İşitme Engellilere Türk İşaret Dili

İşitme engelliler için yeni alfabe ve yeni gramer içeren `Türk İşaret Dili` geliştirilecek.
Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanı Abdullah Güven, Türkiye`de 200-300 bin işitme engelli vatandaş olduğunu, ancak işitme engelliler tarafından kullanılan Türk Dil Kurumu`nca da onaylanmış resmi bir işaret dili olmadığını söyledi.
Proje aşaması tamamlanan `Türk İşaret Dili Sistemi`nin, engelli vatandaşların sosyal hayata daha aktif katılmasını sağlamaya yönelik olduğunu ifade eden Güven, şöyle konuştu: `Ortak kararın oluşmaması nedeniyle de 50 yıldır Türk İşaret Dili Sistemi de geliştirilemedi. Özürlüler Yasası`nın 2005`te kabulünün ardından 2006`da yönetmelik çalışmaları yapıldı. Bu kapsamda Türk İşaret Dili Bilim ve Onay Kurulu oluşturuldu. Resmi bir işaret dili sistemi oluşturulması için bilimadamlarının da katılımıyla bir proje hazırlandı ve TÜBİTAK`a sunuldu.`
Proje kapsamında Türkiye genelinde bir alan çalışması yapılmasının planlandığını dile getiren Güven, `Türkiye genelinde işitme engellilerin kelimeleri nasıl kullandığına bakılacak. Bilgisayar ortamında yapılan incelemenin ardından ortak bir gramer de oluşturulacak` dedi.
Projenin en geç gelecek yılın sonunda hayata geçirilmeye başlayacağı kaydeden Güven, sözlerini şöyle tamamladı: `İşaret dilinin de konuşma dili gibi farklı kullanımları var. İşitme engelli vatandaşlarımız kendileri arasında anlaşıyor, ancak biz bu iletişimi en üst seviyeye çıkarmayı hedefliyoruz. Mevcut kullanılan işaret sisteminin belli bir grameri yok. Ayrıca resmi kurumlar tarafından da kabul edilen bir dil değil.
Hazırladığımız projeyle bu tür sorunlar ortadan kalkacak. Önemli bilimadamlarının katkılarıyla yapılan proje sayesinde işitme engelliler için yeni bir alfabe ve yeni bir gramer oluşturulacak.`
Kaynak: AA
Yorumlar (0)
Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.