İ.Ü.'den İşitme Engelli Öğrenciler İçin Proje

Avrupa Komisyonunun desteklediği uluslar arası bir Leonardo Da Vinci Yenilik Transferi projesi olan 'Spreadthesign Projesi' ile farklı...
Avrupa Komisyonunun desteklediği uluslar arası bir Leonardo Da Vinci Yenilik Transferi projesi olan 'Spreadthesign Projesi' ile farklı ülkelerden işaret dillerinin internet aracılığıyla yaygınlaştırılması amaçlanıyor.
İstanbul Üniversitesi(İÜ), öğrencisi işitme engelli gençlerin daha rahat eğitim görmelerini sağlayacak “e-işit” adlı bir proje hazırlıyor. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo-Televizyon-Sinema Bölümü Başkanı Prof. Dr. Neşe Kars, her bireyin eşit olduğu bir yükseköğretim dilediklerini vurgulayarak, 21. yüzyılda hala engellilerin sorunlarını konuşuyor olmanın, G-20 zirvesine katılan bir ülke için büyük ayıp olduğunu söyledi.
İstanbul Üniversitesi(İÜ) Özürlüler Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından düzenlenen “Engelsiz İstanbul Üniversitesi” konulu sempozyumda, yükseköğrenim gören engelli öğrencilerin yaşadığı sorunlar ve çözüm önerileri masaya yatırıldı. İşitme engellilerin yükseköğrenim olanaklarının geliştirilmesi ve desteklenmesi için elektronik materyal hazırlanması “e-işit” projesinin sonuç raporu açıklandı.
Sempozyumda konuşan İÜ Özürlüler Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Resa Aydın, engelli bireylerin gelişmiş ülkelerde eğitim ve sağlık alanında engelsiz vatandaşlarla aynı olanaklara sahip olduğunu belirtti. Aydın, engelli bireylerin eğitim aldığı takdirde kendilerine bir yol çizdiklerini ve o doğrultuda çaba harcadıklarını vurguladı. Türkiye İşitme Engelliler Milli Federasyonu Başkanı Ercüment Tanrıverdi ise engelli bireylerin dünyaya bakış açılarının farklı olmasının toplum tarafından ötekileştirmeye neden olduğunu söyledi.
İÜ İstanbul Tıp Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı’ndan Prof. Dr. Aydan Oral başkanlığında "Türkiye'de İşitme Engelli Olmak" konulu bir oturumda ise işitme engelli öğrencilerin sorunlarını dile getireceği bir platform oluşturuldu.
'Spreadthesign Projesi' sorumlusu Gökhan Kaya işaret dilini yaygınlaştırma adına hayata geçirilen proje ile ilgili bilgi verdi. Spreadthesign'ın, Avrupa Komisyonunun İsveç Ulusal Eğitim Öğretim Programları Birimi aracılığıyla desteklediği uluslar arası bir Leonardo Da Vinci Yenilik Transferi projesi olduğunu anlatan Kaya, amaçlarının, farklı ülkelerden işaret dillerini internet üzerinden yaymak olduğunu ifade etti. Kaya, projenin iş yaşamına hazırlık için mesleki işaret dilini bireylere kazandırmak, yurtdışında çalışacak işitme engelli bireylerin işaret diline yabancılık çekmelerini önlemek gibi amaçları olduğunu kaydetti. Kaya, bugüne kadar yapılmış en büyük işaret dili literatür çalışması ile engelli bireylere mesleki terimler içeren dil beceresi kazandırdıklarını belirtti.
Sempozyumda, 'İşitme Engellilerin Yükseköğrenim Olanaklarının Geliştirilmesi Ve Desteklenmesi İçin Elektronik Materyal Hazırlanması (E-İşit) Projesi” rapor sonuçları açıklandı. Gazi Üniversitesi KBB Anabilim Dalı Odyoloji Bölüm Başkanı ve E-işit Proje Koordinatörü Yusuf Kemaloğlu, rapor hazırlarken izledikleri yola ve çözüm önerilerine değindi. Çalışmalarını soruların işaret dili ile aktarıldığı anketlerin lise ve üniversite öğrencilerine dağıtılarak başladığını dile getiren Kemaloğlu, anket sonuçlarına göre işitme engelli bireylerin eğitimine yönelik çözüm önerilerini şöyle açıkladı:"Özel eğitim gereksinimi olan bireylere özel müfredat hazırlanmalı. İşaret dilinde üniversite hazırlık kursları hazırlanarak eğitim sürecinde işaret dili tercümanı öğrencilere yardımcı olmalı. İşitme engelli bireylere ders notlarının temini sağlanmalı ya da derslerde not alıcı öğrencilerin yardımı alınmalıdır."
Kemaloğlu, çözümün ilk adımının, Milli Eğitim Bakanlığı ve Türkiye İşitme ve Konuşma Rehabilitasyon Vakfı tarafından Türk işaret dili eğitim programı hazırlanarak ilk-orta öğretim kurumlarına tercüman temin etmek olduğunu vurguladı.
İletişim Fakültesi Radyo-Televizyon-Sinema Bölümü Başkanı Prof. Dr. Neşe Kars, her bireyin eşit olduğu bir yükseköğretim dilediklerini vurgulayarak, 21. yüzyılda hala engellilerin sorunlarını konuşuyor olmanın, G-20 zirvesine katılan bir ülke için büyük ayıp olduğunu söyledi.
"Amacımız yeni fikirlere açık bir ortam yaratmak" diyen Kars, en büyük sorumluluğun ise öğretmenlere düştüğünü kaydetti. Kars, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından işaret dili kullanımının yasaklanmasının ardından bütün eğitimcilerin büyük çaba harcadıklarını vurguladı. Eğitimcileri çabalarından dolayı kutlayan Kars, iletişim kurabilmenin iletişim yollarını öğrenmekten geçtiğini ve bu eğitimin de öğretmenlerin çabaları sonucu ortaya çıktığını söyledi.
Kaynak: Türk İnternet
[ Üyelere Özel ] 01-07-2010 11:36:33
Ben haberde konu edilen sempozyuma katılanlardanım.Eğitimin bu kadar seviyesinin düştüğü böyle bir rezalete rastlamadım.Bu sempozyumu düzenleyen kişi ve kuruluşları daha seviyeli olmaya davet ediyorum.İşitme engellilerin sorunlarını çözmeye aday olduklarını söyleyen kişilerin önce kendi iç dünyalarında sorunları çözmeleri gerekiyor. İşitme engelliler için içler acısı bir durumdu.