir bilgi ve iletişim teknolojileri için gelişmiş AR-GE örneği ve bir alternatif yöntem olarak Esagramma’ds (Milano) çoklu modalite ve iletişim konularında bilgi verdi. Özellikle iki İtalyan modelinden bahsetti. Politecnico di Milano Üniversitesinin mühendisler, mimarlar ve tasarımcılara yönelik bir üniversite olduğundan (duyusal, fiziksel ve psikiyatrik engelli 162 öğrenci ve disleksi hastası 45 öğrenci var), bilişsel ve ilişikisel yeti yitimi olan 180’i aşkın çocuk ve yetişkine yönelik, çoklu model sanatsal yöntemler kullana özel bir rehabilitasyon merkezi olan Esagramma örneğinden bahsetti. Buradaki temel düşüncenin herkesi (çocukluktan itibaren) kişiselleştirilmiş bir nesne kullanmaya teşvik etmek, uzmanlaşmış bir ekibierişilebilir kılmak, araştırma-geliştirme ile sıkı ilişkiler kurmayı teşvik etmek olduğunu söyledi.
Dünya Bankasından Aleksandra Posarac’ın moderatörlüğünde devam eden dördüncü oturumda Dünya Sağlık Örgütü’nden Nenad F.Ivan Kostanjek, işlevsellik, engellilik ve sağlığın uluslar arası Sınıflandırılması, Dünya Sağlık Araştırması Deneyimi ve Uluslar arası Düzeyde karşılaştırılabilir engellilik versi oluşturulması konusunda görüşlerini bildirdi.
Ardından Dünya Bankasından Cem Mete, özürlülerin koşullarının nasıl iyileştirileceği konusunda görüşlerini bildirdi. Bu konuda öncelikle bir özürlülük ölçütü olması gerektiğinden ve bu ölçütünde de bize yol göstereceğinden bahsetti. Engelliliğin ölçülmesinin nedeninin de doğru rakamlara ulaşmak ve engelliliği anlamak için yapıldığını söyledi. Türkiye’de 2002 yılında yapılan Özürlüler Araştırmasının çok güzel yapılandırıldığını da sözlerine ekledi. Bosna Hersek ve Romanya örneğini de vererek, Bosna Hersek’de son 4 yıldır verilerin karşılaştırılabilir şekilde tutulduğunu, bu durumun her hangi bir kriz öncesi ve sonrası planlama için yol gösterdiğini ve amprik bir strateji uygulayabildiklerini söyledi.
Toplantı Fordham Üniversitesinden Sophie Mitra ve Ulusal Sağlık İstatistikleri Merkezinden Mitchell Loeb ile video konferansbağlantısı yapılması ile devam etti. Mitra, engellilik ölçümü yaklaşımları ve veri toplama açısından sonuçları ile ilgili uygulamalardan örneklerden bahsetti. Loeb, engellilik ölçümü ve veri toplama konusunda Birleşmiş Milletler Washington Grubu deneyimini paylaştı.
Dünya Bankası’nden Aleksandra Posarac bu önemli toplantıya katılanlara ve emeği geçenlere teşekkür etti. Dünyanın en güzel kentlerinden biri olan İstanbul’da bulunmaktan duyduğu mutluluğu belirtti.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sayın Dr.N.Abdülgazi Alataş burada konuşulan konuların hepimize ışık tuttuğunu ve çok faydalı olduğunu söyledi ve bütün katılımcılara teşekkür ederek toplantıyı sonlandırdı.
Kaynak: http://www.erisilebiliristanbul.org/Haberler/Sayfalar/Haber.aspx?hid=55
Yorumlar (0)
Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.