Engelli Öğretmenin Ders Savaşı

Doğuştan görme özürlü olan eğitimci, haftada ancak bir saat ders vermesine izin verilince duruma tepki göstermek için okuluna 1 YTL'lik manevi tazminat davası açtı
Doğuştan görme engelli olan İzmir Karabağlar Cumhuriyet Lisesi İngilizce öğretmeni Emine Ortakaya (43), kendisine az ders veren okul müdürlüğü ile Milli Eğitim Bakanlığı'na (MEB) ders programının iptali için dava açtı. Ortakaya, okuldan ve MEB'den 1 YTL'lik manevi tazminat de istedi. İngilizce kabartma kitapları yardımıyla ders anlatan Ortakaya, "Yönetim bana sadece okuma derslerini verdiği için haftada sadece 4 saat derse girebiliyorum. Gramer derslerine giremediğim için meslektaşlarım benimle dalga geçiyor. Yönetim beni yıldırıp görme engelliler okuluna göndermek istiyor. Ama yılmayacağım. Engelli olsam da deneyimli bir öğretmenim ve daha çok dersin üstesinden gelebilirim" dedi.
Okul Müdürü Hasan Narcıkara ise, "Emine Hamın İngilizce'de öğrencilerin gramer hatalarını göremediği ve tahtaya yazı yazamadığı için sadece okuma derslerine girmesini uygun gördük. Ayrıca bazı öğrenci velileri görme engelli bir öğretmenin İngilizce dersi vermesini doğru bulmuyor" diye konuştu.
14 YILLIK EĞİTİMCİ
Emine Ortakaya 1993 yılında Boğaziçi Mütercim ve Tercümanlık Bölümü'nü bitirip, formasyon dersleri alarak öğretmenlik yapmaya başladı. Aşık Veysel Görme Engelliler Okulu'nda 12 yıl öğretmenlik yapan Ortakaya, aynı zamanda Halk Eğitim Merkezleri'nde yetişkinlere İngilizce, Almanca ve bilgisayar kursları verdi. Yeterince deneyim kazandıktan sonra MEB'e normal okullarda görev almak için başvuran Ortakaya, 2006 yılında Gaziemir Cumhuriyet Lisesi'ne İngilizce öğretmeni olarak atandı.
Okul yönetimi tarafından görme engelli olduğu için İngilizce dersine haftada bir saat girmesine izin verildiğini ve kalan üç derste okutmanlık yaptığını belirten Ortakaya, "Görme engelli olduğum için İngilizce derslerinin sadece 1 saatlik olan okuma kısmına girmeme izin verildi. Öğrencilerime faydalı olabilmek için hergün derse gitmeden önce hazırlanıyorum. Dersleri kabartma kitaplarından takip ediyor, öğrencilerime sesli okutuyorum. Ödevleri kontrol ederken kelimeleri tek tek harflendirip okutuyorum. Böylece yanlış yazıp yazmadığını kontrol ediyorum. Öğrencilerimin sınav kağıtlarını okutabilmek için kendi cebimden para verip alanında uzman İngilizce öğretmenleri tutuyorum. Görme engelimi farklı yönlerden telafi ediyorum. İdare Mahkemesi'ne ders programının yürütülmesinin durdurulması ve iptali ile 1 YTL'lik manevi tazimanat davası açtım. 2 Kasım 2007'de açtığım dava hala sonuçlanmadı. Hakkımı sonuna kadar arayacağım. Davayı kaybetmem durumunda Avrupa insan Hakları Mahkemesi'ne başvuracağım" diye.
"İyi niyetimizi anlamk istemiyor"
Okul Müdürü Hasan Narcıkara ise Emine Ortakaya'ya gramer hatalarını göremediği için sadece okuma derslerini verdiklerini belirterek, "Biz okul yönetimi olarak tüm iyi niyetimizi kullanmamıza karşı Emine Hanım bizi anlamak istemiyor. Biz öğrencilerimizi düşünmek zorundayız. Görme engelli bir öğretmenin gören öğrencilere İngilizce'yi öğretebileceğini düşünmüyorum. Tahtaya yazı yazamıyor ve gramer hatalarını göremiyor. Bu ders tarih dersi değil ki, anlatılıp geçilsin. Ama biz yönetim olarak tüm iyi niyetimizle hocamıza İngilizce derslerinin bir kısımını verdik" dedi.
Kaynak: http://www.yeniasir.com.tr/haber_detay.php?hid=12637
Yorumlar (0)
Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.