Nar Taneleri İle Engelli Ailelerin Yüzleri Gülüyor

Merkezde engellilere her türlü eğitimi sunduklarını belirten Besim Toker, “Gündüzleri engelli çocuklar çeşitli etkinliklerle zaman geçiriyorlar. Onları tüketen değil, üreten bireyler haline dönüştürmeye çalışıyoruz” dedi. Projenin çok ses getirdiğini dile getiren Toker, projeye özellikle belediyelerden yoğun ilgi olduğunu belirterek, Türkiye’de ilk kez bu sistemi hayata geçirmiş olmanın gururunu ve mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.
Mesude AYDINALP
İzmir Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek, Narlıdere’de Nar Taneleri Engelli Aktivite ve Akşam Bakım Merkezi’ni açtınız. Merkezi biraz tanıyabilir miyiz?
Narlıdere’de yaşayan engellilere danışma, sağlık, hukuk, istihdam, özel eğitim ve rehabilitasyon alanlarında hizmet vererek, tüm Türkiye’ye örnek bir yerel yönetim, sivil toplum kuruluşu işbirliği gösteren Narlıdere Belediyesi ve Narlıdere Zihinsel Özürlüleri Koruma ve Destekleme Derneği, engelli ailelerinin bu önemli sorununu çözmeye karar vererek bir proje hazırladı. Hazırlanan bu proje İzmir Kalkınma Ajansı’na sunuldu ve Kalkınma Ajansı’nın destekleri sonucu 4 Aralık 2009 tarihinde Nar Taneleri Engelli Aktivite ve Akşam Bakım Merkezi hizmete açıldı. Desteklerinden dolayı İzmir Kalkınma ajansına bir kez daha teşekkür ediyoruz. Ben merkezde psikolojik danışman olarak görevimi sürdürüyorum. Aynı zamanda Atatürk Kültür Merkezi’nde yer alan Narlıdere Engelli Danışma Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nin başkanıyım.
Peki, neden gündüz değil de akşam bakım merkezi? Bu merkez ile amaçlanan nedir?
En çok gözlemlediğimiz konulardan biri de özellikle zihinsel engelli çocuğa sahip olan aileler sosyal yaşama katılamıyor. Çocuğunu bir yere bırakamıyor ya da onunla bir yere gidemiyor. Bizde bunu düşünerek, Nar Taneleri Engelli Aktivite ve Akşam Bakım Merkezi projesini oluşturduk. Projemiz İzmir Kalkınma Ajansı’na sunuldu ve sosyal destek projeleri arasında en başarılı proje bizim projemiz seçildi. Gündüzleri engelli çocuklar çeşitli etkinliklerle zaman geçiriyorlar. Onları tüketen değil, üreten bireyler haline dönüştürmeye çalışıyoruz. Şuanda da cuma ve cumartesi akşamları 24.00’ye kadar hizmet veriyoruz. Aileler çocuklarını ücretsiz olarak bize 24.00’ye kadar bize bırakıyorlar. Onların da kendilerine özgü zaman yaratma fırsatı sağlıyoruz. Bir sinema ya da dışarıya çıkma, engelli aileleri için çok lüks olan etkinliklere katılabilme olanağına kavuşuyorlar, merkezimiz sayesinde. Bu projemizin amacı da zaten tamamen aileleri rahatlatmaya yönelik bir çalışma. Bu konuda çok olumlu tepkiler alıyoruz. Projemiz çok ses getirdi. Türkiye’nin her tarafından şuanda basından olsun, yerel yönetimden, devlet kademelerinden çok fazla arayan, bilgi almak isteyenler oluyor. Projemize özellikle belediyelerden yoğun ilgi var. Tabi bu durum bizi mutlu ediyor. Çünkü Türkiye’de ilk kez bu sistemi hayata geçirmiş olmanın gururunu ve mutluluğunu yaşıyoruz.
HEDEF KİTLE NARLIDERE
Sayın Toker, sadece Narlıdere’deki engellilere mi yoksa ilçe dışındaki engellilere de hizmet veriyor musunuz?
Merkezimize çok yoğun talep var. Ancak hedef kitlemiz daha çok Narlıdere bölgesi. Ama dışarıdan da talep geldiğinde imkanlarımız ölçüsünde hizmet vermeye çalışıyoruz. Bizim bu çalışmalarımızın diğer yerel yönetimlere de örnek olmasını ve Türkiye’nin her yerinde yaygınlaşmasını diliyoruz. 120 civarında engelli buradan faydalanıyor. Yani merkezimizde sadece zihinsel ve bedensel özürlülere hizmet veriyoruz. Tüm özür gruplarına hizmet veremiyoruz. Çocuklarımız burada çok güzel saatler geçiriyorlar. Atatürk Kültür Merkezi’nde yer alan Narlıdere Engelli Danışma Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde bir eğitim kadromuz var. O kadro yarı zamanlı olarak Nar Taneleri Merkezi’ne destek veriyor. Onun dışında burada şuanda bir özel eğitim öğretmeni, bir psikolog, bir de merkez sorumlusu arkadaşımız var. Ayrıca Narlıdere Halk Eğitim Merkezi’nden görevlendirilen bir seramik öğretmeni, bir el sanatları, bir takı tasarım öğretmeni ve bir de beden eğitimi öğretmeni var. Öğretmenlerimizin hepsi üniversite mezunu kendi alanlarından mezunlar. Tamamen profesyonel kadroyla çalışıyoruz. Tüm eğitmenlerimiz de özveriyle buradaki engelli çocuklarımızın hepsiyle tek tek ilgileniyorlar. Halk Eğitim Merkezi’ne de desteklerinden ötürü teşekkür ediyoruz. Bizim projemizin ortağı olan Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Meslek Yüksekokulu son sınıf öğrencileri de bakım hizmetleri konusunda akşam merkezimize gelerek, hizmet veriyorlar.
Merkeziniz aracılığıyla engelli bireylerin ailelerine destek hizmeti veriyor musunuz? Eğer veriliyorsa, bunlar ne tür hizmetlerdir öğrenebilir miyiz?
Elbette. Engellilerimize ve onların ailelerine elimizden gelen desteği, çabayı, hizmeti vermeye çalışıyoruz. Sosyal destek birimimiz de engellilerin her türlü yasal ve sosyal haklarını kullanmalarında yardımcı oluyor. Örneğin; Haziran 2006’da yürürlüğe giren Bakım Hizmetleri Yönetmeliğine göre bakıma muhtaç engellilerin ailelerine devlet asgari ücret ödeme yapıyor. Narlıdere’de yaşayan engellilerin birçoğunu elimizde olan veri tabanı sayesinde tanıyoruz. Elimizdeki veri tabanına dayanarak, özellikle ekonomik açıdan zor durumda olan aileleri tespit ettik. 2007 yılında evrakları hazırlayarak, Sosyal Hizmetler Müdürlüğü’ne sunduk. 2007’nin ilk aylarında İzmir’de bakım aylığı bağlanan 70 ailenin 56 tanesi Narlıdere’den oldu. Sosyal Hizmetle İl Müdürü ile Vali Yardımcısı merkezimizi ziyarete geldi ve çalışmalarımızı inceleyerek, taktir ettiklerini dile getirdiler. Her türlü destek hizmeti sağlıyoruz. Onlara bu her konuda destek olmaya da hazırız.
Kaynak: http://www.yakinplan.com.tr/?call=news_detail&id=5837
Yorumlar (0)
Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.