Engelliler Hasta Bakıcılık Öğrenecek

Konya Engelliler Derneği Başkanı Mehmet Koç, dernek olarak 2001 yılından beri Türkiye İş Kurumu ile ortaklaşa düzenledikleri meslek edindirme kurslarından şimdiye kadar 500 kişinin sertifika aldığını ifade etti. Bu kişilerin bazılarının kamu kurumlarında iş bulduğunu belirten Koç, bazı engellilerin ise kendi işlerini kurmalarına katkı sağladıklarını dile getirdi.
Koç, eğitim sertifikası alan bazı engellilerin ise dernek bünyesinde uzman öğretici olarak istihdam edildiğini kaydetti. Şimdiye kadar ağaç boyamadan, takı tasarımına, çeyizden çorap örmeye kadar 15 dalda açtıkları kursları başarıyla tamamladıklarını anlatan Koç, 8 Eylül 2008 tarihinde engelliler için `hasta bakıcılık kursu` açacaklarını bildirdi.
İşkur, Milli Prodüktivite Merkezi(MPM) ve Konya Milli Eğitim Müdürlüğü ile ortaklaşa düzenledikleri 20 kişilik kurs için kayıtların başladığını söyleyen Koç, yüzde 40-60 arası özrü bulunanları hasta bakıcılık kursuna katılmaya davet etti. İşkur`un kurs süresince her bir engelliye günlük 12 YTL ödeyeceğini aktaran Koç, amaçlarının, engellileri eve kapanmaktan kurtarıp kendi ayakları üzerinde durabilmelerini sağlamak olduğunu kaydetti.
`MESLEK ÖĞRENMEK ENGELLİLERİ TOPLUMA KAZANDIRIYOR`
Türkiye`de ailelerin gerek toplumsal baskılardan gerekse bilinçsizlikten dolayı engelli çocuklarını gizleme yolunu seçtiğini söyleyen Konya Engelliler Derneği Başkanı Mehmet Koç, eve kapanan fiziksel engellilerin bir süre sonra psikolojik sorunlar da yaşamaya başladığını vurguladı.
Engelli ailelerini bilinçlendirmek için 7 yıldır birçok faaliyet yaptıklarını anlatan Koç, diğer engellilerle biraraya gelen, meslek edinen, kendi işini yapmayı öğrenen engellilerin topluma kazandırabildiğinin altını çizdi.
Derneğin açtığı kurslara katılan engellilerin hem psikolojik yönden rahatladığını hem de meslek öğrenerek ailesine yük olmaktan kurtulduğunu dile getiren Koç, kendi ayakları üzerinde durabilmeyi öğrenen engellilerin daha mutlu olduğunu gözlemlediklerini söyledi. Koç, meslek edindirdikleri birçok engellinin evlenerek yuva kurduğuna işaret etti. Engellilere para veya gıda yardımı yapmak yerine meslek edinmelerine katkı sağlamak gerektiğini ifade eden Mehmet Koç, iş adamlarına çağrıda bulundu:
`Engellilere para veya gıda yardımı yapmak onları pasif konuma getirmek demektir. Hayırseverlerimiz eğer engellilere iyilik yapmak istiyorlarsa meslek edinmelerine katkı sağlamalılar. İş adamları veya yerel yöneticiler engellilerin ürettiği ürünleri satın alarak onlara en büyük iyiliği yapmış olurlar.` (CİHAN)
Kaynak: CİHAN
[ Üyelere Özel ] 04-09-2008 19:05:35
\t \t\tBu kursa başvuru şekli ve koşulları nelerdir? Bilgilendirirseniz sevinirim. Şehir dışından gelen kursiyerlere kalacak yer sağlanacak mı?
\t \t