25-04-2007 |

Engelliyi Hayata Döndüren Proje

Bugün... Kadıköy Belediyesi'nin MESS Eğitim Vakfı'nın ortaklaşa yürüttüğü proje İstanbul'da yaşayan engelli vatandaşların umudu oldu.

Projeye Beşiktaş Belediyesi'nin de destek vermesinin ardından 320 engelli işe yerleştirildi.

Hayatımın bir telefonla değişeceğini bu denli değişeceğini bilmiyordum. Telefondaki ses beni bilgisayar kursuna çağırıyordu. Dışarıya çıkmaya, insanlarla konuşmaya tekrar alıştırdı beni. Yaşamının bittiğini, hiçbir şey yapamayacağımı düşündüğüm bir anda, bir kurs bana yeni umutlar kazandırdı." Bu sözler, doktor hatasıyla felç geçirdikten sonra hayata küsen Suzan Kartal'a ait. O, şimdi Kadıköy Belediyesi ile MESS Eğitim Vakfı'nın ortaklaşa yürüttüğü Engellilerin İstihdamına Yönelik Sosyal Sorumluluk Projesi kapsamında verilen bilgisayar, büro yönetimi ve iletişim gibi eğitimlere katılıyor. Yürüme engelli Erdinç Seçkin de bu eğitimle iş hayatında yetersiz oldukları yönündeki önyargıların kırılacağını düşünüyor.

8.5 MİLYON ÖZÜRLÜ VAR

Türkiye Özürlüler Araştırması'na göre özürlü nüfusun toplam nüfus içindeki oranı yüzde 12,29. Buna göre Türkiye'de 8,5 milyon kişi özürlü olarak yaşamını sürdürüyor. Özürlülerin eğitim düzeyinin oldukça düşük olduğu görülüyor. İmkansızlıklar nedeniyle özürlülerin yüzde 36'sı okuma yazma bilmiyor; yüzde 41'i ilkokul mezunu, yüzde 6,9'u lise mezunu. Yüksek okula devam edenlerin oranı ise sadece yüzde 2,4. Ayrıca İşkur'a kayıtlı özürlülerin yüzde 75'inin herhangi bir mesleği bulunmuyor.

320 KİŞİYE İŞ BULUNDU

Kadıköy Belediyesi, engelli vatandaşların istihdamı için 2005 yılından itibaren başladı. Projede 2007'den itibaren MESS Eğitim Vakfı'nın eğitimleri verilmeye başlandığı ifade eden Kadıköy Belediyesi Başkan Yardımcısı İnci Beşpınar, "Şu ana kadar 320'yi aşkın engelliyi işe yerleştirdik. Engelli vatandaşların istihdamı da zor oluyor. Yerleştirdiğimiz rakam çok önemli. Projenin sahibi olmaları için İstihdam Merkezi'nde de engellileri çalıştırıyoruz. İşe yerleştirdiğimiz engelliler için hiçbir şikayet almadık. Hepimizin birer engelli olma potansiyelimiz var. Başımıza ne geleceği belli değil" diye konuştu.

Kaynak: http://www.tsd.org.tr/index.php?option=com_content&task=view&id=1910&Itemid=1837

Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı
Üyelik Gerekli

Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.