03-12-2009 |

' Engelli Değil Yelkenli' Projesi

'Engelli Değil Yelkenli' projesinin kurumsal sürdürülebilirliği için Umuda Yelken Engelliler Gençlik ve Spor Derneği geçtiğimiz hafta resmen kurulmuştur.

UMUDA YELKEN ENGELLİLER GENÇLİK ve SPOR DERNEĞİ (UYDER), tüm dezavantajlı bireylerin, özelde gençlerin, kültür, sanat, spor ve eğitim faaliyetlerine katılımlarının ve sosyal hayata uyum yeteneklerinin gelişmesine katkı sağlama amacıyla Kasım 2009’da kurulmuştur.

UYDER, “Engelli Değil Yelkenli” projesinin yarattığı sinerjiyle oluşturulan bir tüzel kişiliktir. UYDER gönüllüleri olarak, iş ve eğitim hayatında olduğu kadar, sosyal hayatta da aktif bir yaşam sürdürmenin engellilerin en doğal hakları olduğu inancını taşıyoruz.

Engelli Değil Yelkenli projesi için yola çıktığımızda, önümüze açılan kapılar olduğu kadar, kapanan kapılarla da karşılaştık. Sporun engelliler için lüks olduğunu her duyuşumuzda hayal kırıklığına uğradık. Ne var ki, bir inancın peşinden giden gönüllü ordusu olarak önümüze çıkarılan bu engellerin karşısında yılmıyoruz, yılmayacağız.

UYDER’in, Türkiye’deki birçok Engelli Derneklerinden en önemli farkı, kurucularının ve öncülerinin engelli olmamalarının yanında engelli yakınları da olmamalarıdır. Dünya nüfusunun %10’u, ülkemiz nüfusunun %12’sinin engelli olduğu böylesi geniş bir kitlenin görmezden gelinmesine karşı duyduğumuz rahatsızlığın sonucunda nihayet elimizi taşın altına soktuk ve Umuda Yelken açmaya karar verdik.

Bizler engellilerin önündeki engelleri, tüm toplumun önündeki engeller olarak görüyoruz. Toplum olarak kaliteli bir hayat yaşamak için, engelli engelsiz tüm bireylerin kaynaştığı bir sosyal hayat istiyoruz. Bu bir düş gibi görülebilir ama tüm büyük başarıların bir hayalle başladığını da iyi biliyoruz.

Dünya Özürlüler Gününde, sporu engelliler için lüks olarak görenlere seslenmek istiyoruz.

    * Spor, engelliler için bir lüks değil, engellerinden kaynaklanan kimi sorunların giderilmesi için önemli bir araçtır.

    * Spor, engellilerin tedavilerini hızlandırır, rehabilitasyonlarında önemli bir rol oynar.

    * Spor, engelliler ve sağlıklı kişilerin birlikte keyifli ve sağlıklı vakit geçirebilecekleri bir alandır. Toplumsal kaynaşma için, önemli bir araçtır.

    * Spor, kişinin kendine güveninin gelişmesini sağlar. Daha sağlıklı ve kendine güvenli engelli bireyler, toplumla daha kolay bütünleşir.

    * Uluslararası engelli yarışları ve engelli olimpiyatlarında ülkemizi temsil edebilecek sporcular için ayrı bir istihdam alanıdır.

    * Spor, engelliler için ayrı bir alan olarak düşünüldüğünde, deneyimli engelli sporcular antrenörlük yaparak yeni bir istihdam olanağı yaratılabilir.

Özetle, engellilerin önündeki engellerin kaldırılmasını, alınan kararların yasalarda kalmamasını ve engellilerin tüm toplumla entegre bir şekilde yaşayabileceği bir ülke, bir Dünya istiyoruz. Biz, UYDER olarak özellikle sporu bu amaç doğrultusunda bir araç olarak benimsedik ve devam edeceğiz. Engelli haklarına sahip çıkan, toplumda farkındalık yaratmak için engelliler adına çalışan sivil toplum kuruluşlarının işbirliği yapmaları gerektiğine inanıyoruz. Bu bağlamda, tüm engelli dernekleri ile işbirliğine açık olduğumuzu bildirir, hükümetimizden daha gerçekçi önlemler almasını ve uygulanabilir yasalar koymalarını talep ediyoruz. Sporun, engellilerin rehabilitasyonunda öneminin yadsınmamasını umut ediyoruz…

UYDER Yönetim Kurulu ve Gönüllüleri

Kaynak: http://www.engellilersitesi.com

Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı
Üyelik Gerekli

Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.