Engellilere Eğitim Kampusü

4.5 milyon YTL harcanan tesiste, aynı anda 450 özürlüye mesleki eğitim verileceği, atölyelerin açılacağı ifade edildi
İzmir, bir ilke daha imzasını atıyor. Engellilere meslek eğitimi verecek Türkiye'nin en büyük eğitim kampusü, Örnekköy'de inşa edildi. 4 milyon 500 bin YTL harcanan bina, aynı anda 450 engelliye mesleki eğitim verecek kapasiteye sahip. İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı olarak faaliyet gösterecek binada mobilya ve dekorasyon, marangozhane, mum, galoş, el sanatları ve evekonomisi atölyeleri bulunacak.
Üretilen ürün ve eserlerin satışı için stantların da bulunacağı okulda engellilere yemek pişirme eğitimi de verilecek. İç tefrişi Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Araçları Donatım Daire Başkanlığı tarafından yapılacak binanın, en geç Ekim ayında faaliyete geçmesi planlanıyor.
9 BLOKTAN OLUŞUYOR
Engelli vatandaşlara meslek öğreterek iş sahibi yapma amacıyla kurulmasına karar verilen mesleki eğitim merkezinin inşaatına, 20 Şubat 2007 tarihinde başlandı. İnşaatı geçtiğimiz günlerde tamamlanan bina, Karşıyaka Belediyesi tarafından 25 yıllığına İl Özel İdaresi'ne tahsis edilen 25 dönümlük arsa üzerine kuruldu. 9 bloktan oluşan dev bina için İl Özel İdaresi bütçesinden 4 milyon 500 bin YTL harcandı. Binanın inşaatı, "Hayranoğulları" isimli müteahhit firma tarafından yapılırken, kontrolörlüğünü Bayındırlık İl Müdürlüğü gerçekleştirdi.
Önümüzdeki günlerde binayı Bayındırlık İl Müdürlüğü'nden devralacak olan İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Engelli Eğitim Merkezi için gerekli hazırlıkları başlattı. Binaya önce, 1993'ten beri faaliyetini sürdüren 152 öğrenciye sahip Konak İş Eğitim Merkezi taşınacak.
SATIŞ İMKANI
Projesi, İzmir'deki engelli kuruluşlarının görüşleri alınarak hazırlanan binada farklı engelli grupları için yaklaşık 20 mesleki eğitim atölyesi bulunuyor. Binadan aynı anda 300 zihinsel, 75 ortopedik, 25 işitme ve 50 görme engelli olmak üzere 450 engelli yararlanacak. Zihinsel ve ortopedik engellilere akademik eğitimle birlikte mobilya ve dekorasyon, marangozhane, mum, galoş, el sanatları ve ev ekonomisi atölyelerinde eğitim verilecek. 3 yıl sürecek bu eğitimler sonunda sertifika alacak engellilere iş de bulunacak. Ayrıca görme engellilere baston kullanma ve bilgisayar, işitme engellilere de dudak okuma ve bilgisayar kursları verilecek.
Uzman eğitmenler tarafından mesleki eğitimin verileceği binada engellilere satış olanağı da tanınacak. Eğitimler sırasında üretilen ürünlerin satışı için de okul içinde stantlar kurulacak. Ayrıca okulda başta yakın olması sebebiyle Atatürk Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) ve talep eden firmalara fason parça üretimi de yapılması amaçlanıyor.
Kaynak: http://www.yeniasir.com.tr
[ Üyelere Özel ] 02-09-2008 18:10:29
\t \t\tEğitim kambüsü engelli gençlerimize yeterli mesleki eğitimi kazandırmasını diliyorum. Ben samsunda iş okulu mezunu öğrençi velisiyim. Büyük umutlarla gönderdiğim iş okulundan 4 yıl boşa geçen zaman telafisi mümkün olmayan davranış bozukluğu sonucunda seltifika almaya hak kazandık bu seltifikanın gecerliliği olduğu kanısında deyilim iş okuluna başlarken atölyeler bana büyük heycan vermişti zamanla bu atölyelerin göstermelik olduğunu anladım iş okulları yönetmenliği mutlaka deyişmeli öğrençilerin kendi el becerilerinin ürünü işler yapılmalı korumalı iş yerleri belediyeler bünyesinde kurulmalı uzun yılların verdiği tecrübe ile bu yavrularımızı hiçbir özel sektör bünyesinde çalıştırmak istemiyor nedeni engellilik bilinçi toplumumuza yerleştirilmemiş engelli ,bireye sahip aileler yük altında onlarda kolayını bulmuş bu yavrularımızı yok sayıyorlar Tüm yetkililere sesleniyorum ülkemizde zihinsel engellilerin eğitimi kağıt üzerindeki gibi deyil araştırılırsa gecekler görülecektir .
\t \t
[ Üyelere Özel ] 02-09-2008 14:51:27
İyiler her zaman kazanır Özel sektörün yanında devlet kurumlarıda güzel işler yapmakta ve bazanda örnek olmaktalar. Teşekkür ediyorum.Ancak yorumunuzdaki eleştirilere katılmıyorum. el insaf o uygunsuz raporları verenler,yaşlılara rapor verenler, devletin , aynı bakanlığın kurumları değilmi, aynı bakana bağlı değilmi, bakanlığın müfettişleri yokmu,varsa ne işlem yapmışlar, neden kapatılmadılar, hala nasıl eğitime devam ediyorlar, Başta sayın bakanımız olmak üzere kimsenin sözle yakınmasına gerek yok yetkisini kullanıp işlem yapsın ve ya yaptırsın bir kurumu sadece rehabilitasyonları zan altında bırakmak degil mahiyetindekileri tüm ilgili birimleri birlikte değerlendirmeli ve iyi kötü ayırılmalıdır. Böylece düzgün çalışan kurumlar da üzülmemiş olur.Muharrem Orhan
[ Üyelere Özel ] 02-09-2008 13:08:14
1 Temmuz 2005 tarihinde yürürlüğe giren özürlüler yasası ve buna bağlı olarak sosyal güvencesi olmayanların da özel eğitim almaya hak kazanması ülkemizde özel eğitim sektörünü yarattı. Bu alana sırf kar amacıyla giren ve amaca ulaşmak için her yolu mübah sayan girişimciler(!), özel eğitimde bu noktaya gelinmesine yol açtılar. Gelinen nokta nedir? 1 engelliye birden fazla fatura kesilmesi, Denizli örneğinde olduğu gibi takdirlik,teşekkürlük ilköğretim öğrencileriyle, 65-70 yaşındaki yatalak hastaların büyük çoğunluğu oluşturduğu 1500 öğrencili ve ortaklarını devlet çalışanlarının oluşturduğu kurumlar vs.. vs...
İzmir'de bu konuda büyük bir adım atılmıştır. Diğer illere de örnek oluşturmasını dilerim. Çözüm budur: devlet,STK'lar,aileler biraraya gelecek; sömürünün,istismarın önüne geçecek... Emeği geçenleri kutlarım.