09-09-2008 |

Engelliler De Üretecek

Burdur Engellileri Koruma ve Yaşatma Derneği tarafından açılan atölyede 20 engellinin rehabilitasyonu sağlanarak, sosyal ve kültürel uyumları geliştirilecek. Projeyle, engellilerin özgüvenleri artırılacak ve topluma kazandırılacak

Engelliler de üretecek

Burdur'da engellilere meslek edindirmek için 'mesleki eğitim merkezi ve topluma kazandırma atölyesi' açıldı. Burdur Engellileri Koruma ve Yaşatma Derneği tarafından açılan atölyede 20 engellinin rehabilitasyonu sağlanarak, sosyal ve kültürel uyumları geliştirilecek. Özgüvenleri arttırılacak engellilerin topluma kazandırılmaları planlanıyor.

'Çoklu nakış makinesi ile nakış işi ve kullan at terliği imalatı öğreticiliği' adlı proje kapsamında açılan atölye için İş-Kur Genel Müdürlüğü'nden 147 bin 560 YTL kaynak sağlandı. Projenin genel hedefini; "Engelli kişilerin ekonomik, sosyal ve kültürel haklara tam erişiminin sağlanması ve bu haklardan yararlanmalarının desteklenmesi." olarak açıklayan Dernek Başkanı Vural Kanrıcı, proje ile Burdur'da ilk defa engelli kişilere yönelik, toplum temelli alternatif hizmetler geliştirilmiş olacağını söyledi.

TÜKETEN DEĞİL ÜRETEN BİREYLER

Projenin her kesimden engelli gruba yönelik olduğunu ifade eden proje sorumlusu Yavuz Mehmet Kaya da dernek olarak amaçlarının kalıcı ve ilk olan yatırımları ildeki özürlülerin kullanımına sunmak olduğunu açıkladı. Kaya, "Engelliler burada, kuyumcu keseleri, otel ve pansiyonlar için tek kullanımlık terlik, havlu, arma, hediyelik eşya ve benzeri ürünleri imal ediyorlar." dedi. Engellileri, toplumda tüketen değil üreten birey olarak yetiştirmeyi hedef edindikleri aktaran Kaya, özürlülere imkan tanındığında neler yapılacağını göstermek istediklerini söyledi. Ayrıca Kaya, proje ile engellilere mesleki beceriler kazandırılarak, bu kişilerin ekonomik bağımsızlıkları geliştirileceğinin de altını çizdi.

AİLE BÜTÇELERİNE EKONOMİK KATKI

Projeye yer bulunamadığı için 6 ay gecikmeli başladıklarını anlatan Kaya, 89 bin YTL'ye 15 kafalı 1 adet nakış, 11 adet dikiş ve overlok makinesi alındığı, kiralanan işyerinde 2 usta öğretici ve 1 pazarlama sorumlusu ile özürlülerin kendi kendilerine üreterek topluma kazandırılacağını ifade etti. 20 özürlüye günlük 14,25 YTL cep harçlığı ödeneceğini aktaran Kaya, projede üretilen ürünlerin pazarlanmasını da Ankara'da bulunan Tüm Kadın Lobisi (TÜKAL) Başkanı Betül Akman'ın destek aldıklarını kaydetti. Kursiyerler dikiş işini öğrendikten sonra otellere yönelik olarak tek kullanımlık terlik, havlu bornoz üzerine nakış, hediyelik ürünler üzerine okul armaları, firma logoları gibi nakış işleri yapacak.

Kaynak: http://yenisafak.com.tr/YurtHaberler/?t=08.09.2008&i=138772

Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı
Üyelik Gerekli

Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.