Özel Öğrenci'ye Yine Engel

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB), ayda 105 milyon lira harcadığı özel eğitim kurumlarındaki öğrenci sayısını yönetmelikle azaltma yoluna gittiği öne sürülüyor. Okul girişlerine konulacak özel tarama sistemiyle, elleri olmayan çocuklardan bile “parmak izi” isteneceği belirtiliyor. MEB tarafından 18 Mayıs’ta Resmi Gazete’de yayımlanan Özel Eğitim Kurumları Yönetmeliği’ndeki maddeler, devletin özel eğitim alması gereken çocuklardan elini çekmesi olarak yorumlanıyor.
MEB, Türkiye’de toplam 1700 özel eğitim ve rehabilitasyon merkezinde 245 bin bireye hizmet sunuyor ve karşılığında aylık yaklaşık 105 milyon lira ödeme yapıyor. Ancak çıkarılan yönetmelikle bütçede önemli yer tutan bu kurumların masrafının aşağıya indirilmesinin hedeflendiği belirtiliyor. Yapılan değişiklikler arasında, elektronik ortamda kimlik doğrulama sistemi yer alıyor. Bakanlık, bu uygulamayı, engelli çocukların düzenli ve dengeli bir eğitim almalarının önünün açılacağı gerekçesiyle savunuyor. Buna karşın, engelli çocukların parmak izi tanıma sistemine giriş yaparak derslere girmesinin zorlaştırıldığı, belli bir saat derse girmeyen çocuğun eğitim hakkının elinden alınacağı belirtiliyor.
Eğitimciler şunları söyledi: “Engelli çocuklarımızı hiçbir okul kabul etmiyor. Bu çocuklar ilkokula devam etmedikleri için özel eğitim alamayacaklar. Milli Eğitim Bakanlığı bu uygulamayı özel eğitime ayrılan giderleri kısmak için yapmıştır. Birçok veli çocuğunu ilköğretim okulana yazdırabilmek için yalvarır duruma gelmiştir. Ancak okullar birçok neden öne sürerek bu çocukları okula kabul etmiyorlar. Normal eğitime devam ettiğini kanıtlayamayan öğrenciler özel eğitim merkezlerine alınmıyor.”
Kaynak: EMRE DÖKER/CUMHURİYET
Yorumlar (0)
Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.