Engelliler Konfederasyonu: Özürlüler Muhtaçlık Yasası Kapsamından Çıkarılsın

Altı Nokta Körler Derneği Fethiye Şubesi tarafından "Özürlü sorunları ve çözümleri" başlıklı bir konferans düzenlendi. İlçede yaşayan özürlülerin ve üniversite öğrencilerinin katıldığı konferansta Altı Nokta Körler Derneği Genel Başkanı Süha Sağlam, Engelliler Konfederasyonu Başkanı Turhan İçli ve Türkiye Körler Federasyonu Başkanı Hasan Tatar konuşmacı olarak yer aldı.
Konferansta Özürlü Hakları üzerine konuşan Altı Nokta Körler Derneği Genel Başkanı Süha Sağlam Türkiye nüfusunun yüzde 12.9'unu özürlü vatandaşların oluşturduğunu açıkladı. Türkiye'de 8 milyon insanın engellilerle direk ilintili olduğunu belirten Sağlam, 4 kişilik aile baz alındığında bu sayının 30 milyona ulaştığını ifade etti.
Sağlam'ın ardından konuşan Engelliler Konfederasyonu Başkanı Turhan İçli ise engelliler için yapılan yasal düzenlemelerdeki eksikliklere değindi. Özürlülülerle ilgili yasal düzenlemelerde ilerleme kaydedilmesine karşın uygulamadaki sorunların arttığına dikkat çeken İçli, 2022 sayılı yasa çerçevesinde sakat ve yaşlılara devlet tarafından ödenen parayı eleştirdi. Bu yasa çıkarıldığı zaman yaşlı ve özürlülülere asgari ücretin yarısı kadar para ödendiğini ifade eden İçli, "İnsanlara bir müddet bu şekilde ödeme yapıldı. Fakat daha sonra bu ödemeler 90 TL'ye düşürüldü. 2005 yılından itibaren de yeniden aylık 270 TL'ye yükseltildi. Fakat ödenen miktar yükselince daha önce uygulanmayan bazı şartlar yeniden hatırlanmaya başlandı. Buna göre sana bakacak kimse olmayacak. Ayrıca herhangi sosyal güvence ve verasetten faydalanmayacaksın. Yani bu aylığı alabilmesi için bir özürlü ve yaşlının dünyada tek başına kalması gerekiyor. Biz de diyoruz ki engelliler bu muhtaçlık yasasından çıkartılsın. Bunun yerine tazminat yasası çıkartılsın. Sakatlık toplumsal bir olgu olduğu için sakatlık masrafları devlete tazmin edilmeli. Maaş ödeme kriterleri yeniden asgari ücret üzerinden düzenlensin." dedi.
(CİHAN)
Yorumlar (0)
Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.