Nüfusun Yüzde 1'i Zihinsel Özürlü

Sosyal Doku Haritası Projesi’nin sonuçlarına göre Konya’da her 100 evden beşinde bir özürlü yer alırken her beş özürlüden birini zihinsel engelliler oluşturuyor.
Büyükşehir Belediyesi tarafından Türkiye'de ilk kez hizmete sunulan Sosyal Doku Haritası'nın çalışma sonuçlarına göre Büyükşehir sınırları içinde yer alan hanelerden yüzde 4.9’unda bir ya da birden fazla özürlü bulunuyor. Özürlülerin yüzde 29.1’ini ortopedik özürlüler oluştururken, yüzde 20.7’sini ise zihinsel özürlüler oluşturuyor. Zihinsel özürlülerin Büyükşehir sınırları içinde yaşayan nüfusa oranı bu durumda yüzde 1’e tekabül ediyor. Nüfusun yüzde 1.6’sını ise ortopedik özürlüler teşkil ediyor.
Büyükşehir genelinde özürlü oranının en yüksek göründüğü merkez ilçe yüzde 5.9 ile Karatay olurken, bu bölgede zihinsel özürlülerin bütün özürlülere oranı yüzde 21.3’e ulaştı. Meram’da özürlülerin oranı yüzde 5.2 iken Selçuklu’da ise bu rakam yüzde 4.1’e düşüyor. Meram’daki özürlüler arasında ortopedik özürlüler yüzde 29.8, zihinsel özürlüler ise yüzde 20.3 oranında. Selçuklu’da da ortopedik özürlüler yüzde 27.8, zihinsel özürlüler yüzde 20.7’yle ilk iki sırada yer alıyor.
ARAŞTIRMA NASIL YAPILDI?
Büyükşehir Belediyesi yetkililerinden aldığımız bilgilere göre, Kent Bilgi Sistemi Sosyal Doku Haritası Projesi kapsamında 291 bin 507 haneye bire bir gidildi. Kurulan Sosyal Veri Merkezi sayesinde de Konya genelinde insanların ihtiyaç durumları, gelir dağılımları, hanedeki özürlü ve hasta sayıları ile ekonomik desteğe ihtiyaçları olup olmadığının tespit edildi. Araştırma kapsamında kurulan Sosyal Veri Merkezi, yapılan herhangi bir yardımdan diğer yardım kuruluşlarının bilgisinin olmasını, gerçek ihtiyaç sahibine yardım yapılmasını, tekrarlı yardımların ve istismarın engellenmesini, böylelikle yardımların ihtiyaç sahiplerine daha hızlı ulaştırılmasını sağladı.
TÜİK’İN RAKAMLARIYLA FARK VAR!
Devlet İstatistik Enstitüsü’nün yaptığı 2002 “Türkiye Özürlüler Araştırması”nda Konya’daki özürlü oranı yüzde 12.29 olarak belirlenirken Büyükşehir Belediyesi’nin yaptırdığı çalışmada ise bu oran hane bazında yüzde 4.9’a düştü. TÜİK’in rakamlarıyla Sosyal Doku Araştırması’nda çıkan rakamlar arasındaki farkın iki araştırmada kullanılan “özürlü” tanımlarındaki farklılıktan kaynaklandığını vurgulayan Büyükşehir yetkilileri, “TÜİK’in araştırmasında safra kesesi alınmış bir vatandaş da özürlü kapsamında değerlendiriliyor. Oysa Sosyal Doku araştırmasında tamamen bireyin kendini özürlü görüp görmediği önemsendi. Kronik ve sürekli hastalar ise farklı bir kategori altında değerlendirildi. Rakamlar arasındaki farkın en önemli sebebi bu. Bir de Sosyal Doku Haritası hane bazlı bir çalışma. Bu da rakamların farklılaşmasına yol açmış olabilir” dedi.
Kaynak: http://www.memleket.com.tr
Yorumlar (0)
Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.