28-03-2009 |

Engelliler, Aihm'ye Başvurmaya Hazırlanıyor

Yüksek Seçim Kurulu (YSK)'nun seçim arifesinde tartışmalı kararlar alması engellileri de isyan ettirdi.

Kimlik numarası şartı ve sandık başlarında görev yapacak bayanlara başörtü yasağı getiren YSK, şimdi de engellilerin oy kullanmasını yasakladı. Kurul, engellilerin vasi aracılığıyla oy kullanmayacakları yönünde karar alarak seçmen kağıdı göndermedi. Bu kararla 400 bin bedensel engelli seçmenin oyu 29 Mart'ta sandığa yansımayacak.

Binlerce engelli vatandaşı yok sayan bu kararın ardından engelli camiaya hitap eden sivil toplum kuruluşları ayağa kalktı. Ülkenin birçok yerinde kararı protesto eden sivil toplum örgütleri, Samsun Adliyesi önünde de protesto eylemi yaptı. Bedensel, görme ve işitme engelli derneği üyeleri, yaptıkları ortak basın açıklamasında YSK yönetimini eleştirdi. Seçimde oy kullanamamaları halinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM)'ne başvuracaklarını söyleyen engelli dernek üyeleri, seçimin iptal edilip yenilenmesi için yasal yollara başvuracaklarını kaydetti.

16 dernek yöneticisi ve üyenin katıldığı protesto gösterisinde YSK'nın bu durumu acilen düzeltmesi talep edildi. Siyasi parti temsilcisi ve belediye başkan adaylarının da destek verdiği gösteride engelli dernekleri adına ortak basın açıklaması yapan Karadeniz Engelliler Federasyonu Tanıtım ve Medya Sorumlusu Hüseyin Kılınç, 1 oyun bile önemli olduğu seçimde 400 bin engelli oyunun silinmesinin demokrasiyi engelli haline getireceğini kaydetti. Kılınç, "YSK'nın aldığı karar, ilgili kanunun tam tersidir ve hiçbir hukuki dayanağı yoktur. Bu kararı kabul etmiyoruz. YSK, sorunu acilen çözmelidir. Aksi halde AİHM'ne mahalli seçimlerin iptali için başvuru yapacağız." dedi.

Karadeniz Engelliler Federasyonu Başkanı Selman Saruhan, vekaletle oy kullanmak durumunda olan 400 bin engellinin oy hakkının elinden alındığını kaydetti. Seçimlerden sonra böylesi önemli bir hak ihlalinin seçimlerin iptaline gerekçe olacağını belirten Saruhan, "YSK'nın bu kararı, engelliler aleyhine sonuç doğuracak ayrımcı bir uygulamadır. Engelliyi demokrasi dışı yapan böyle bir kararı, seçimin sıkıntılı geçmesi için ne karar gerekiyorsa alındığını göstermektedir. Kararların yasal dayanakları olabilir. Ancak son günlerde bunları açıklaması doğru değildir. Yasal incelemelerimizi yaparak seçimden sonra, seçimlerin yenilenmesi için yasal yollara başvuracağız. Şayet bu noktada da sonuç alamazsak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde hakkımızı arayacağız." diye konuştu.

Karara tepki gösteren AK Parti İstanbul Milletvekili Lokman Ayva, kendilerini ifade edebilecekleri en önemli alan olan oy kullanmaktan men edildiklerini söyledi. Durumun düzeltilmesi için gerekli girişimlerde bulunduklarını fakat sonuç alamadıklarını ifade eden Avya, "Evden çıkmakta zorluk yaşadıkları için ailelerinden birini vasi tayin ederek maaş, fatura ödeme gibi işlemlerini yaptıran engellilerin 'Kendi kendilerine yetemediği' söylenerek oy kullanamayacakları açıklandı. Biz, bize hizmet edeni seçip, memnun olmadığımızı indirmek istiyoruz. Seçilebiliyoruz fakat seçemiyoruz. Bu da engellenilmeye çalışılıyor ya da uygun koşullar oluşturulmuyor. YSK, engellilerin oy kullanması için uygun şartları oluşturması gerekmektedir." açıklamasında bulundu.

YSK, İstanbul Özürlüler Merkezi (İSÖM) ve Ankara Büyükşehir Engelliler ve Rehabilitasyon Şube Müdürlüğü'ne de yazı göndererek "Seçimde engellileri taşımayın." uyarısında bulunmuştu. YSK, Ankara ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ndeki özürlü merkezlerinin izin talebini "Çalışma her ne kadar özürlü vatandaşlarımıza kolaylık sağlanması amacıyla yapılması düşünülmekte ise de, yapılması düşünülen bu hizmet resmi araçlarla yapılacağından, siyasi propaganda kapsamında değerlendirilmiştir." diyerek reddetmişti.

(CİHAN)

Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı
Üyelik Gerekli

Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.