02-01-2009 |

Ötekiler Trt'de

Ayrımcılık ve ötekileştirme sadece Türkiye'ye özgü bir durum değil.

Dünyanın ötekileri TRT ekranında bizlerle buluşuyor. Türkiye'nin de altında imzasının bulunduğu uluslararası sözleşmelerde etnik kökeni, inancı, rengi, cinsiyeti ve ait olduğu toplumsal sınıf ne olursa olsun tüm insanların eşit olduğu ifade edilir. Ancak durumun gerçekte böyle olmadığı herkesçe bilinir. Türkiye, dünyada insan hakları ihlallerinin ve farklılıklarından dolayı dışlanan, ötekileştirilen insanların en yoğun olduğu ülkelerin başında geliyor.

Dünyanın her köşesinde, hatta en uygar tabir edilen ülkelerde bile söz konusu zihniyetin tezahürleriyle karşılaşmak ne yazık ki her zaman mümkün. Bundan dolayı dünyanın neresinde yapılmış ve yapılıyor olursa olsun insan hakları ihlallerine ve insanların farklılıklarından dolayı ötekileştirilmesine karşı bir tavır geliştirmek gerekiyor. Tabii ki bu öncelikle topluma ulaşma ve etkileme konusunda avantajlı bir konumda bulunan yazarlar, şairler, entelektüeller, sinemacılar, belgeselciler tarafından üstlenilmesi gereken bir misyon. Bu misyonunun farkında olan belgesel yönetmeni Taha Feyizli öteki adında bir belgesel hazırladı.

İnsan hakları ihlalleri ve ötekilere ilişkin sorunları sadece Türkiye özelinde değil, dünya genelinde ele alan ve ''Bugün yeryüzünün her köşesinde insan hakları ihlali ve ayrımcılıkla karşı karşıyayız, buna karşı güçlü bir kamuoyu oluşturmak için herkese belli görevler düşmektedir. Ben de belgesel sinemanın gücünden yararlanarak bu sorunu aktarmak istedim" diyen Feyizli, projesine olumlu yaklaşan TRTnin kendisine her türlü desteği sağladığını söylüyor. Altı bölümden oluşan Ötekiler'in ilk bölümü. 6 Ocak 2009 Salı günü saat 22.30'da TRT 2'de yayınlanacak ve sonraki beş hafta belgesel yönetmeni Taha Feyizli Öteki isimli çalışmasında insan hakları ihlalleri ve 'ötekilere ilişkin sorunları dünya genelinde ele alıyor boyunca televizyon izleyicisiyle buluşmaya devam edecek.

Taha Feyizli belgeselde, Türkiye'deki mağdurların sesleri üzerinden dünya genelindeki hak ihlallerini anlatmayı hedeflediğini söylüyor. Belgeselin her bölümünde ayrı bir konuya değinmiş yönetmen.

Tutunamayanlar adlı ilk bölümde yoksullukla mücadele eden evsizlerin. Çingenelerin ve engellilerin hayatta karşılaştıkları zorluklar işlenmiş. Kadının Adı Var ise kadına yönelik hak ihlalleri ve namus cinayetleri ele alınmış. Siyah-Beyaz konu başlığı altında, 11 Eylül sonrası inşa edilen 'yeni' dünya düzeninin ırkçılık ve ayrımcılığı misil tırmandırdığı ve Batı dünyasında yaygın olan İslam fobisi üzerinde durulmuş. Görünmeyenler adlı bölümde, memleketlerini kaybeden ve yaşadıkları tüm zorluklara karşın hayata tutunmaya çalışan mültecilerin yaşadığı hak ihlalleri üzerinde durulmuş. Belgeselin beşinci bölümü olan Önüm Arkam Sobe'de yaşıtlarıyla oyun oynamaları ve okula gitmeleri gereken yaşta çalışmak zorunda kalan ve suça bulaşan çocuklar anlatılıyor. Son bölüm olan Hepimiz Ötekiyiz'de ise öteki kavramı ele alınıyor ve "öteki kimdir? "Ayrımcılıkla ilgili sorunların giderilmesi için neler yapılmalı?" gibi sorulara cevaplar aranıyor.

"Empati kurmak gerekiyor"

Taha Feyizli, öteki kavramına yaklaşımı konusunda şöyle konuşuyor: "Aslında herkes bir diğerinin ötekisidir ve bu doğal bir şeydir. Ama siz inancından, kimliğinden, cinsiyetinden, gelir durumundan ötürü size benzemeyeni, sizden farklı olanı, kendinizin dışında tutar, izole ederseniz, bu ötekileştirme sürecini başlatır ve ötelediğiniz bu insanlara karşı ayrımcılık yapmaya başlarsınız. Bunun engellemenin tek yolu kendimizden farklı olanı anlamaya, algılamaya çalışmak ve empati kurmak. İşte diyalog kavramı da burada devreye giriyor.

Bence her birey bunu bireysel bazda yapabilirse, bu sorunun ortadan kalkması yönünde önemli bir adım atılmış olacak." Belgeselin hazırlık aşamasında insan haklan ihlalleri üzerinde çalışan, konu hakkındaki mağduriyetlere tanıklık eden akademisyen, araştırmacı ve gazetecilerle görüşülmüş.Görüşmeler yapılan uzmanların arasında Prof. Dr. Ayşe Buğra, Prof Dr. Fatmagül Berktay, Prof. Dr. Murat Belge, Prof. Dr. Baskın Oran, Prof. Dr. Mümtazer Türköne, Prof. Dr. Gökhan Oral, Doç. Dr. Levent Korkut, Doç. Dr. Ahmet İçduygu, Ali Bulaç, Bikem 'Ötekinin öyküsü TRT'de prodüktör olarak çalışan ve bugüne kadar aralarında ödüllü Eskici ve Uzak Bakışlı Kadınlar'ın da bulunduğu birçok belgeselin yönetmenliğini üstlenen Taha Feyizli, Öteki belgeselini iki yıllık bir zaman içinde tamamlamış. Yaklaşık bir sene devam eden çekimlerin Ankara, İstanbul, Konya, Kayseri, İzmir ve İspanya'da yapıldığını söyleyen Feyizli, öteki'nın dünya prömiyerinin 9 Kasım 2008de, 8. Frankfurt Türk Filmleri Festivali kapsamında, Frankfurt'ta yapıldığını söylüyor.

Belgeselin bundan sonra da gerek ulusal, gerekse uluslararası festivallerde izleyiciyle buluşması planlanıyor. Ekberzade, Prof. Dr. Beril Dedeoğlu gibi isimler de var. Belgeselin çekim aşamasında mağdurlarla birebir görüşmeler yapılmış. Bununla birlikte sokak çocukları, geçimi çöp toplayarak sağlayan insanlar ve kaçak mülteciler doğaçlama çekimler de gerçekleştirilmiş. Söz konusu çekimlerin hiçbir mağduru ikna etmeye çalışmadan tamamiyle onların rızası ile yapılmış olması da önemli bir ayrıntı.

Kaynak:Yaşadıkça.com

Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı
Üyelik Gerekli

Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.