14-07-2008 |

Özel Eğitim Sorunu Çözüm Bekliyor

Engellilerin özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinden faydalanmalarını düzenlenen yasada değişiklik yapılmasına ilişkin çalışmalar tepki topluyor. Engelliler ve yakınları, "Özel eğitim hakkımız engellenmesin" diyor Engelli Aileleri Kültür ve Dayanışma Derneği Sakatlar Konfederasyonu ve özel Eğitimciler Derneği ile engelli haklarını savunan diğer sivil toplum kuruluşları ve özel eğitim kurumla rı, 2005 yılında çıkarılan özürlüler Yasası'nda değişiklik yapılmasına ilişkili çalışmalara tepki gösterdi.

Yapılan ortak basın açıklamasında; "TBMM 2005 yılında Özürlüler Yasası'nı çıkararak sosyal devlet olmanın en güzel örneğini vermiştir. Özel sektör tarafından, engelli çocuklarımıza sunulan eğitim hizmeti, olumlu sonuçlarıyla çok hızlı bir gelişme göstermiştir. Yasa çıktığında özel eğitim alan çocuk sayısı 65 bin civarındayken şu anda hizmet alan çocuk sayısı 19Ü bindir. Sunulan rehberlik hizmetleriyle ailelerin bilinç ve bilgi düzeyi geliştirilmiş, çocuklarının durumlarını kabul görerek eğitimlerini destekleme anlamında önemli adımlar atılmıştır*' denildi.

Hükümetin bu yasada değişiklik yapmasına ilişkin çalışmalarının pek çok sıkıntıyı beraberinde getireceğine dikkat çekilen açıklamada. "Genel kurulda oylanacak yasa değişikliği ile engelliler ya yok sayılarak evlerinde kaderlerine terk edilecek ya da engelli de olsa çocukların önemli olduğu gerçeğini benimseyerek bu hizmeti sürdürmeye öncelikle karar verecektir. Şu anda özel özel eğitim kurumla rından hizmet satın alma yoluyla sürdürülen uygulama biçimiyle ailelere ve çocuklara sunulan bu çok önemli hizmetin ekonomik boyutu ve devlete olan maliyeti incelendiğinde; bir çocuğun eğitim maliyeti devlete oranla beşte bir oranında azalmaktadır. Tüm giderleri kayıt altında olan bir sektör olarak devletten alınan gelirin önemli bir kısmı vergi olarak devlete geri dönmektedir. İşsizliğin ciddi boyutlara ulaştığı ülkemizde .'35 bin kişiye istihdam sağlanarak ülke ekonomisine katkı sunulmaktadır. Özel özel eğitim kurumlarında çok daha iyi koşullarda. kaliteli eğitim hizmeti verilmektedir" denildi.

Açıklamada toplumun her kesiminde bu konuda duyarlılık beklendiği ifade edildi.

Kanak: Kocaeli

 

Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı
Üyelik Gerekli

Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.