Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Uzun Açıklaması
Özel BSK Kütahya Anadolu Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Fatih Uzun, fiziksel olarak ağır işlerde veya uzun süre aynı pozisyonda çalışanlar, işinden memnun olmayanlar ve monoton iş hayatı olanlarda boyun kireçlenmesi riskinin fazla olduğunu bildirdi.
Dr. Uzun, yaptığı yazılı açıklamada, boyun kireçlenmesinin, boyun omurları ve aralarında bulunan disk yapılarının yıpranması sonucu ortaya çıktığını belirtti.
Meydana gelen değişikliklerin omuriliğin geçtiği kanalı veya omurlar arasından çıkan sinirlerin geçtiği kanalları daraltarak sinirlerde baskı oluşturduğunu, buna bağlı olarak boyun ve kollarda ağrı ve uyuşma geliştiğini ifade eden Dr. Uzun, şikayetlerin sıklıkla 40-50 yaşlar arasında ortaya çıktığını ve yaş ilerledikçe görülme sıklığının arttığını duyurdu.
Dr. Uzun, boyunda ağrı, boyun hareketlerinde kısıtlılık ve gerginliğin en sık görülen yakınmalar olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"Ağrı sıklıkla boyun hareketleriyle artan, dinlenince azalan nitelikte bir özellik taşıyor. Bunların dışında baş ağrısı da gelişebiliyor. Boyun kireçlenmesinde sinir basısına bağlı olarak kol ağrısı, uyuşma, kas güçsüzlüğü ve duyu kusurları olabiliyor. Boyun ağrısı omuzlara ve sırta yayılabiliyor. Ağrı süresi uzadıkça uyku bozukluğu, depresyon şikayetleriyle karakterize kronik ağrı sendromu denilen tablo gelişiyor. İleri yaştakiler, fiziksel olarak ağır işlerde veya uzun süre aynı pozisyonda çalışanlar, işinden memnun olmayanlar, monoton iş hayatı olanlar, kilolu kişiler, ciddi omurga eğrilikleri olanlarda boyun kireçlenmesi riski daha fazladır.
Boyun kireçlenmesine karşı ağır kaldırmamaya dikkat edilmeli, bilgisayarla çalışırken boyunun doğal pozisyonunu bozmayacak şekilde ayarlamalar yapılmalı, bilgisayarın durduğu masa ile oturulan iskemlenin yüksekliği orantılı olmalıdır. Bilgisayar göz hizasına göre ne çok aşağıda ne de çok yukarıda olmamalıdır. Sırtın desteklendiği uygun bir iskemlede oturan kişinin başı 10-15 derece öne eğildiği pozisyon en uygun olanıdır. Sık telefon görüşmesi yapanlar kulaklık biçimindeki telefon ahizelerini tercih etmelidir. Çok yüksek veya alçak yastıklar önerilmez, yastığın boyun boşluğunu desteklemesine dikkat edilmelidir."
- KÜTAHYA (Anadolu Ajansı)
Yorumlar (0)
Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.