02-04-2014 |

Otizm ve İş Hayatı. Birlikte Neden Olmasın?

     
     

BASIN DUYURUSU (NİSAN 2014)

Otizm ve İş hayatı. Birlikte neden olmasın?

          Bu yıl Dünya Otizm Farkındalık Gününde Otizm-Avrupa, öğrenme güçlüğü çeken engelliler ve otistik bozukluğu olan bireyleri de kapsayan, istihdamı desteklemeye yönelik projeler ve girişimlere ışık tutuyor. Bu projelerden biri de JO.TRA.DI projesi.      

Yapılan çalışmalar otistik yetişkinlerin yüzde 76 ile 90 arasında işsiz olduğunu göstermiştir.

       Dünyadaki otistik bireylerin acil ihtiyaçlarına dikkat çekmek, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından Dünya Otizm Farkındalık Günü’nün ilan edilmesinin sebeplerinden sadece biridir.

        Otizm beyni etkileyen karmaşık yapıda bir hastalıktır. Bu bireyin sosyal ve iletişim becerilerini bozar ve sık sık sıra dışı ya da yineleyici davranışlar sergilemesine neden olur.

        Bugünlerde otizmin sıklığı 1/100 ile 1/150 arasında değişmekte olup Avrupa Birliği’nde yaklaşık 3.3 milyon çocuk otizm tanısına sahiptir. Avrupa'nın çoğu bölgesinde, bu çocuklar yaygın işsizlik karşısında çok az destekle ya da hiç destek almadan yetişmektedir.

Otizm bireyin yeteneklerine etki ederek iş yerindeki iletişimini etkileyebilmektedir. Bugüne kadar karşı karşıya kaldıkları en büyük engel, bir iş ve sosyal statü bulmak, bunu korumak için destek eksikliğidir.

İstihdam, engelli bireylerin topluma tam katılımını artırmada esastır. Ayrıca onların yeteneklerini kullanacak olan şirketler için de yararlıdır. Araştırmalar, engelli çalışanı olan şirketlerin sık personel değişiminden kaynaklı maliyetlerini azaltarak daha iyi bir personel sürekliliği politikasına sahip olduklarını göstermektedir.

Otizm-Avrupa Başkanı Zsuzsanna Szilvàsy’nin de ifade ettiği gibi “Engellilerin Haklarına İlişkin Birleşmiş Milletler Sözleşmesinde belirtildiği şekliyle otizmli bireyler  istihdam hakkına sahip olmaları yanında, ayrıca kamu ve özel kuruluşların çalışkanlıklarından yararlanabileceği karlı bir yatırımolarak vurgulanmatadır”.

Otistik bireyler için istihdam sadece bir iş olmaktan fazlasıdır; daha dolu dolu ve bağımsız bir hayat yaşama olanağıdır.

       Avrupa genelinde uygulanmakta olan istihdamı desteklemeye yönelik yenilikçi JO.TRA.DI projesi, engelli bireylerin istihdamına yönelik daha iyi koşulların sağlanmasını amaçlamaktadır.

JO.TRA.DI (Zihinsel engelli ve Otizm Spektrum Bozukluğu olan insanlar için İş Eğitmenliği) projesi belirli bir pedagojik program aracılığıyla öğretmenler, eğitimciler ve eğitmenler için özel eğitim sağlamayı amaçlayan 7 Avrupalı örgüt arasındaki işbirliği girişimidir. Eğitim sonrası 'İş Eğitmenleri' vasfıyla birlikte Avrupa'da açık işgücü piyasasında zihinsel engelli ve otistik spektrum bozukluğu olan kişilerin istihdamına daha fazla destek vermek mümkün olacaktır. JO.TRA.DI, somut bir iş deneyimi olan engelli bireylerin bir şirkette istihdamına olanak sağlayan işe yerleştirme programıdır. Bu eğitim programı İtalya'da Emilia Romagna Bölgesinde daha önce başarıyla uygulanmıştır.

Daha fazla bilgi ve görüşme içn Otizm-Avrupa Direktörü Aurélie Baranger ile temasa geçebilirsiniz.

 Tel: +32 (0)2 675 75 05  (Brüksel) Email: aurelie.baranger@autismeurope.org

Projeye dair daha fazla bilgi için:

CSPMI REGGIO EMILIA- Rossella Brindani- Silvia Fontanesi : rossellabrindani@cspmi.it ; silviafontanesi@cspmi.it,  www.cspmi.it

AUTISM-EUROPE:- Aurelie Baranger: aurelie.baranger@autismeurope.org, www.autismeurope.org

DIE QUERDENKER- Tom Zuljevic:  Zuljevic@die-querdenker.at, www.die-querdenker.at

ETOD- Ercan Küçükarslan : ekucukarslan@gmail.com, www.etod.org.tr

           Enver pehlivanoğlu: enverpehlivanoglu@gmail.com

INTRAS- Henar Conde: projd@intras.es   / Sara M Ispierto: proyectos3@intras.es, www.intras.es

FOLKES- Maria Limongelli : maria@folkes.org, www.folkes.org

Sözleşme no. 2013-1-IT1-LEO05-03995

CUP CODE: G83D13000560006

Bu proje Hayatboyu Öğrenme Programı kapsamında Avrupa Komisyonu'ndan sağlanan hibeyle yürütülmektedir. Bu yayın yazarının görüşlerini içermekte olup, burada yer alan içerik ve görüşlerden Avrupa Komisyonu hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Otizm ve istihdam ile ilgili bilgiler:

http://www.autismeurope.org/campaigns/autism-and-employment/

Dünya Otizm Farkındalık Günü 2014 için Avrupa çapında etkinlik ve aktiviteler:

http://www.autismeurope.org/activities/world-autism-awareness-day/

Otizm hakkında farkındalık yaratmak için geceleri mavi ışık 'Up Light Blue' etkinliği:

http://lightitupblue.org/Markslist/waysToLight.do?pageId=361

Dünya Otizm Farkındalık Günü Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin mesajı:

http://www.un.org/en/events/autismday/

Kaynaklar:

  The National Autistic Society  via the Association of Graduate Careers Advisory Services.

2 Autism Speaks; Specialisterne; Aspiritech; United Kingdom Office for National Statistics (2001), Census Report

3 Autism-Europe, 2010, Persons with Autism Spectrum Disorders: Identification, Understanding, Intervention.

4 Unger, D. D.,  2002,‘Employer’s attitudes toward persons with disabilities in the workforce: myths or realities? Focus on Autism and Other Developmental Disabilities’.

5 Aspiritech, Autism Speaks, Specialisterne / The National Autistic Society (NAS) via the Association of Graduate Careers Advisory Services.

www.autismeurope.org

NOT: 21.04.2014 Tarih ve saat : 10:00 -14:00  arası  Engelilerin istihdam edilemesine yönelik ilgili tüm taraflarla Ankara Crowne  Plaza'da çalışma toplantısı yapılacaktır.

 İlgilenenlerin bilgi için  Enver PEHLİVANOĞLU  gsm : 5057991919 

Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı
Üyelik Gerekli

Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.