23-07-2011 |

Özel Eğitim, Mekatronik ve Havacılık Revaçta

YÖK BAŞKANINDAN TERCİH yapacak adaylara reçete

Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, Lisans Yerleştirme Sınavları’nı (LYS) kazanan ve tercih yapmaya hazırlanan adaylara, son yılların “gözde” meslekleri hakkında tüyolar verdi. Öğrencilerin tercih yaparken çok dikkatli olmaları gerektiğini vurgulayan Özcan, “Bütün iş orada düğümleniyor. Adaylar merak etmesin üniversitelerin 760 bin kontenjanı var. Her iki öğrenciden biri muhakkak üniversiteye girecek” dedi.

Adayların tercih yaparken izleyebilecekleri yöntemlere ilişkin bir örnek veren Özcan, şöyle konuştu: “Ben oğullarım için yaptığım yöntemi söyleyeyim; bir bölümün kabul edebileceği taban puan kaçsa onu baz alarak girebileceği bölümleri sıraladık. Birkaç tane, puanının zor yettiği; olur da puanlar düşer, az müracaat eden olur diye, puanı yüksek birkaç yeri de yazdık. Çok iyi çalıştı, neredeyse ilk sıradaki tercihine girdi. Adaylar geçen yılın puanlarını baz alsınlar.”

YÜKSELEN MESLEKLER

Adaylar için; geleceği olan, iş bulma imkanı fazla meslekleri de sıralayan Özcan, şunları kaydetti: “Çok yeni meslekler var. Mesela öğrenciler engelli çocukların, öğrenme güçlüğü olan çocukların eğitimleriyle ilgili bölümler seçebilirler, genetik ile ilgili bölümlere gidebilirler. Uçuş, havacılık sektörü ile ilgili meslekler de gözde. Çünkü pilot açığımız var. Türkiye’de 600 yabancı pilotun çalıştığı söyleniyor. O alana yönelebilirler. Hostesimiz yok, bakım onarım servis işleriyle uğraşacak elemanlarımız yok, o alanları seçebilirler.

Ayrıca, mühendislikte nanoteknoloji ile ilgili alanlara yönelebilirler. Mekatronik gayet iyi, ümitvar bir meslek gibi görünüyor. İktisadi ve idari bilimlerde her zaman dışarıda iş yapacak öğrenciler yetiştiriliyor. Bu alandan mezun olunca iş bulabilecekleri çok ortam var. Hemşirelik gayet iyi bir meslek olarak geliyor. Fizyoterapistler iyi iş yapacak. Yaşlı bakımı ile uğraşacak meslekler çok revaçta. Okulöncesi eğitim ile uğraşacak, öğretmenlik yapacak arkadaşların şansları iyi görünüyor.”

Araştırmadan üniversite tercihi yapmayın

Seçeceğiniz bölümleri belirleyip üniversitede kararsızlık yaşıyorsanız işe sorgulayarak başlayabilirsiniz.

Üniversite tercihi yapacak milyonlarca aday, bu sıralar sıkı bir araştırmanın içinde. Çoğu, puanına uygun bölümleri gözden geçiriyor. Kimileri şehirde karar kılamadı, kimileri ise ‘Devlet mi vakıf mı tercih etsem’ diye kara kara düşünüyor?

Alternatif de çok, imkân da.

Seçeceğiniz bölümleri belirlediniz fakat üniversitede kararsızlık yaşıyorsanız işe okulları sorgulayarak başlayabilirsiniz. Doğru üniversite için:

> Üniversiteleri imkanınız varsa yerinde görün. Mümkünse kampüs ortamını soluyun, mezunları dinleyin. Eğer farklı bir şehirde bulunuyorsanız, üniversiteyi arayıp bilgi edinin.

OKULUN İMKANLARINA BAKIN

> Üniversitenin, ulaşım, yurt, burs, barınma imkanlarını araştırın. Bazı devlet üniversitelerinin birçok yerde kampüsü bulunduğuna dikkat edin. Mesela, ODTÜ ve İTÜ’nün Kıbrıs’ta kampüsü var. Çok sayıda aday bilmeden tercih edip daha sonra gitmiyor.

> Tercih edeceğiniz üniversitenin laboratuvar, kütüphane, atölye gibi teknik altyapısını sorgulayın.

> Okulun, mezun olduktan sonra nasıl bir iş imkanı sunduğunu araştırın. Mezunları rahat iş bulabilen üniversiteleri tercih etmenizde fayda var.

> Kafanızdaki bölümü bazı üniversitelerde (örneğin iletişimi İstanbul’da) okuyor olmanın size avantaj sağlayacağını unutmayın.

> ...Ve şu sorulara cevap arayın?

Üniversitenin yabancı dil hazırlık programları var mı? Burada tam anlamıyla yabancı dil öğretiliyor mu?

Öğretim elemanı kadrosu nasıl? Bölümler arasında yatay geçiş ve iki bölümü aynı anda okumak imkanı sunan çift anadal programı var mı?

Tercihiniz ‘vakıf’ ise üniversite hangi oranlarda burs veriyor? Burslar hangi şartlar altında kesiliyor?

Okul, teoriyi pratiğe aktarabiliyor mu? Özel sektörle iş birliği var mı?

Üniversitenin yurt dışı anlaşmaları nasıl? Bunlar hangi bölümlerde uygulanıyor? Başarılı olduğunuz takdirde sizi ödüllendirecek programlar bulunuyor mu?

Sıfırcılar arttı tam puan alanlar azaldı

> Gökhan Kaya ANKARA

Lisans Yerleştirme Sınavı’nda geçen yıla göre tam puan alan adayların sayısı azaldı. Geometride geçen yıl 30 tam puan alan aday sayısı 3 bin 310 iken bu sayı bu yıl 2 bin 640’a geriledi. Geçtiğimiz yıl fizikte tam puan alan aday bin 736 iken, bu yıl bu sayı 224’e düştü. Kimyada 30 tam puan alan 6 bin 681 aday bulunurken, bu yıl 2 bin 504 oldu. Türk Dili ve Edebiyat testinde ise geçen yıl tam puan aday sayısı 56 iken bu sayı sadece 2’de kaldı. Matematik testinde ise 50 tam puan alan aday sayısının geçtiğimiz yıla göre 760’dan bin 124’e yükselmesi ise dikkat çekti.

İngilizcede 80 tam puan alan aday sayısı 88 olarak gerçekleşirken, bu sayı bu yıl sadece 3’e indi. Sıfırcılar ise mercek altına alındığında Matematikte geçen yıl 34 bin 258 aday sıfırdan küçük puan alırken, bu rakam 31 bin 251’e geriledi. Geometride ise geçen yıla oranla bu yıl sıfırdan düşük puan aday sayısı 20 bin arttı. Bu yıl Fizikte sıfırdan küçük puan alan aday sayısı ise 12 bin arttı.

10 şampiyona araba

Yeni Yüzyıl Üniversitesi, LYS sonuçlarına göre ilk 10’a girip fakültelerinden her hangi birisine kayıt yaptıran öğrencilere 35 bin lira değerinde araba hediye edecek. Adaylardan öğrenim ücreti de alınmayacak.

Kaynak: http://www.turkiyegazetesi.com.tr

Yorumlar (1)

[ Üyelere Özel ] 29-07-2011 10:41:00

Söylemesi kolay......

Üyelik Gerekli

Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.