Engelliler ve Aileler Neler Yapmalı?

Engelli çocukların eğitimi için önce engelli nedenine bakmak gerektiğini anlatan Seyrek “Biz engelliyi doğum öncesi sonrası ve sırasında olmak üzere 3 gruba ayırıyoruz. Bugüne kadar yapılan araştırmalar sonucunda, beyine oksijen gitmemesi halinde hangi nokta deformasyona uğradıysa orasıyla ilgili problem yaşanıyor. Zihinsel engellilerde eğitilebilir, öğretilebilir ve sınır düzeydeki zihinsel engelliler. Zeka düzeyleri ölçümleriyle bunları anlayabiliyoruz. Türkiye genelinde rehabilitasyon merkezleri Milli Eğitim bakanlığına bağlı. Milli Eğitimin bir takım prosedürleri var. Bu prosedürlerden sonra bu merkezlere gönderiliyor. Yani bu çocukların kaç saat eğitim alması gerektiği hangi eğitimleri alması gerektiği bu aşamalarda belirliyor. Zeka düzeyi 0-25 yaş arası olan engelliler öğretilebilir engelliler sınıfına girerken, 25-50 seviyesindekiler ise eğitilebilir engelliler oluyor. Birde sınır düzeyinde olanlar var ki onlarda topluma daha hızlı adapte olanlar.” diye konuştu.
Türkiye nüfusunun %12’sinin engelli olduğunu vurgulayan Sevda Seyrek “Bana göre daha çok fazla. Yapılan bir takım çalışmalarla engelli sayısına ulaşılabilir Alandaki insanların o tanıya bakışı çok farklı. Son çıkan yasayla sosyal güvencesi olsun olmasın engelli çocukların eğitimi devletçe garanti altına alındı. Bu tarih itibariyle gerçek engelli olan ortaya çıkmaya başladı.” dedi.
Yaklaşık 1 saatlik programda Engellilerin ve ailelerin neler yapması gerektiğini ve kurumlardaki ve sektördeki zorlukları ve çözüm yollarını anlattı.
Kaynak: http://www.sanliurfa.com/news_detail.php?id=8666
Yorumlar (0)
Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.