13-12-2008 |

Engelli Genç İçin Özel Eğitim Talebi

Sakarya'da yaşayan Cevriye Yıldırım, 15 yaşındaki engelli çocuğunun devlet desteğiyle verilen özel eğitim sayesinde 2 yılda okuma yazma öğrendiğini belirtirken, Sakarya Rehberlik ve Araştırma Merkezinden sağlık kurulu raporu alamadıkları için oğlunun eğitimine devam edemediğini kaydetti. Cevriye Yıldırım (46), yaptığı açıklamada, engelli çocukların özel eğitim kurumlarında eğitim alabilmeleri için Sakarya Rehberlik Araştırma Merkezinden (RAM) sağlık kurulu raporu almaları gerektiğini belirterek, 2 aydır rapor alamadıkları için 15 yaşındaki engelli oğlu Ali Yıldırım'ın eğitimine devam edemediğini kaydetti. Rahatsızlığını 2,5 yaşında fark ettikleri oğlunun, fiziksel ve ruhsal anlamda tam gelişim gösteremediğini kaydeden Yıldırım, diğer 3 çocuğunun sağlıklı olduğunu, her engelli çocuk sahibi anne gibi çocuğunun geleceğinden kaygı duyduğunu dile getirdi.

''ÖZEL EĞİTİMLE OKUMA YAZMAYI ÖĞRENDİ''

    

     Oğlunun yürümekte de zorlandığını kaydeden Yıldırım, 2 yaşında geçirdiği kasık fıtığı ameliyatından sonra gelişme gösteremediğini ve şu anda yürümekte zorlandığını ifade ederek şunları söyledi:

     ''Oğlum şu an 15 yaşında. Ama fizik olarak 8 yaşında bir çocuk gibi. 8 ayrı ameliyat geçirdi. Ben bir ara normal okula gönderdim, ama arkadaşları oğlumu itiyorlardı ve alay ediyorlardı. Ayaklarında yürüme problemi var. O yüzden bir daha da göndermedim. Bir daha da eğitim verme şansımız olmadı. 2 senedir devletin desteğiyle özel eğitim alıyordu. Adapazarı'nda bulunan bir rehabilitasyon merkezine geliyordu. İmkanlarımız olmadığı için, daha önce özel eğitim aldıramadık. Oğlumun zekası dört dörtlük değil, ama anlıyordu. Eğitim verildiği zaman bunu çözüyordu, yapabiliyordu. Özel eğitim sayesinde 2 yılda okuma yazmayı öğrendi. Bilgisayar kullanabiliyor, telefonlara cevap verebiliyor. Bunların hepsi 2 yılda oldu.''

     Bu yıl engelli çocuk sahibi ailelerin hayal kırıklığı yaşadığını ifade eden Yıldırım, sözlerine şöyle devam etti:

     ''Bize 'Çocuğunuzu evinize mahkum edin' diyorlar. Neden rapor vermediklerini de anlamış değilim. Oğlumun eve kapanmasını istemiyorum. En azından özel eğitime devam etmesini istiyorum. 2 yılda çok yol katettik. Keşke daha önce böyle bir imkan olsaydı da özel eğitime gönderebilseydik. Oğlumda en ufak bir gelişme gördüğüm zaman dünyalar bizim oluyor. Tam anlamıyla düzelme şansı yok biliyoruz. Eğitimine devam etmesini istiyoruz. Ömür boyu yanında biz olmayacağız. Okuma yazma öğrenmesi bile bizim için ne kadar önemli. Kendine bakabilecek duruma gelmesini istiyorum. Biz bu eğitimi evde sağlayamayız. Rapor vermedikleri için eğitime gönderemedik. Çocuğumun eğitim hakkı elinden alınmasın. Yetkililerin bizim bu feryadımızı duymalarını istiyorum.''

     Diğer yandan, Sakarya Milli Eğitim Müdürü Murat Yazıcı, her yıl RAM tarafından raporların yenilendiğini belirterek, uzmanlar tarafından verilen eğitimin çocuğa ne kadar faydalı olduğunun belirlendiğini kaydetti.

     Ailenin rapora itiraz etme hakkının olduğunu ifade ederek, ''Ailemiz tekrar rapor için başvurabilir. 2008 yılında özel eğitim almak için başvuran engelli çocuklarımızdan yüzde 75'ine olumlu rapor verilmiş. Kasıtlı bir durum yok. 2009 yılında özel eğitimle ilgili yeni düzenlemeler yapılacak. Ailelerin varsa mağduriyeti giderilecek'' diye konuştu.

Kaynak: engelliler.net

Yorumlar (1)

[ Üyelere Özel ] 13-12-2008 21:44:16

Evet maalesef bu durumu tek yaşayan siz ve sizin çocuğunuz değil.Birçok çocuk aynı sorunla karşı karşıya. İşte bir örnek; 9 yaşında olup ilköğretim 2. sınıfta kaynaştırma eğitimi alan ve henüz okuma yazmayı öğrenebilecek yeterliliği olmayan bir çocuğumuza eğitime ihtiyacı yoktur diye rapor verilmedi. Aile tüm çabasına rağmende raporunu yenileyemedi. Acaba RAM ların değerlendirme kriterleri neler ve neye göre rapor veriliyor yada verilmiyor ben hala çözmekte zorlanıyorum.
umarım söylendiği gibi 2009 da yapılacak yenilikler çocuklarımızın yararına olur...

Üyelik Gerekli

Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.