16-09-2008 |

Engelli Çocuklar Rehabilitasyon Merkezinden Atıldı

TRABZON'un Akçaabat İlçesi'nde özürlü 2 çocuğun 8 ay boyunca gittikleri rehabilitasyon merkezinden alınması, ailelerin tepkisine neden oldu. Çocuklara verilen ‘çok ağır engelli' raporunun, çocukların merkezden çıkarılmalarına neden olduğu açıklandı.

Akçakale Beldesi Eskiköy'de oturan 8 yaşındaki Gülhatun Çağlar ile Batuhan Uğurlu'nun küçük yaşta geçirdikleri ateşli havale sonucu fiziki ve zihinsel engelli hale geldiğini belirten aileleri, çocuklarını hayata bağlamak, eğitim almalarını ve ayakta durabilmelerini sağlamak için geçen yıl rehabilitasyon merkezine başvurduklarını söyledi. Aileler, şöyle konuştu:

“Her yıl yenilenmek kaydıyla, özel eğitim görebilir raporu almamız ardından Akça Özel Rehabilitasyon Merkezi'nde tedaviye başlandı. Çocuklar gelişme gösterdi, ayakta durmaya, hatta yürümeye başladı. Rapor süresi dolunca yeniden rapor alabilmek için Trabzon Rehberlik ve Araştırma Merkezi'ne başvurduk. Ama merkez, çocukların ‘çok ağır engelli' olduğunu belirterek, bu durumda tedavilerinin ancak, evde yapılabileceğini bildirdi. Çocukları merkezden uzaklaştırdılar. Nereye başvurduysak sonuç alamadık. Çocuklar gözümüzün önünde eriyor, kimse yardımcı olmuyor.”

Gülhatun Çağlar'ın babası Temel Çağlar, kızının Rehabilitasyon Merkezi'nde geçirdiği 8 ay boyunca günden güne iyileşme gösterdiğini belirterek, şunları söyledi:

“Kızımın fiziki ve zihinsel sorunları var. Ayrıca da epilepsi hastası. Trabzon Rehberlik ve Araştırma Merkezi'ne başvurdum. Bizi Akça Özel Rehabilitasyon Merkezi'ne yönlendirdiler. Burada kaldığı süreçte tedavi iyi geldi. Kızım ayakta durabiliyor, hatta yürüyebiliyordu. Çok ağır engelli olduğu yolundaki rapor üzerine eğitimini yarıda kestiler. Nereye müracaat ettiysem sonuç alamadım. Bu çocuklar ölsün mü? Ben çocuğumun eğitimine dönmesini istiyorum.”

Batuhan'ın babası Mustafa Uğurlu da, aynı sorunları yaşadığını anlatırken, “Çocuğum iyileşirken eve gönderdiler. Hayata tam bağlanmışken yine küstürdüler. Batuhan’da zihinsel sorunların yanısıra omurilik kayması vardı. Rehabilitasyon sayesinde beli doğrulmuştu, bayağı düzelmişti. Çocukları hem yatağa hem ölüme mahkum ediyorlar. Devletimiz bizlere sahip çıksın” diye yakındı.

Trabzon Mili Eğitim Müdürü Yavuz Selim Sandıkçı ise, bu durumda olan öğrencilere önceleri rehabilitasyon uygulandığını fakat daha sonra yönetmelik gereği buna son verildiğini belirterek, “Çok ağır yetersizliği bulunan çocukları sistem kabul etmiyor. Adı geçen öğrenciler bu statüye girdiği için rehabilitasyona son verildi” dedi.

Akça Özel Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Ali İhsan Durum ise, bu durumda olan 15 çocuk bulunduğunu belirterek, “Biz de çok üzüldük. Ancak, bize gelen raporda çocukların çok ağır özürlü olması nedeniyle evlerinde tedavi edilmesi gerektiği belirtildi. Burada bizim yapabileceğimiz bir şey yok. Bizde bu çocuklara ve ailelerine yardımcı olmak isteriz. Konuyla ilgili yeni bir düzenleme şart” diye konuştu.

