04-12-2008 |

Engellilerin Engellerini Kaldıralım.

3 Aralık Dünya Sakatlar Gününde engelliler sorunlarını çözüm için alanlardaydı

İl Sosyal Hizmetler Müdürü Murat Konan, Engellilerin üreten bireyler olarak kendi kendilerine yeterli duruma gelebilmeleri amacıyla devletin yanı sıra sivil toplum kuruluşların gösterdiği özverili çabalar geleceğe ilişkin umutları arttırdığını söyledi.

3 Aralık Dünya Sakatlar Günü etkinlikler kapsamında; Türkiye Sakatlar Derneği Malatya Şubesi Başkanı Ali Haydar Koyun Anıt`a çelenk sundu. Çelenk sunum törenine, İl Sosyal Hizmetleri Müdürü Murat Konan Türkiye Sakatlar Derneği Malatya Şubesi Başkanı Ali Haydar Koyun ve çok sayıda engelli vatandaş katıldı.

KONAN, İNSAN DOĞANIN EN DEĞERLİ VARLIĞIDIR

İl Sosyal Hizmetler Müdürü Murat Konan, İnsanlığın elde ettiği büyük kazanımlardan biri, "insanın doğadaki en değerli varlık olduğu" anlayışına ulaşılması ve bireyler arası eşitliğin, çağdaşlığın, temel ilkelerinden biri durumuna geldiğini söyleyerek," Renk, dil, ırk, din, cinsiyet ve mezhep ayrımı gözetilmeksizin ve fiziksel durumlarına bakılmaksızın toplumu oluşturan tüm bireylere eşit hak ve imkanların sağlanması, çağdaş devlet ve çağdaş toplum olmanın gereğidir" dedi.

"ENGELLİLİK SADECE AİLELERİN SORUNU DEĞİL"

Engellilik, yalnızca engellilerin ya da ailelerinin karı karşıya bulunduğu bir sağlık sorunu olamadığını belirten Konan, sosyal boyutlarıyla toplumu yakından ilgilendiren ve tüm bireylerin ortak çabasını gerektiren bir konu olduğunu aktardı.

"ENGELLİLER KONSEYİ KURULDU"

Konan, Vali Halil İbrahim Daşöz başkanlığında, engellilerle ilgili sorunların tartışıldığı ve çözüm bulunması için gayretli çalışmaların ortaya konduğu ve iki ayda bir toplanan İl Sosyal Hizmet Müdürlüğünün sekretaryalığını yaptığı engelliler konseyinin kurulduğunu belirtti.

"HERKESE EŞİT KOŞULLAR SAĞLANMALI"

Yarınlarına güvenle bakabilen, mutlu ve huzurlu bir toplum yapısına ulaşılması adına yapılması gerekeni sıralayan Konan;" Engelli olsun ya da olmasın tüm vatandaşların sağlık, eğitim, ulaşım, istihdam ve sosyal haklar gibi sorunlarının çözülmesi ve onların daha iyi yaşam koşullarının sunulması ile sağlanmalıdır" diye konuştu.

"HERKES ÖZVERİLİ OLMALIDIR"

İl Sosyal Hizmetler Müdürü Murat Konan, Engellilerin üreten bireyler olarak kendi kendilerine yeterli duruma gelebilmeleri amacıyla devletin yanı sıra sivil toplum kuruluşların gösterdiği özverili çabalar geleceğe ilişkin umudun artmasını sağladığını sözlerine ekledi.

KOYUN: ENGELLİ İSTİHDAMI

Ülkemizdeki verilerin toplam nüfusumuzun yüzde 12,29`unun engellilerden oluştuğuna işaret etmekte olduğunu bildiren Türkiye Sakatlar Derneği Malatya Şube Başkanı Ali Haydar Koyun, " Sonuç olarak engelliler toplumun gözardı edilemeyecek büyüklükteki bir kesimi olarak sahip oldukları hakları kullanabilmek için dünyanın her yerinde yaşam mücadelesi vermektedir. Son bir yıllık dönemde ülkemizde bazı yönlerden bizleri sevindiren gelişmeler yaşanmıştır. 2022 affı, engelli çocukları olan annelere erken emeklilik, ÖTV`deki sorunun çözülmesi, engelli istihdamını teşvik bu çerçevede sayılabilir" dedi.

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Koyun, yeni sistemle engelli vatandaşlarımıza ortalama 10-15 derece daha az yeti kaybı gösteren sağlık kurulu raporları verilmekte olduğunun altını çizerken, "Dereceler aşağıya inerken, haklardan yararlanmak için getirilen yüzde 40 engellilik oranı aşılmaz bir duvar gibi karşımıza dikilmektedir. Bu nedenle binlerce engelli istihdamda, vergi indiriminde, emeklilikte, engelli aylığı bağlanmasında,  eğitimde sahip olduğu hakları yitirmektedir.

Engellilerin ölçütüyle ilgili olarak yetkili hastanelerin verdiği raporların, Maliye Bakanlığı Merkez Sağlık Kurulu tarafından tümüyle keyfi biçimde değiştirilmesi de bir başka önemli ve acil sorun olarak çözüm beklemektedir" şeklinde konuştu.

İSTEKLER

Açıklamasının son bölümünde ise Koyun, engelli vatandaşlarımızın isteklerini ise şu şekilde sıraladı, " Engelliler en temel haklarından yararlanmak için dahi kapılarının dışına çıkamaz durumda kalmaktadır. Evler engelliler ve aileleri için adı konulmamış hapishaneye dönüşmüştür. Engellilere bağlanan aylıklar, yine devletin belirlediği açlık sınırının altında kalmaktadır. Çalışma olanağı bulamayan bir engellinin aylık yaklaşık 150 YTL ile yaşaması, varsa ailesini geçindirmesi istenmektedir. Kısacası kimi olumlu gelişmelere karşılık, temel noktalardaki olumsuzlukların sürmesi bizlerin yeterince sevinmesine de engel olmaktadır.

Sıraladığımız bu sorunların çözümleri ise sanıldığından çok daha büyük etkiye, engellilerin yaşamının herkesle eşit koşullara taşınmasına hizmet edecektir. Haklardan yararlanmak için getirilmiş olan yüzde 40 engelli olmak sınırı, en az yüzde 30`a çekilmelidir. İstihdam, vergi indirimi, emeklilik gibi her alanda engellilere tanınan haklardan yararlanmak için yetkili hastanelerin verdiği sağlık kurulu raporu geçerli tek belge olmalıdır. Engellilere bağlanan aylıklar insan onuruna yaraşır bir yaşam için yeterli düzeye getirilmelidir. Tedavi ve ilaç-tıbbi malzemelerin nedeniyle katılım payı alınmasından vazgeçilmeli, bunların bedelleri yükseltilmelidir. Engellilerin eğitimin sürekli olduğu ve yeterli koşullar, kadrolarla sürdürülmesi gerçeği unutulmadan gerekli düzenlemeler yapılmalıdır."

Kaynak: http://www.gunestv.com/haber.php?theKey=630 Malatya

Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı
Üyelik Gerekli

Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.