Multipl Skleroz Tedavisindeki İlerlemeler

Önümüzdeki yıllar içinde MS tedavisinde hap formlarının da kullanılmaya başlayacağını ve ayrıca tıpkı tüm hastalıklarda olduğu gibi bireye özgün, kanıta dayalı tıbbın gelişmesiyle ilgili Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Aksel Siva’dan edinilen bilgilere göre; "Günümüzde Kök Hücre Çalışmaları Sadece Deneysel Bir Uygulama İçindedir. Nörolojide bugün kabul edilmiş kök hücre çalışması yok. Ms'de kök hücre çalışmaları henüz emekleme döneminin bile başında." Ancak MS tedavisi konusunda hızlı bir ilerleme kaydedilebildi.
Profesör Siva şöyle devam etti:
MS Derneği'nin amaçları; MS hastalığını kamuoyuna tanıtmak ki bu konuda bir hayli yol alındı. Özellikle medya kanalıyla derneğin birçok girişimi oldu. Derneğe gönüllü yardım eden Ajans afişleri her yere asıldı; billboard'lara kondu ve hem derneğin faaliyetleri hem de hastalığın ne olduğuna ilişkin kapsamlı çalışmalar yapıldı.
Dernek çatısı altında MS hastalarının bir araya gelebileceği bir ortam oluşturduk. Bunun yanında gönüllü fizyoterapi ve rehabilitasyon uzmanları sayesinde MS hastaları için çok önemli olan rehabilitasyon çalışmaları da geçekleştirilmeye çalışılıyor. Bunların yanında halen yürütülmekte olan müzik ve resim kursları var. MS'liler bir koro oluşturdu. Başlarında kendisi de MS'li bir kişi olan bir müzik öğretmeni ve yine MS'li bir kişi olan bir ressamla çok güzel işler başarılıyor.
Mayıs ayının 3. haftası resmi olarak MS haftası...
Türkiye'de MS, aslında tek bir hastalık değil de bir hastalık grubu ya da aynı hastalığın farklı davranış tiplerini gösteren türleridir.Dolayısıyla bir MS hastası hayat boyu hiçbir belirti vermezken bazı MS hastalarında zaman içinde birtakım özürler gelişebiliyor. Bulaşıcı, öldürücü bir hastalık olmadığı gibi bir akıl hastalığı da değil ama toplumumuz maalesef bu konudaki bilgi eksikliği yüzünden birtakım sıkıntılar yaşayan ve bazısı özürlü olan MS hastalarına pek de iyi yaklaşmıyor.
Bir kesim bu hastalara acıyor; ki acınmak hiç güzel bir his değil; bir kesim de diyelim ki yürüme zorluğu olan bir MS hastasını sarhoş gibi görüp onu üzecek, taciz edecek tutumlar içine girebiliyor. Özürlü olan MS hastalarının büyük bir kısmı sokağa çıkmaktan kaçmıyor ve izole ediyorlar kendilerini... Bütün bunları gidermek zorundayız.
Kaynak: Farmaskop
Yorumlar (0)
Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.