06-04-2012 |

Isparta SHADER Özel Eğitim Merkezinin Avrupa Birliği Projesi

ISPARTA SHADER ÖZEL EĞİTİM MERKEZİNİN A.B PROJESİ

2011 yılı teklif çağrısı döneminde Isparta Sosyal Hizmetler Derneği Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezinin teklifini sunmuş olduğu, “Engellilerin İstihdam Edilmesi ile Sosyal Bütünleşmesi - disabled people can be employment with social integration - ” isimli proje Ulusal Ajans tarafından hibe desteği almaya hak kazanmıştır.

SHADER Özel Eğit im Merkezinin teklifini sunmuş olduğu projeye Yılmazlar İlkumut Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi (Çarşamba – Samsun), Isparta Eğitim Uygulama Okulu ve İş Eğitim Merkezi (Isparta), Yaşama Sevinci Eğitim Uygulama Okulu ve İş Eğitim Merkezi (Gölcük – Kocaeli) gönderen ortak olarak dahil olmuşlardır.

Projemiz, başvuru sahibi kurumumuz Sosyal Hizmet Derneği Özel Eğitim ve Rehabilitasyon merkezi, gönderen ortaklarımız Isparta Eğitim Uygulama Okulu ve İş Eğitim Merkezi, Kocaeli Yaşama Sevinci Eğitim Uygulama Okulu Ve İş Eğitimi Merkezi Ve Samsun Çarşamba Yılmazlar İlk Umut Özel Eğitim Ve Rehabilitasyon Merkezinin özel eğitim hizmet verdiği zihinsel engelli öğrencilerinden oluşan ve toplamda 385 zihinsel engelli öğrenci arasından seçilecek olan 34 zihinsel engelli öğrenciyi kapsamaktadır.

Kurumumuzdan 10, Isparta Eğitim Uygulamadan 10, Kocaeli Yaşama Sevinci Eğitim Uygulamadan 4 ve Samsun Yılmazlar İlk Umuttan 10 zihinsel engelli katılımcı projemizde yer almaktadır. Katılımcılarımızın mesleki becerilerini geliştirerek istihdam edilmelerini sağlamak amacıyla oluştuğumuz proje teklifimiz ile zihinsel engelli katılımcıların iş gücü piyasasında yerini almalarını amaçlayarak proje teklifimizi sunmuş bulunuyoruz.

Bu bağlamda Avusturya’da eğitim alacak kurumumuzdan 10 katılımcı fırıncılık mesleğine yönelik olarak 25.03.2012 – 07.04.2012 tarihleri arasında Avusturya: Simultania Judenburg’da yerleştirme faaliyetine katılacaktır. Gönderen ortaklarımızdan Isparta Eğitim Uygulama Okulundan 10 katılımcı ve Kocaeli Yaşama Sevinci Eğitim Uygulama Okulundan 4 katılımcı İtalya:Giovani per l’Europa Onlus’da pastacılık mesleğine dayalı olarak 25.03.2012 – 07.04.2012 tarihlerinde yerleştirme faaliyetine katılacaktır. Bir diğer gönderen ortağımız Samsun Yılmazlar İlkumuttan projemize dahil olacak 10 katılımcı Hollanda DE FAAM'da ambalaj ve montaj mesleğine yönelik olarak 25.03.2012 – 07.04.2012 tarihlerinde yerleştirme faaliyetine katılacaklardır. Projemizin yerleştirme faaliyetlerinin sonucunda fırıncılık, pastacılık ve ambalaj &montaj mesleklerinde eğitim alacak katılımcılarımızın istihdam edilmelerini ve bu alanlara yönelik eleman ihtiyacı olan istihdam edicilerin isteklerine cevap verilmesini sağlayacağız. Haberimizin yayımlandığı bugün itibariyle 34 katılımcımız ve onlara eşlik eden 17 refakatçimiz hareketlilik eylemi kapsamında şu an belirtilen ülkelerde eğitimdedirler.

Yaklaşık 10 gündür farklı ülke kültürleri ile tanışan katılımcılarımızın tamamı, farklı ülke kültürlerini tanıma becerisinin yanı sıra Avrupa Birliği vatandaşlığı becerilerini de geliştirmiş olacaklardır. AB’nin bölgesel eylem planı içerisinde yer alan en önemli amaçlarından birisi eğitim sistemlerini modernleştirip istihdam yaratılmasına yardımcı olunarak işsizlikle mücadele edilmesidir. Bu açıdan projemizin amacı olan temel mantık katılımcılarımızın istihdam edilebilirlik şansını artırarak kendilerine bağımsız hale getirmenin yanında işsizlik sorunlarını da çözmek olduğu görülebilir. Zihinsel engelli çocukların mesleki becerileri kazanarak istihdam edilmesine dayalı bir proje gerçekleştirdiğimizi ve bu durumun AB’nin istihdam politikası ile de direk ilgili olması, Lizbon stratejisi AB’yi on yıllık dönemde bilgiye dayalı en rekabetçi ve dinamik, daha fazla ve daha iyi iş olanaklarına ve daha fazla sosyal uyum ile sürdürebilir büyümeye sahip ekonomi yapmak olduğu görülmektedir.

Katılımcılarımızın tamamı eğitsel hareketliliğe başlamadan önce İngilizce dillerinde hazırlık kursuna katılmışlardır. Katılımcılarımızın bu kursta edindikleri beceriler hem modern yabancı dillerle tanışmaları hem de günlük yaşamda kullanacakları dil becerilerini edinmeleridir. Engelli katılımcılarımızın dil becerilerini, hareketlilik kapsamında edinecekleri iş ve mesleki becerilerle birleştirerek kendilerine daha yeter bireyler haline geleceklerdir. Bu bakımdan projemizin önemi ve katılımcılarına kazandıracağı avantajlar büyüktür.

Hareketlilik projelerinin destekleyen ve ülkemiz adına bu işlemlerin yürütülmesini sağlayan Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi başkanlığının, proje seçmi, yürütülmesi, desteklenmesi konusunda kurumumuza verdiği desteğin bizim için önemi büyüktür. Bu bakımdan ülkemizde bu faaliyetlerin gerçekleştirilmesindeki organizasyonları nedeniyle kendilerine teşekkür ederiz. Projemizin başta katılımcılarımız ve refakatçilerimiz olmak üzere onların aileleri ve kurumlarına hayırlı olmasını temenni eder, ileriki yıllarda proje hazırlamayı düşünen kurumlara gerekli peagojik desteği sunacağımızı deglare ederiz.

Isparta Sosyal Hizmetler Derneği Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi adına;

Prof. Dr Mahmut BÜLBÜL, Sosyal Hizmetler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı,

Hüsnü Bülent ÖZTAŞ, Sosyal Hizmetler Derneği Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü

Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı
Üyelik Gerekli

Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Özel Eğitim Uzmanı