Özel Eğitim Zirvesi Yapıldı

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Başkanı Mehmet Aslan'ın başkanlığında yapılan toplantıda "Gaziantep'te Özel Eğitim" masaya yatırıldı.
Toplantıda, Özürlü Sağlık Kurulu Raporu alınması sürecinin değerlendirilmesi, işleyişte karşılaşılan aksaklıkların giderilmesi, sorumlulukların hatırlatılması yönünde karşılıklı görüş alış verişinde bulunuldu. Ayrıca, özel eğitim alanında daha iyi hizmet verilebilmesi için neler yapılabileceği üzerinde görüş alışverişinde bulunuldu. Toplantıya, İl Milli Eğitim Müdür Vekili Fikret Atak, İl Sağlık Müdürü Yusuf Ziya Yıldırım, GÜNDER Başkanı Yener Doğruer, GÜNDER Başkan Yardımcısı Kahraman Dinç, GÜNDER Genel Sekreteri Mustafa Eryoldaş, GÜNDER Üyesi Feyza Kalender, Gaziantep Ticaret Odası Eğitim Komisyonu Üyesi Ahmet Özmermer, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Ali Rıza Ergün, Şahinbey Rehberlik Araştırma Merkezi Müdürü Mehmet Tokmak, Şehitkamil Rehberlik Araştırma Merkezi Müdürü Recep Demirel, İl Sağlık Müdür Yardımcısı Mehmet Çetin, Avukat Cengiz Gökçek Devlet Hastanesi Başhekimi Ali Güven Fincan, 25 Aralık Devlet Hastanesi Başhekimi Mehmet Emin Türk, Şehitkamil Devlet Hastanesi Başhekimi İbrahim Cansunar, Gaziantep Ticaret Odası Genel Sekreteri Halil Göçer ve Gaziantep Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Gürkan Tural katıldı.
Toplantıda konuşan GÜNDER Başkanı Yener Doğruer, "5378 sayılı Özürlüler Yasası ile devlet özürlülüğün önlenmesinden, özürlülerin sağlık, eğitim, rehabilitasyon, istihdam, bakım ve sosyal güvenliğine ilişkin sorunlarının çözümüne kadar geniş bir alanda sorumluluk üstlenerek 'sosyal devlet olma' ilkesine yaraşır adımlar atmıştır. Bu yasanın en somut sonuçlarından biri de, Gaziantep'te yaklaşık 7 bin bireyin 39 merkezden hizmet almasıdır. Kurumlarımızda 500'ü uzman olmak üzere yaklaşık bin 500 personel hizmet vermektedir" dedi.
Doğruer, konuşmasına şöyle devam etti:
"Özel gereksinimlilere ilişkin istatistiki bilgilere sahip olmayan birçok ülke, Dünya Sağlık Örgütü'nün tahminlerini kullanmaktadırlar. Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 10'unu özel gereksinimliler teşkil etmektedir. 2002 Türkiye Özürlüler Araştırması'nın sonuçlarına göre ise ülkemizde özel gereksinimli olan nüfusun toplam nüfusa oranı yüzde 12,29 olarak tespit edilmiştir. Bu oranın Dünya Sağlık Örgütü verileri ile de uyumlu olduğu görülmektedir. Araştırmada kullanılan özel gereksinimli tanımı, gelişmiş ülkelerin de kabul ettiği doğuştan veya sonradan herhangi bir hastalık veya kaza sonucu bedensel, zihinsel, ruhsal, duyusal ve sosyal yetilerini çeşitli derecelerde kaybetmiş normal yaşamın gereklerine uyamayan birey olarak alınmıştır. Bu tanıma göre araştırma sonucunda ortopedik, görme, işitme, dil ve konuşma ile zihinsel özel gereksinimlilerin oranı yüzde 2,58 olarak tespit edilmiştir."
Toplantıda, özel gereksinimli bireyler için Sağlık Kurulu Raporu alma aşamasında yaşanılan sıkıntıların giderilmesi, Özel Öğrenme Güçlüğü Destek Eğitim Programının tanıtım ve anlatımının yapılması, Şehitkamil Devlet Hastanesinin Sağlık Kurulu Raporu vermeye yetkili hale getirilmesi, bundan sonraki dönemde özel eğitimin görüşüleceği düzenli oturumların yapılması kararları alındı.
Kaynak: http://www.olaymedya.com
Yorumlar (0)
Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.