29-06-2011 |

Engellilere Büyük Engel!..

Tüm dünyada engellilere karşı duyarlılık çağrıları yapılırken Adana'da engelli bireylerin önüne yeni engeller çıkarılıyor

Engellilere Özel Eğitim Kurulu raporu veren Seyhan Rehberlik ve Araştırma Merkezi'nde (Seyhan RAM) engelli ailelerinin tepkisi bir ilginç bir gerçeği ortaya çıkardı. Seyhan RAM Müdürlüğü'ne 1983 yılında tahsis edilen Olgunlaşma Enstitüsü binasındaki yerinin müze yapılmak üzere enstitüye tahsis edildiği ve Seyhan RAM'a da 2005 yılından bu yana kullanılmayan ve içi adeta harabeyi andıran eski Sağlık Eğitim Merkezi'nin tahsis edildiği ortaya çıktı. Seyhan RAM Müdürü Tahsil Etike, konu hakkında bilgi verme yetkisinin bulunmadığını belirtti.

OLGUNLAŞMA ENSTİTÜSÜ MÜZE YAPMAK İÇİN RAM'IN YERİNİ İSTEDİ

Olgunlaşma Enstitüsü yaklaşık iki yıl önce Seyhan RAM'ın kullandığı ve ağır engelli bireyler için düzenlenmiş görüşme odaları, test odaları, Özel Eğitim Değerlendirme Kurul odası, veli bekleme ve konferans salonu olarak kullandığı zemin katın müze yapılmak üzere kendisine tahsisini istedi. Valilik ve Milli Eğitim Müdürlüğü oluruyla bu istek gerçekleşti.

ENGELLİLERE TAM BİR ENGEL!..

Valilik, Seyhan RAM'a ise daha önce Sağlık Eğitim Merkezi olarak kullanılan ve yaklaşık 6 yıldır kullanılmayan Tepebağ Mahallesi 27004 Sokak'taki (eski Kurtuluş İlköğretim Okulu) binayı tahsis etti.  2005 yılından bu yana kullanılmadığı öğrenilen binanın içi adeta bir harabeyi andırırken, uçucu madde bağımlılarının da binanın arka tarafında bodrum katına açılan pencere camlarını kırdığı gözlendi. Bina içerisinde alkol ve uyuşturucu madde atıklarının varlığı dikkat çekerken, bodrumuyla birlikte 7 katlı binanın içler acısı olduğu tespit edildi. Konunun uzmanlarından edinilen bilgilere göre tadilat için binlerce lira harcanması gereken atıl durumdaki binanın engelliler için tam bir engel oluşturacağı kaygısı hakim. Çevre sakinleri binanın depreme karşı dayanıklı olmaması nedeniyle boşaltıldığını öne sürerken, binanın içinden deprem yönetmeliğine uygunluğunun ölçülmesi için numuneler alındığı göze çarpıyor.  Abidinpaşa caddesinden sözkonusu binaya ulaşmak için ise engellilerin bir rampayı aşması gerekiyor.

BİNANIN MİLLİ EĞİTİM TARAFINDAN UYGUN HALE GETİRİLMESİ GEREKİYOR

Milli Eğitim Bakanlığı'nın Rehberlik ve Araştırma Merkezi Açma Yönergesi'nin "Merkez binası" başlıklı 10. maddesine göre binanın RAM'dan yararlanacak olan öğrenci, veli ve diğer bireylerin kolaylıkla ulaşabileceği merkezi bir yerde olması, kullanılacak yerin hizmetler için uygun duruma getirilmiş, biri sesten yalıtılmış olmak üzere en az altı odası, bir depo ile çok amaçlı kullanılabilecek bir salonunun bulunması, bina girişlerinin ve çevre düzenlemelerinin engellilerin kolay yararlanacakları şekilde düzenlenmiş olması, bakım ve onarımının tamamlanmış olması veya açılmasına karar verilen binanın bakım ve onarım masraflarının teklifi veren il/ilçe milli eğitim müdürlüklerince karşılanması gerekiyor.

"BİLGİ VERME YETKİM YOK"

Konuyla ilgili sorular yönelttiğimiz Seyhan RAM Müdürü Tahsil Etike, konuyla ilgili açıklama yapma yetkisinin bulunmadığını belirterek, "Devletimiz bizim nerede çalışmamızı isterse biz orada çalışırız. Konuyla ilgili bilgi verme yetkim yok" diye konuştu.

(Haber Merkezi)

Kaynak: http://www.yeniadana.net

Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı
Üyelik Gerekli

Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.