Engelliler İçin Hazırlanan Proje

"Katılımcı Yerel Kalkınmada İyi Örnekler Konferansı" kapsamında ödül için başvuran 131 projeden değerlendirmeye alınan 14 proje arasından seçilen 6 projeye ödül verildi.
Sabancı Vakfı stratejik program alanları olarak belirlediği 'Kadın', 'Engelliler' ve 'Gençler' ile ilgili seçilen 3 projeye her biri 10 bin YTL değerinde olan toplam 3 ödül verirken, diğer 3 projeye de Friedrich Naumann Vakfı tarafından görüş alışverişinde bulunmak üzere Avrupa Seyahati Ödülü verildi.
Diyarbakır Vali Yardımcısı Suat Seyitoğlu başkanlığında Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından hazırlanan "Bedensel Engelliler Ayakkabı İmalatçılığı ve Biçki Dikiş Atölyesi Projesi" Ankara'da 23-24 Mayıs 2008 tarihlerinde düzenlenen 'Katılımcı Yerel Kalkınmada İyi Örnekler' proje yarışmasında üçüncü oldu.
Seyitoğlu tarafından sunumu yapılan proje, 131 proje arasında örnek gösterilen 14 proje arasında yerini aldı. Daha sonra yapılan elemelerde en iyi 6 proje arasına girerek üçüncülük ödülünü aldı.
Diyarbakır Vali Yardımcısı Suat Seyitoğlu, 10 bin YTL ödülün zihinsel engellilerin istihdam edilmesi için hazırlanacak başka bir projede kullanılacağını söyledi.
Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'nın önceliğinin Türkiye'de özellikle yerelde bedensel engelli kişilerin topluma kazandırılması, kendilerine olan güvenlerini en üst seviyede tutmalarının sağlanması ve kalifiye birer eleman haline getirilerek sosyal ve ekonomik hayata katkı sağlamaları olduğunu vurgulayan Seyitoğlu, Bedensel Engelliler Ayakkabı İmalatçılığı ve Biçki Dikiş Atölyesi Projesi'nin amacının ise Diyarbakır'da yaşayan bedensel engelli kişilerin hayata kazandırılması olduğunu belirtti.
Proje kapsamında bedensel engelli bireylerin gerek kendi çalışma ortamlarında gerekse vakıf tarafından düzenlenen sinema, konser, tiyatro gibi kültürel etkinlikler sayesinde sosyalleştiğini anlatan Seyitoğlu, "Daha önceleri elinden bir iş gelmeyen olarak düşünülen bedensel engelliler şu anda bir mesleğe sahip ve mesleğini icra ederek sosyal ve kültürel hayata bağlanmışlardır. Proje, başlangıcında 10-15 kişi olan kursiyer sayısını şu anda 40-45 profesyonel işçi sayısına çıkararak yerel ölçekte etkili bir istihdam potansiyeli oluşturmuştur. Pazar payının konfeksiyon ve ayakkabıcılık sektörlerine kayması ve bu yönde geliştirilmesi bedensel engellilere ek gelir ve iş kazandırmıştır. İmkanlar neticesinde oluşturulan atölyelerde her geçen gün işgücü kalitesi ve işçi sayısı artırılmaktadır. Projenin sürdürülebilir faaliyetlerinin asgari 5 yıl devam edeceği, yapısal kapasitesi ve bölgenin ekonomik ihtiyaçları göz önüne alındığında, ilerleyen yıllarda engelli kişilerin yerelde kendi işlerini kurabilme kapasitelerine ulaşacakları öngörülmektedir." dedi.
Kaynak: (CİHAN)
Yorumlar (0)
Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.