Otizm Tedavisinde Burun Damlası

Otistik çocukların Tedavisine katkı sağlayan oksitosin adlı hormon kullanılmak üzere Burun damlası haline getirildi.
Otistik çocukların tedavisine katkı sağlayan 'oksitosin' adlı hormon kullanılmak üzere burun damlası haline getirildi.
Avustralya’daki araştırmada, otistik çocukların tedavisine ‘oksitosin’ adlı hormonun katkı sağladığı ortaya çıktı. Hormon hastalara burun damlasıyla verildi.
Otizmin en belirgin özelliği, sosyal iletişim kuramamak. ‘Oksitosin’in bu sıkıntıyı kısmen yok ettiği açıklandı ama deneyler sürüyor.
Kaynak: Enson Haber
[ Üyelere Özel ] 22-04-2010 10:49:32
Oksitosinin nasıl yan etkileri vardır acaba. Bununla ilgili bir bilgi var mı?
[ Üyelere Özel ] 17-04-2010 20:52:24
BÖYLE BİR GELİŞME SEVİNDİRİCİ.İNŞALLH AKTİF OLARAK KULLANILABİLİR HALE GELİR
[ Üyelere Özel ] 13-04-2010 19:02:45
Otistik erişkinlere oksitosin verildiğinde neler olduğunu araştıran Mount Sinai Tıp Okulu uzmanlarından Eric Hollander bu maddenin, otistiklerin en çok zorlandıkları işlerden biri olan, başkalarının ses tonundan mutluluk ve kızgınlık gibi duyguların daha iyi seçilmesine yardımcı olduğunu gördü. Damardan verilen tek bir doz iki hafta boyunca etkisini gösteren bir iyileşme sağladı.
Hollander, oksitosinin deneklerin yüzleri tanıma ve duygusal ifadeleri yorumlama yeteneklerini de geliştirdiğine tanık oldu. Daha önceki araştırmalar otistik insanların yüzleri görünce beyinlerinin normalde cansız nesneleri tanımaya yarayan bölgelerinin devinime geçtiğini ortaya koymaktaydı. Hollander oksitosin verildiğinde otistiklerin beyinlerindeki normal yüz tanıma bölgelerini daha iyi kullanabildiklerini ve bu maddenin takıntılı devinimleri de azalttığını belirtiyor.
Otizm ile oksitosin arasında bir bağlantı kuran tek kişi Hollander değil. 1998 yılında yapılan bir araştırma sosyal yönleri gelişmemiş olan otistik çocukların kanındaki oksitosin düzeylerinin de son derece düşük olduğunu ortaya koymaktaydı. Kısa bir süre önce de oksitosin alıcı genindeki değişikliklerin otizmin gelişme riskiyle ilintili olduğu görüldü.
Hollander bugüne dek oksitosini yalnızca rıza gösteren erişkinlere uygulamasına karşın, çocuklardaki etkisinin çok daha güçlü olabileceğine inanıyor. Başka araştırmacılar da Hollander ile aynı görüşü paylaşsalar bile, oksitosinin çocuklara uygulanmasına kolay kolay izin verilmeyeceğine de dikkat çekiliyor.
(Cumhuriyet.com 12 Eylül 2008)