Görme Engelli Öğrenciler Karenin Yuvarlak Olmadığını Öğrendi

Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu(TÜBİTAK) Bilim İnsanı Daire Başkanlığı tarafından organize edilen Ortaöğretim Öğrencileri Proje Yarışması`nın Antalya sergisi açıldı.
Akdeniz Üniversitesi kampüsü içindeki Olbia Çarşısı`nda açılan sergide 38 proje sergileniyor.
Antalya`nın yanı sıra Burdur, Isparta, Denizli, Konya illerinden de projelerin yer aldığı sergi 2 gün açık kalacak. Bu süre içinde bilgisayar, biyoloji, fizik, kimya, matematik, sosyoloji, tarih ve yer bilimleri dallarında 7 proje Ankara`daki ulusal elemelerde sergilenmek için finalist olarak seçilecek.
Sergilenen birbirinden ilginç projeler arasında `Görme Engelli Öğrencilere Işık Tutacak Düzenek` adındaki proje de yer aldı. Fizik dalındaki projeyi Antalya Akev Koleji öğrencilerinden Fuldan Doğrul ile Burcu Özel hazırladı. Oldukça basit bir yapıya sahip proje, görme engelli öğrencilerin fen alanındaki derslerde başarılı olmaları için tasarlandı.
Okullarındaki görme engelli arkadaşlarının bu dersleri anlamadıklarını fark etmeleri üzerine bu projeyi geliştirdiklerini anlatan Burcu Özel, `60x50 santimetre ebadında bir metal üzerine aralarında 5 santimetre olan 77 delik açtık. Bunun üzerinde vektör ve optik konularını anlattık. Konuları anlatmadan önce bir test uyguladık. Soruların 3,5`ine cevap verebilirken bizim anlatımımızdan sonra 9,5`ini doğru yanıtladılar.` dedi.
Projelerinin daha da geliştirilerek görme engelli öğrencilerin başarısının artırılabileceğine inanan Funda Doğrul, `Projemizden önce arkadaşlarımız karenin yuvarlak bir şekli olduğunu düşünüyordu. Şimdi nasıl olduğunu biliyorlar.` diye konuştu.
Sergideki bir diğer ilginç proje de `Cansı Cankurtaran` oldu.
Isparta Süleyman Demirel Fen Lisesi öğrencilerinden Ahmet Ozan Koyuncu ile Aydın Dinçer`in tasarladığı proje trafik kazalarında yer tespitini kolaylaştırıyor. Araçlardaki sensörlere takılan bir çip kazayı algılıyor. Araçtaki GPS sayesinde 112 merkezine aracın yerini noktasal olarak bildiriyor. Projeleri sayesinde çok önemli olan yer tespitinin ve ilk yardım süresinin kısaldığına işaret eden öğrencilerden Ahmet Ozan Koyuncu, detayları şöyle anlattı: `Kazadan sonra araç konum bilgisinin yetkiliye bildirilmesi çok önemli. Projemiz bu süreyi 20 saniyeye indiriyor. Sürücü bu süre içinde sistemi kapatmazsa sistem otomatik olarak devreye giriyor ve acil çağrı yapmaya başlıyor. Sürücü hafif bir kaza atlatmış ve yardıma ihtiyacı yoksa sistemi elle devre dışı bırakabiliyor.`
İtalya`da dün meydana gelen ve yüzlerce insanın ölümüne sebep olan deprem tazeliğini korurken Antalya Yusuf Ziya Öner Fen Lisesi öğrencisi Fatma Yanar`Depreme Dayanıklı Ev Projesi`ni ortaya koydu.
Büyük bir beton havuzun içine yerleştirilen çelik tabakanın üstüne bilye yerleştiren Yanar, evi bu sistem üzerine oturtmuş. Evi çelik yaylarla duvara sabitleyerek binanın sallantı esnasında çarparak zarar görmesini önüne geçmiş.
Yanar, projesinin normal evlere göre çok pahalı olduğunu kabul ederek, `Özellikle okul ve hastane gibi yerlerde uygulanabilir. Ülkemiz bir deprem bölgesi. İstanbul`da 7 şiddetinin üzerinde deprem beklenmesine karşın gerekli önlemler alınmıyor. Bu duruma dikkat çekmek istedim.` ifadesini kullandı.
(CİHAN)
Yorumlar (0)
Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.