Kaynak: http://www.hurriyet.com.tr/yasasinhayat/9903108.asp

Yorumlar (4)

[ Üyelere Özel ] 18-09-2008 00:06:08

gaziantep milli eğitim müdürü süleyman şişman gaziantep şahinbey ram müdürünün özürlü çocuklar üzerinden rant elde ettiği iddasıyla soruşturma açmıştır.

[ Üyelere Özel ] 17-09-2008 13:38:50

Öncelikle Ram müdürlükleri ve çalışanları kendi insiyatifleri doğrultusunda karar vermediklerinin ve bu uygulamanın çıkartılan yeni yönetmelikler dogrultusunda olduğunun anlaşılması gerekir.Burada rehber öğretmenleri zan altında bulundurmak oldukça yanlış bir ifadedir.Birçok kurum, agır düzeyde engeli olan vakaları için bu yeni düzenlemelerle rapor yenilemesi yapamamıştır, burada eleştiri getirilecek tek konu bu yönetmeliği hazırlayıp sunan kurumdur, uygulayan değildir.Sonuçta özel eğitime getirilen yeni uygulamalarla daha birçok kişinin mağdur olması kaçınılmazdır.

[ Üyelere Özel ] 16-09-2008 21:35:55

Burda ailenin kendine göre haklılığı su götürmez bir gerçektir. Çocukları görmeden yorum yapmak yanlış olur ama gerçekten çok ağır düzeyde zihinsel engelliyseler onu zoraki derse alan öğretmenini de düşünmek gerekir. Çocuğa hiç bir şey verememenin onda yarattığı vicdani rahatsızlığı öyle bir çocukla ders işlemenin zorluğunu v.s. Ağır zih engelli olmanin ölçütlerinin en başinda hiç bir yönergeyi almamak gelir bazi rett li kız çocuklarında olduğu gibi ölene kadar tamamen duyarsiz ve tepkisiz. Burada asil sorun bence bu çocuklar için özel eğitim kurumları gibi işleyen; çalışanlarının hemşire veya ebe uzmanlarinin psikolog, psikolojik danişman norolog v.s olduğu bakimevleri bulunmamasidir. Aileler ne kadar ifade edemeselerde yüklerini bir nebze olsun hafifletmek en azindan çocuklarının uzman gözetiminde olmasini hakli olarak istemektedirler ne yazik ki özel eğitim kurumları bu iş için uygun bir yer değildir. Bence asıl talep bu tarz bakımevleri açilmasi hususunda olmalidir.

[ Üyelere Özel ] 16-09-2008 13:14:23

ARKADAŞLAR BURADA TARTIŞILMASI GEREKEN YASAL ENGEL FALAN YOK..ENGEL RAM DA GÖREVLİ REHBER ÖĞRETMENLERİN KAFALARINDA..ÇÜNKÜ EVDE BAKIM HİZMETİNİN İÇERİĞİNİ ÇIKARTILMA AMACINI VE NELERİ KAPSADIĞINI BİLMİYORLAR..BİLMEDİKLERİ DESTEK EĞİTİME ALTERNATİF OLARAK EVDE BAKIM HİZMETİNİ ÖNERMELERİNDEN ANLAŞILIYOR ZATEN..DESTEK EĞİTİM ÖZÜRLÜYE DİREKT SUNULAN EĞİTİM HİZMETİ,EVDE BAKIM İSE ÖZÜRLÜYE DEĞİL BAKAN KİŞİYE VERİLEN EKONOMİK DESTEK HİZMETİDİR İÇERİĞİNDE EĞİTİM FALAN YOKTUR..ÖNCE BU İKİ MESLEKİ HİZMET MODELİNİ ANLATMAMIZ LAZIM BU REHBER ÖĞRETMEN ARKADAŞLŞARA ANALYABİLİRLERSE TABİKİİ..

Üyelik Gerekli

Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.